BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Regionális workshop
Az industriAll Europe uniós finanszírozású projekteket hajt végre a COVID-válságból való kilábalás, valamint a szén-dioxid-mentes gazdaságra való méltányos átállás előmozdítása érdekében, amely folyamatokban a szakszervezeteknek – a szociális párbeszéd és a kollektív tárgyalások révén – jelentős szerepet kell játszaniuk a minőségi munkahelyek megőrzésének és létrehozásának biztosítása érdekében a kettős (digitális és zöld) átmenet során. Az industriAll Europe a tagszervezeteinknek regionális workshopokat szervez az igazságos átmenetre fókuszáló kampány részeként.
Az első, Közép- és Kelet-Európa számára szervezett workshop Prágában került megrendezésre 2021. november 22-23-án, fizikai jelenléttel és online formában.
Fő napirendi pont: uniós zöld megállapodás, 55%-ra szabva c. csomag, valamint a szakszervezeti részvétel erősítése az átállási folyamatokban, a kettős átmenet ágazataink foglalkoztatási minőségére gyakorolt hatásai. További napirendi pontok: nemzeti jelentések, a jó tapasztalatok megosztása, a nemzeti és uniós szakpolitikák értékelése. Az előadók között kutatók is szerepeltek, akik szakértő elemzésekkel és a jó megállapodások feltérképezésével támogatják a projektet.

 20211123 144503 900x900

Részletes program:

Köszöntő és a workshop célkitűzéseinek ismertetése
Judith Kirton-Darling és Isabelle Barthes, főtitkárhelyettesek, industriAll Europe

Az európai zöld megállapodás és az 55%-ra szabva c. csomag – Mi kell az igazságos átmenethez?
A munkavállalók előtt álló kihívások, valamint szakszervezeti követelések az igazságos átmenetért

• A szakpolitikai csomag bemutatása, az industriAll Europe állásfoglalástervezete az 55%-ra szabva c. csomagról, illetve az igazságos átmenetért folytatott kampány

Szakszervezeti kezdeményezések a CO2-mentesítésről az igazságos átmenet előmozdítása érdekében

A HIVA (Leuveni Katolikus Egyetem) prezentációja: bevált gyakorlatok Európából

• Kérdések és válaszok

A résztvevők hozzászólása: szakszervezeti kezdeményezések az igazságos átmenet tárgyalásában

Igazságos átmeneti programok az uniós régiók számára

Igazságos átmeneti programok uniós szinten – Az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának prezentációja

Visszajelzés és tájékoztatás a regionális átmenet tervezésében való szakszervezeti részvételről

Átalakuló iparágak/szektorok – létrejövő iparágak/munkahelyek: Mennyire jók a munkahelyek? A szakszervezetek mennyire vannak bevonva? (Syndex/industriAll Europe)

Új tagok toborzása az átalakuló/létrejövő iparágakban (BTUP + Kollektív Tárgyalási és Szociálpolitikai Bizottság)

Szakszervezeti tapasztalatok a szervezésről – A résztvevők hozzászólásai