BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

20201126 141441

Az industriAll Europe elektronikus eszközökön keresztül beszélgetést rendezett az igazságos átmenetről, a bezáró szénbányák régióinak tapasztalatairól, az átmenet méltányos lebonyolításáról. Az industriAll Europe kéri, hogy a munkavállalók az átmenetben ne szenvedjenek hátrányokat. A következő rendezvények december 9-án és 14-én kerülnek lebonyolításra.

20201125 093944

Az ülés virtuálisan került lebonyolításra 178 képviselő részvételével. A Végrehajtó Bizottság többek között állást foglalt az európai újjáépítési programról, ajánlásokat adott a nemzeti tervek elkészítéséhez amelyek a munkavállalók, a munkájukat elvesztők érdekeit is kell, hogy szolgálják.

Ülésezett az európai szénplatform, amelyet az Európa Tanács hozott létre azzal a céllal, hogy segítse a méltányos és igazságos átmenetet, a szénre épülő villamosáram-termelés európai kivezetése miatt. A BDSZ megalakulásától, 2017-től tagja. Sajnos kezdeményezésünk ellenére Magyarország még nem csatlakozott a szénplatformhoz a környező országokhoz hasonlóan.

Bővebben ...

A koronavírus járvány miatt a találkozó online került megszervezésre, amelyen az európai szervezetek képviselői tájékoztatást adtak a könnyűipar helyzetéről, a járvány miatt kialakult nehézségekről, az Európai Unió helyreállítási tervének részleteiről. Krén Ildikó bemutatta az IndustriALL Europe lezárt projektjének tapasztalatait, eredményeit, amely a szakszervezetek kapacitásbővítésre, tagszervezésre épült Dél-Kelet-Európában a könnyűipari szektorokban. Ezt követően a nemzetközi kollégák beszámoltak a nemzeti szinten a könnyűipari ágazatot, alágazatait valamint az egyes vállalatokat érintő változásokról, fejleményekről.
A megbeszélésen szakszervezetünket Beőthy-Fehér Szabolcs kolléga képviselte.

Az ülést a dán Fin Krough Jorgensen vezette és az ülésen részt vett Luc Triangle főtitkár, valamint Judith Kirton-Darling főtitkár-helyettes.
Az első napirend keretében Benjamin Denis az industriAll képviseletében bemutatta az EU COVID 19 Helyreállítási csomagjának jelenlegi állását, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy október 15-i határidővel a tagállamoknak el kell készíteniük és be kell nyújtaniuk a Nemzeti Helyreállítási Terv (Recovery and Resilience National Plan) tervezetét, és hogy a határidőig hátralevő időszakban van lehetőségük a szakszervezeteknek bekapcsolódni a terv kialakításába. A végleges változat elkészítésének várható határideje április 30. A tervek szerint az EU Bizottság a benyújtástól számított 2 hónapon belül bírálja el a tervet.

Bővebben ...

  facebooktwitter 

A BDSZ adatkezeléséről

 

info kicsi

ginop2

bmBDSZudulok hotelcarbona praktiker small772 erzsebetpr tn2sinal idunamaszszcofidis