BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A Bőripari Szakszervezet hagyományát folytatva a székházunk aulájában található Bőripari Mártírok Emléktáblájánál, melyet a munkásmozgalomért életüket áldozó bőripari dolgozóknak állítottunk, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottunk.

 

 

A textil-, ruha-, bőr- és cipőipar szakszervezeti, munkavállalói, munkáltatói képviselők, szakértők országos találkozója ismét megrendezésre került a BDSZ székházában a fenntarthatóság, a kézművesség témaköreiben.


Napirendek, előadók a következőek voltak:
- Rabi Ferenc BDSZ elnök, Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök köszöntők,

- Kézműves Akadémia: Folk redenimissima/fimvetítés Springer Orsolya textilművész fenntarthatósági kollekciójának alkotói folyamatáról.
  Narrátor: Körtvély Adrienne

- Tóth János paszománykészítő és gombkötő mester bemutatója,

- Varga Mónika Mestervizsga képekben: Amikor egy cipő születik,

- Az ÁKT munkájáról Berényi Attila kolléga adott tájékoztatást.

 20230927 123511

A Magyar Könnyűipari Szövetség is részt vesz a 2022. őszén indul a Green Deal Leather, azaz Zöld átmenet a bőriparban című, uniós támogatású projektben, amely a bőripari ágazat két kulcsfontosságú kérdésével foglalkozik: a munkahelyi biztonsággal és a bőr karbon-lábnyomával.
A 21 hónapos futamidejű projekt keretében a partnerek felmérések és hivatalos információk, valamint interjúk és más megfelelő csatornák segítségével gyűjtik össze a szükséges adatokat mindkét témában, hogy az ágazati szereplők és az érdekelt felek számára mindkét projektszakaszra vonatkozóan információkat szolgáltathassanak. A 7 országban megvalósuló, az ágazat vállalatainak és munkavállalóinak több mint 80%-át lefedő kezdeményezést szociális párbeszéd révén fejlesztik majd tovább. A kiválasztott témákról két nemzetközi workshopot szerveznek, a nyomtatott és videón felvett anyagokat egy erre a célra létrehozott, az egész EU-ra kiterjedő kampány keretében terjesztik. A projektet egy 2024-re tervezett brüsszeli zárókonferencia fogja összefoglalni az eredmények bemutatásával.

Bővebben ...

Hagyományosan 2023-ban is megrendezzük a Könnyűipari Szakmai Napot.

Meghívó

Program

A Magyar Könnyűipari Szövetség a BDSZ nagytermében rendezte meg a PROGAR Fórumot, amelyen mintegy 50 résztvevő, valamint a gyártók mellett munkaruha beszerzésre vonatkozó tendereket kiíró nagy cégek is képviseltették magukat. Az előadások az MKSZ honlapján (http://www.mksz.org/) is megtalálhatóak majd.

PROGART