BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Az Oroszlányi Nyugdíjas alapszervezet bizalmi értekezletén egy-egy ajándékkosár átadásával megköszöntük Cservenák Erzsét és Dubovinszki Lajos sok-sok évtizedes munkáját.

2023. október 06-án megjelent (Magyar Közlöny 143. száma) a nyugdíjemelési korrekcióról szóló kormányrendelet, amelynek alapján novemberben 3,1%-kal emelik visszamenőlegesen a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat.

Novemberben már az emelt összeget folyósítják a nyugdíjban, illetve további hasonló ellátásban részesülőknek, emellett visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára (január-október), illetve a 13. havi nyugdíjra eső emelési különbözetet egy összegben megkapják a jogosultak.

A januári 15%-os és a novemberi 3,1%-os nyugdíjemelés együttesen 18,5%-os éves inflációt ellensúlyoz.

A legközelebbi emelés 2024. január 1-jétől 6%-os lesz, hacsak nem módosítják addig a 2024-es költségvetési törvényt, mert az abban szereplő inflációs előrejelzés szerint kell emelni a nyugdíjakat.

A 145/1992. (XI. 4.) Korm. rendelet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99200145.kor) - a nyugdíjas bányászok szénjárandóságának pénzbeli megváltásáról - 2. §-a szerint „A pénzbeli szénjárandóság éves összege a tárgyévet megelőző évre megállapított szénjárandóság összege, korrigálva a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett, tárgyév januárjára vonatkozó, tárgyévet megelőző év januárjához viszonyított szén fogyasztói árindex mértékével. Az így kiszámított éves összeg mértékét a bányászatért felelős miniszter minden év március 15-éig közli a központi nyugdíjbiztosítási szervvel.”
A BDSZ szakértője már március 16-án felvette a kapcsolatot a nyugdíjbiztosítóval – mint minden évben -, de még ők sem kaptak információt a 2023. évi szénjárandóság összegéről. Amint rendelkezésünkre áll ezen összeg nagysága, honlapunkon megjelentetjük és a nyugdíjas bányász alapszervezeteinket email-ben értesítjük.

 

Minden hónap utolsó vasárnapján közel 100 fővel az Oroszlányi Bányász Klubban 17 -21 óra között kerül megrendezésre a Tere-fere.TerefereOroszlany