BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

Személyes részvétel mellett tartotta meg 2021. november 17.-én soron következő ülését a Nyugdíjas Választmány Intéző Bizottsága az alábbi napirendi pontokkal:
1./ Tájékoztató a 2021. év gazdasági és szervezetpolitikai értékeléséről, valamint a jövő évi feladatainkról, különös tekintettel a 2022. évi országgyűlési választásokra.
Előadó: Rabi Ferenc BDSZ elnöke
2./ Tájékoztató és rövid értékelés a 2021.szeptember 29-től – október 01-ig megtartott három napos balatongyöröki aktív és nyugdíjas elnök/titkári értekezletről.
Előadó: Székely Jenő a Nyugdíjas Választmány elnöke
3./ Tájékoztató az elmúlt időszak nyugdíjasokat érintő változásairól.
Előadó: Gaál Gábor tanácsos
4./ A nyugdíjas területi szervezetek beszámolója a 2021 évről, valamint a 2022-es évre tervezet programjairól, feladatairól, különös tekintettel a tagság idősödésére és csökkenésére.
Előadók: területi képviselők (rövid hozzászólások)
5./ Egyebek:

Felhívom minden érintett figyelmét a 2021 éves létszám és tagdíj jelentések megküldésére a BDSZ központba (legkésőbb 2022. február 28-ig).

Online tartotta meg ülését a BDSZ Nyugdíjas Tagozata.

Napirendi pontok a következők voltak:
1. Tájékoztató a BDSZ előtt álló aktuális feladatokról, a jövőbeli kihívásokról, tagszervezésről.
2. Tájékoztató a nyugdíjasokat érintő aktuális ügyekről.
3. Szóbeli tájékoztatók az alapszervezetek képviselői részéről a problémákról.
4. Egyebek.

A legutóbbi Magyar Közlönyben (2021. évi 91. szám) megjelent az a kormányrendelet, amely a júniusi kiegészítő nyugdíjemelésről rendelkezik.
Fentiek értelmében 2021.június 1-jétől visszamenőleges hatállyal 0,6 százalékkal kell emelni a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat.
A 2021. január-május hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét, a 2021. júniusára járó ellátással egyidejűleg egy összegben kell folyósítani.