BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

P 20161129 123108

A BDSZ szervezésében "Az Európai Kitermelő Iparági Szociális Párbeszéd Bizottság állásfoglalása az EUT ETS Irányelvének a 2020 utáni időszakra vonatkozó revíziója, a bányászatra gyakorolt hatásai." címmel kerekasztal szakmai megbeszélésre került sor.

A rendezvényen részt vettek Bulgáriából is vendégek: Vladimir Topalov, a Podkrepa bányászszakszervezet elnöke, Yasen Chaushev, a Maritsa East JSC termelési igazgatója, az Eurocoal tagja, dr. Desislava Kancheva, a Podkrepa nemzetközi koordinátora. Előző nap tájékoztatást adott a témáról Jean-Pierre Damm, az EU Kitermelő Iparági Ágazati Párbeszéd Bizottság soros elnöke.
A résztvevők között voltak a bányászati és a villamosenergia-ipari ágazati szociális párbeszéd munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői, akik a tanácskozás végén
állásfoglalást is elfogadtak.
Előadás hangzott el "A széndioxid tárolásának és felhasználásának lehetőségei" címmel, melynek  előadója a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója volt.

A magyar BDSZ álláspont legfontosabb pontjai:

  • A magyarországi villamosenergia-ellátás biztonsága érdekében a Mátrai Erőmű Zrt. lignit alapú villamosáram-termelését, erőművi blokk építésével indokolt biztosítani.
  • A széndioxid megkötését, átalakítását a magyarországi K+F, innováció középpontjába kell helyezni, az európai ezirányú folyamatokat támogatni.
  • A szenet nem lehet a klímaváltozás egyetlen felelősének megjelölni.
  • Átmenetet kell biztosítani az ipari folyamatok kezelésében, a digitalizációs folyamatok támogatásával.
    Az ipari szociális párbeszédben, ezen belül a kitermelő iparágban is napirenden kell tartani a témát, közös fellépések támogatásával.