BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

TEX2GREEN WEBINAR MONTAGE

A Tex2Green projekt konzorciuma (BDSZ-MKSZ) 2020. november 11-én tartotta első tájékoztató rendezvényét, amely a vírushelyzetre való tekintettel online formában valósult meg. Az előadások során szó esett a könnyűipar, a divatipar által okozott környezeti problémákról, bemutatásra kerültek a fenntartható és a körforgásos pályára állást segítő eszközök, valamint vállalati megoldások és jó gyakorlatok is. Annak ellenére, hogy tart még a kérdőívesvállalti felmérés a hazai ágazat helyzetelemzéséhez, a kutatás előzetes eredményeiről is tájékozódhattak az érdeklődők.

A EU-s forrásból megvalósuló projekt a ruhaipar fenntarthatósági kihívásainak való megfeleléshez járul hozzá, valamint eszközöket biztosít és javaslatokat dolgoz ki a könnyűipari ágazatok körforgásos pályára állításához.
Az eredetileg Rajkára, a Calida Magyarország Kft. székhelyére tervezett rendezvény a járványra való tekintettel online formában valósult meg 50 fő részvételével. Az előadók bemutatták a könnyűipar, a divatipar okozta környezeti problémák megoldására elérhető és leginkább elterjedt termék- és rendszertanúsításokat, valamint vállalatoknál bevált jó példákat. Az OEKO-TEX tanúsításokat ismertető előadás olyan eszközökről szólt, amelyeket a vállalkozások bevezethetnek ahhoz, hogy hitelesen bizonyítsák a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. A hazai vállalati jó gyakorlatot a Calida Magyarország Kft., a fenntartható divat egyik legsikeresebb képviselője prezentálta, felfedve a svájci márka sikerének titkait is. Mindemellett érdekes előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők az újrahasznosításról és 3D nyomtatás ruhaipari alkalmazásáról is, majd sor került a hazai ágazat helyzetértékeléséhez készült Tex2Green felmérés előzetes eredményeinek bemutatására.
A projektről a www.tex2green.hu oldalon, valamint a BDSZ és az MKSZ honapjain, közösségi oldalain is tájékozódhat.