H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
A kihírdetésre váró új Munka Törvénykönyve
2011-12-21

Itt olvasható...

A híresztelések ellenére...
2011-12-19

Nem volt bányász az a férfi aki szíven szúrta magát a veszprémi, Jókai utcai nyugdíjbiztosítási igazgatóságon mert rokkantsági nyugdíját jelentősen csökkentették.

Az Országgyűlés elfogadta a Munka Törvénykönyvét
2011-12-19

Az Országgyűlés 2011. december 13-án 255 igen és 98 nem szavazattal elfogadta a Munka Törvénykönyvét.
Az Mt. törvényjavaslat szövegét, valamint az elfogadott Mt-ről kialakított MSZOSZ Szövetségi Tanács állásfoglalást "A Munka Törvénykönyve tervezetével kapcsolatos aktualitások" lehet elérni.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2011-12-14

A BDSZ Országos Elnöksége az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1.Az MSZOSZ és a BDSZ tevékenységének értékelése a megváltozott körülmények között. Előterjesztő: Rabi Ferenc

2.A 2011. évi költségvetési lehetőségekből adódó beruházások helyzete.
Előterjesztő: Demeter Józsefné.

Az MSZOSZ Szövetségi Tanácsának ülése
2011-12-14

2011. december 14-ére összehívásra került az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa, melyen a BDSZ MSZOSZ Szövetségi Tanács tagjai is részt vettek.

Az alábbi napirendi pontok kerültek megtárgyalásra:

     - Állásfoglalás az új Munka Törvénykönyve tervezetével kapcsolatos részmegállapodásban foglaltakról
     - Állásfoglalás a keresetek 2012-es alakulásáról és a kompenzációról
     - Egyebek

Az ülésen lefolytatott vitát követően elfogadott állásfoglalások itt olvashatók bővebben.

Az új Munka Törvénykönyve dilemmái
2011-12-13

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Munkajogi Tanszéke, a Magyar Munkajogi Társaság és a Magyar Munkaügyi Kapcsolatok Társaság "Az új Munka Törvénykönyve dilemmái" címmel tudományos konferenciát rendezett 2011. december 13-án a Magyarországi Református Egyház Zsinati Épületében, melyen a BDSZ-t Csanádi József alelnök képviselte.

A tudományos konferencia keretében az előadók az alábbi kérdésekre keresték a válaszokat:

     - Az új Mt. a versenyképesség fokozásának és a foglalkoztatás bővítésének perspektívájában - Segíti-e az új Mt. a nemzetpolitikai célokat, vagy sem?; Az Mt., mint válságkezelő eszköz?; A munkajog (és az Mt.) "rendeltetése"; gazdasági jog versus szociális jog, továbbá "flexicurity")
     - Az új Mt. a nemzetközi munkajogi szabályok és trendek tükrében
     - A kollektív munkajog rendszere; új "szereposztás" a munkaügyi kapcsolatokban
     - Az új Mt. és a Ptk. kapcsolata - "Magánjogiasítás"?
     - A régi és az új Mt. főbb különbségei az egyéni munkavállalói jogok perspektívájából

Megtartotta évzáró ülését a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (KÁPB)
2011-12-12

A KÁPB 2011. december 12-én tartotta évzáró ülését, melyen az alábbi napirendi pontok kerültek megtárgyalásra:

     - Beszámoló a KÁPB 2011. évi munkájáról
     - Tájékoztató az Mt. változásairól
     - Tájékoztató Luc Triangle (ETUF:TCL újonnan megválasztott főtitkára) magyarországi látogatásáról
     - Beszámoló a 2011. november 28-i EU szintű Bőripari ÁPB ülésről
     - Tájékoztatás a 2011. december 5-7. között megrendezett EU szintű szociális partnerek ÁPB-, illetve munkabizottsági üléseiről, valamint a "Textil-Ruházati-, Bőripari Tanács létrehozása a foglalkoztatásért és képzett munkaerőért: monitoring és beiktatás" elnevezésű projektzáró nemzetközi konferenciáról
     - Felkészülés a 2012. évre
     - Egyebek

A KÁPB 2011. évi beszámolója, valamint az első könnyűipari európai szakképzési tanács megalakulásával kapcsolatos KÁPB kommüniké itt olvasható bővebben.

Szénbányászat jövőképe Borsodban
2011-12-09

2011. december 9-én az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Borsodi Helyi Szervezete (OMBKE)  "A szénbányászat jövőképe az Észak-Magyarországi régióban" címen konferenciát rendezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat dísztermében. A konferencián 67 - köztük a BDSZ képviselője - volt jelen.

A konferencia védnöke dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és dr. Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt.

A konferencia levezető elnöke Törő György az OMBKE Helyi Szervezet elnöke volt.

A megnyitót Riz Gábor a BAZ megyei Közgyűlés alelnöke-, a nyitó előadást "A bányászat és a környezetvédelem viszonya" címen dr. Illés Zoltán tartotta.

Ezt követően 10 szakmai előadás hangzott el, melynek fő mondanivalója az volt, hogy a térségben akár négy mélyművelésű - és több külfejtésű bányanyitásra volna lehetőség. 

EMCEF elnökségi és végrehajtó bizottsági ülés
2011-12-07

Ebben az évben 2011. december 7-8. tartotta az EMCEF utolsó elnökségi és végrehajtó bizottsági ülését, amelyen Rabi Ferenc elnök és Potápi Rita nemzetközi titkár vettek részt a BDSZ részéről. A két nap folyamán nemcsak az idei munka értékelése, hanem a jövő évi történelmi jelentőségű európai ágazati szakszervezeti szövetségek EMCEF, EMF és ETUF-TCL egyesülése volt a főtéma.
Michael Vassiliadis, elnök szavaival: "Erősek vagyunk szakmailag európai szinten és az euróválság, gazdasági válság hatásaira kell válaszokat adnunk. Fel kell mérni az adott problémákat és megoldásokat kell keresni. Szakszervezetként a jövőbeni célokat konkrétan kell megfogalmaznunk, hogy a tagszervezetek is értsék. Megoldás lehet a különböző problémákra ú.m. CO2 csökkentése, klímaváltozás, energiahatékonyság, energiatermelés, áramtermelés (szén, gáz) az ipari innováció, és ezeken a területeken az új szövetségben az EMCEF-nek továbbra is magas szakmai munkát kell folytatnia, amelynek alapja a szociális párbeszéd és ágazati bizottságokban folytatott szakmai munka és megszerzett gyakorlati tapasztalatok."

Kockán az életed!
Kockán az életed!
2011-12-03

A kormány tervezett intézkedéseit bírálták a felszólalók a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett, a belvárosi Széchenyi téren, a Magyar Tudomány Akadémia (MTA) épülete előtt tartott, "Kockán az életed!" elnevezésű szombati demonstráción. A rendezvényen a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete is képviseltette magát.

A Hír24 cikke az alábbi linken érhető el.


"Bányászokért" gyertyagyújtás Móron
2011-12-03

"Bányászokért" gyertyagyújtás Móron a Millenniumi Parkban a Bányász Emlékkőnél 2011. december 3-án 17:15 órakor.
Borbála Napi Ünnepi Szentmise a móri Kapucinus templomban 18:00 órakor.

Borbála Napi rendezvény Csolnokon
2011-12-03

Csolnok Község Önkormányzata, a Csolnoki Bányászklub és a Bányász Szakszervezeti Szövetség 2011. december 3-án tartja Borbála Napi rendezvényét. A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődik, amelyet koszorúzás követ a csolnoki Bányász Művelődési Ház udvarán álló emlékfalnál. Az emléknap záró rendezvénye a "10 éves a Csolnoki Bányászklub" kiállítás megnyitója.

Borbála Napi dalos, verses találkozó Rudabányán
2011-12-03

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége, Rudabánya Önkormányzatával, a Bányászati Múzeummal és a társ Önkormányzatokkal karöltve 2011. december 3-án rendezi meg a rudabányai Művelődési Házban a hagyományos Borbála-Napi dalos találkozót.

Szent Borbála Napi Országos Központi Ünnepség
2011-12-02

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Bányászati Szövetség, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, valamint a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete 2011. december 2-án 10:30 órai kezdettel tartja meg a SZENT BORBÁLA NAPI ORSZÁGOS KÖZPONTI ÜNNEPSÉGET a NEFMI Margit körúti székházában.

Rendezvények az országban...

MABOSZ Elnökségi ülés
2011-12-01

2011. december 1-jén Nagymányokon  tartotta a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége elnökségi ülését melyen a BDSZ-t Rabi Ferenc, az Országos Bányász Kulturális és Hagyományőrző Szövetséget Bónis János titkár képviselte.

Az MSZOSZ Dél-Dunántúli Régiója és Somogy Megyei Képviselete testületi ülése
2011-12-01

Soros testületi ülését tartja 2011. december 1-én az MSZOSZ Dél-Dunántúli Régiója és Somogy Megyei Képviselete Szekszárdon, a Samsonite Kft-nél.
A testületi ülésen tájékoztató hangzik el a Samsonite Kft. tevékenységéről, illetve megvitatásra kerül a "Hogyan Tovább?" kérdése és a jövőre nézve összegyűjtik, feldolgozzák a véleményeket, elképzeléseket, lehetőségeket az új Mt. tükrében.