Pályázat
2016-12-20

Meghívásra a Bányász Kultúráért Alapítvány elnöke részt vette az Emberi Erőforrás Nemzeti Együttműködési Alap tájékoztatóján a "Civil szervezetek működési célú támogatása 2017. című" NEA 17 - M jelű pályázat kiírásáról.
Részletek az alábbi webhelyen: http://www.emet.gov.hu

Cipőipari ÁPB ülés
2016-12-16

Az IndustriAll Európa Cipőipari ÁPB ülését 2016. december 16-án tartották Brüsszelben, amelyen a nemzetközi szociális partnerek az alábbi témaköröket tárgyalták:
1.Az EU Szociális Párbeszédben tapasztalt változások, fejlemények (DG EMPL)
2.Oktatás és képzés a textil-, ruha-, bőr- és cipőipar területén, a tervezéstől az ágazatok együttműködéséig  - a jelenlegi szituáció nyomon követése, beszámoló az október 14-ei konferenciáról (Ms. Kuske, DG GROW)
3. Hamisítás elleni küzdelem, a szellemi tulajdonjogok védelme, a témáról szóló irányelv felülvizsgálata (Ms. Martin, DG GROW)
4. A kereskedelmi védelmi eszközök korszerűsítése, az Európai Bizottság dömpingellenes és szubvencióellenes jogszabályok módosítási javaslatai (Mr. Bardon az EU Kereskedelmi Főigazgatóság képviselője)
5.  "Változtasd meg a cipőipart" projekt (Ms. Bento PAIS DG DEVCO)
6.  A 2017. évi munkaprogram megvitatása és elfogadása
7. "Szociális párbeszéd projekt" a minőségi képzett fiatal munkaerő bevonása a cipőipari ágazatba  (Mr. Brugnoli, Spin360)
8. A 2017. évi ülések időpontjai
9. Egyebek

A megbeszélésen szakszervezetünket Zöldi Lajos és Beőthy-Fehér Szabolcs kollégák képviselték.

Országos Tanács ülés
2016-12-14

Az OT az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1. A BDSZ 2016. évre megfogalmazott feladatainak értékelése, szakszervezeti álláspont kialakítása a 2017. évi munkahelyi bértárgyalásokhoz, az országos megállapodás figyelembe vételével.
2. Tájékoztatás a tagszervezés tapasztalatairól, szervezeti egységeink és az ágazati párbeszéd helyzetéről, tagozatok, bizottságok munkájáról.
3. A BDSZ nemzetközi tevékenységének áttekintése, az európai szociális minimumokra vonatkozó szakszervezeti álláspont kialakítása.
4. Egyebek.
4.1.1. A BDSZ Alapszabály 1. sz. mellékletének módosítása.
4.1.2. BDSZ SZMSZ 3. sz. mellékletének, "A BDSZ Könnyűipari Tagozat Működési Szabályzata" módosítása
4.1.3. Aktualitások

Kuratóriumi ülés
2016-12-09

A dorogi József Attila Művelődési Ház tanácstermében 2016. december 9-én tartotta meg a " Dorogi Szénmedence Kultúráért Alapítvány" Kuratóriuma ülését, amelynek tagja a BDSZ képviselője is.
A Kuratórium az alábbi naprendi pontokat tárgyalta meg :
1./ A 2016.évi felhívás alapján beérkezett pályázatok elbírálása
2./ Egyebek
A Kuratórium döntése a Bányász Szakszervezeti Szövetség (Dorog) és az Alapítvány honlapján lesz olvasható.

Ülést tartott a M:E MFK Kari Tanácsa
2016-12-06

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa - melynek tagja a BDSZ képviselője is - 2016. december 6-án ülést tartott, melyen az alábbi napirendi pontok megtárgyalására került sor:
1. Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről
2. Javaslat Professor emeritus címekre
3. Javaslat Címzetes egyetemi docens címre
4. Intézeti  tanszékvezető választás
5. Szakkollégium képzési terve
6. Kari Tudományos Diákköri tevékenység és a tehetség gondozás áttekintése
7. A 2016/2017 tanév II. félévi választható tantárgyak jóváhagyása
8. A 2016/2017 II. félévi meghívott előadók jóváhagyása
9. Minőségbiztosítási beszámolók
10. A Záróvizsga Bizottságok és záróvizsgák időpontjainak az elfogadása
11. A specializáció választás eredményeinek elfogadása
12. Egyebek

Nőbizottsági ülés
2016-12-05

A Bizottság az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1. Összefoglaló a 2016. évi főbb szakszervezeti eseményekről.
2. Tájékoztató az IndustriAll II. kongresszusáról (Madrid 2016. 06.06-09.).
3. Beszámoló a Nőbizottság 2016. évi tevékenységéről.
4. Egyebek

KBFI Szt. Borbála napi megemlékezés
2016-12-04

A Gellért-hegyi Magyarok Nagyasszonya sziklatemplomban tartottak ünnepi szentmisét Borbála napon. Az istentiszteletet követően a KBFI Nyugdíjas Szakszervezet tagjai fennállásuk 25. éves jubileumát ünnepelték. Kiemelkedő tevékenységéért BDSZ bányász ezüstgyűrű elismerésben részesült Fritúz Béla a KBFI Nyugdíjas Szakszervezet elnöke és Stubnya Béla a szakszervezet volt titkára. A kitüntetéseket a BDSZ képviselője adta át.

Tállyai ünnepség
2016-12-04

Vasárnap 10.00 órakor László Atya a tállyai katolikus templomban szent misét celebrál.
A vasárnapi szent mise Adventról és Szt. Borbála vértanúságáról is szól majd. A prédikációban a legnagyobb tisztelettel és mélységes alázattal lesz megemlékezés azokról is, akik a bányákban önfeláldozóan tették dolgukat, szeretteikért és másokért.
A mise alatt, a szent áldozás után kerül megszentelésre  a Szt. Borbála bronz szobra, és ezzel Ő is beköltözik a templomban álló többi szent közé.
A Tállyai Kőbánya 88 éves. 1928-ban nyitották meg szintjeit.  Már nyolc éve annak, hogy Szt. Borbála napján, először szólalt meg mise a tállyai Római Katolikus Templomban. Azóta minden éven megemlékeznek és imádkoznak minden élő és elhunyt bányászért.
A szent mise után, 11:00-tól Újvári Marika előadóművész- népművelő - kántor /külön erre az alkalomra összeállított/ műsora következik.

Borbála-nap Mucsony
2016-12-04

A Hunyadi János Bányász Kulturális Alapítvány borbála-napi és a Hunyadi János Művelődési Ház fennállásának 60. évfordulójának ünnepségére Mucsonyban kerül sor. A rendezvény programjában szerepel emléktábla avatása és szentelése, Papp András könyvbemutatója, a Szivárvány Népdalkör, az Edelényi Férfikórus fellépése és a Putnoki Irodalmi Színpad operett előadása.

Barbála-nap Zagyavapálfalva
Barbála-nap Zagyavapálfalva
2016-12-03

A Zagyvapálfalvai Nyugdíjas Bányász Alapszervezet 2016. december 3-án tartotta a Borbála Napi megemlékezést. Ezen az ünnepségen Szent Borbála "személyesen" is megjelent. A jó hangulatról a Mátranováki Dalkör fellépése is gondoskodott. 

Borbála-Nap a Mátrai Erőmű Zrt.-ben
2016-12-02

A visontai bányánál rendezik meg a borbála-napi társasági ünnepséget, melyen megkoszorúzzák a bányász hősök emléktábláját, elismeréseket adnak át a kiválóan dolgozóknak. Az ünnepség szent misével és szakestéllyel fejeződik be a detki római katolikus templomban és faluházban.

Szászvári Borbála nap
2016-12-02

A Szászvári Bányász Szakszervezet szervezésben kerül sor az ünnepi szentmisére Szent Borbála tiszteletére és a bányász halottak emlékére a szászvári római katolikus templomban, megemlékezés és gyertyagyújtás lesz a a Bányász téren. Az ünnepi műsor a Kiss György Általános Iskola és Ami kamarazenekara és a Szászvári Ifjúsági Tánccsoport előadásával ér véget.

Központi Borbála nap
2016-12-02

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Bányászati Szövetség, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati egyesület és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete közös rendezésben kerül sor a Szent Borbála napi országos központi ünnepségre a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet dísztermében.

Tudományos ülés az MTA-n
2016-12-01

Zsúfolásig megtelt az MTA előadóterme Pantó György, az MTA rendes tagja, az MTA X. osztály korábbi elnöke 80. születésnapja alkalmából rendezett tudományos ülés, melyen a BDSZ is meghívásra képviseltette magát.
Az előadó ülést az MTA X. Földtudományok Osztálya,  az MTA Geokémiai, Ásványtani és Kőzettani Tudományos Bizottság és az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet rendezte.
Vörös Attila az MTA rendes tagja, az MTA X. osztály elnöke köszöntője után Demény Attila az MTA rendes tagja, az MTA CSFK FKI igazgatója "Áttekintés a Földtani és Geokémiai Intézet munkája" című előadása után további négy szakmai előadás hangzott el. Az előadások után állófogadásra került sor, melyen Pantó György meleg szavakkal köszönte meg a méltatást és a kiváló, magas színvonalú előadásokat.


Kétszáz év a Mecsek mélyében - iskolások bányászattörténeti vetélkedője Nagymányokon
Kétszáz év a Mecsek mélyében - iskolások bányászattörténeti vetélkedője Nagymányokon
2016-11-30

Nyolcadik alkalommal 2016. november 30-án Szent Borbála, a bányászok védőszentje napjához közeli időpontban rendezték meg a mecseki bányavidék iskoláinak bányászattörténeti vetélkedőjét. Kővágószőlős, Komló és Pécs iskoláiból 11 csapat vett részt a rendezvényen. Változatosak és kreatívak voltak a feladatok: Szent Borbála életét, kőzettani ismereteket, bányász eszközök, szerszámok és gépek felismerését, rajzos feladatokat, rejtvényeket, mozaikkép összeillesztést, bányászati szakmai kifejezéseket és a régi szakzsargon ismeretét tartalmazták. A díjakat és jutalmakat a zsűri nevében Kasó Attila bányászatért felelős miniszteri biztos, Pernecker László a Mecseki Bányászok Szakszervezete elnöke, Karl Béla Nagymányok város polgármestere és Beőthy-Fehér Szabolcs BDSZ tanácsos adta át.

Szakmai megbeszélés
Szakmai megbeszélés
2016-11-29

A BDSZ szervezésében "Az Európai Kitermelő Iparági Szociális Párbeszéd Bizottság állásfoglalása az EUT ETS Irányelvének a 2020 utáni időszakra vonatkozó revíziója, a bányászatra gyakorolt hatásai." címmel kerekasztal szakmai megbeszélésre került sor, melyen részt vettek Bulgáriából is vendégek: Vladimir Topalov, a Podkrepa bányászszakszervezet elnöke, Yasen Chaushev, a Maritsa East JSC termelési igazgatója, az Eurocoal tagja, Dr. Desislava Kancheva, a Podkrepa nemzetközi koordinátora. Előző nap tájékoztatást adott a témáról Jean-Pierre Damm, az EU Kitermelő Iparági Ágazati Párbeszéd Bizottság soros elnöke.
A résztvevők között voltak a bányászati és a villamosenergia-ipari ágazati szociális párbeszéd munkáltatói és munkavállalói oldalának képviselői, akik a tanácskozás végén állásfoglalást is elfogadtak.
Előadás hangzott el "A széndioxid tárolásának és felhasználásának lehetőségei" címmel, melynek  előadója a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója volt.

A magyar BDSZ álláspont legfontosabb pontjai:

. A magyarországi villamosenergia-ellátás biztonsága érdekében a Mátrai Erőmű Zrt. lignit alapú villamosáram-termelését, erőművi blokk építésével indokolt biztosítani.
. A széndioxid megkötését, átalakítását a magyarországi K+F, innováció középpontjába kell helyezni, az európai ezirányú folyamatokat támogatni.
. A szenet nem lehet a klímaváltozás egyetlen felelősének megjelölni
. Átmenetet kell biztosítani az ipari folyamatok kezelésében, a digitalizációs folyamatok támogatásával.
Az ipari szociális párbeszédben, ezen belül a kitermelő iparágban is napirenden kell tartani a témát, közös fellépések támogatásával.

Koszorúzás Szűcsiben
Koszorúzás Szűcsiben
2016-11-25

A Szűcsi X. aknánál 1959. november 26-án történt, 31 bányász halálát okozó üzemi baleset áldozataira emlékeztünk gyászmisével és koszorúzással. A megemlékezésen a BDSZ képviselője is jelen volt.

Fekete László búcsúztatása
2016-11-24

Fekete Lászlót a Bükkábrányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet volt titkárát, a Mátraaljai Szénbányák Bükkábrányi Bányaüzem volt aknászát búcsúztattuk Mezőnyárádon.  Nyugodj békében Laci bácsi! A bányászok köszöntésével kívánunk utolsó, Jó szerencsét!

Bizalmi felkészítő Vásárosnaményban
Bizalmi felkészítő Vásárosnaményban
2016-11-28

A BDSZ Elnöksége által elfogadott tematika szerint Vásárosnaményban megkezdődött a bizalmi, főbizalmi felkészítő.
Az első képzés témája:  - a szakszervezet szerepe, alapvető feladatai,  - a BDSZ mint érdekvédelmi szervezet, - a bizalmi jogai, kötelességei.
Előadó: Varga Éva

VKF megállapodás
2016-11-22

A kormány megállapodott a szociális partnerekkel a minimálbér emeléséről és a járulékok csökkentéséről. A kormánynak sikerült elfogadtatnia a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vevő szakszervezetekkel és a munkaadókkal.
A megállapodás legfontosabb elemei: 
2017-ben a minimálbér összege 15%-kal, a garantált bérminimum 25%-kal emelkedik.
-2018-ban 8, illetve 12%-os a növekedés mértéke ezekben a bérekben.
-A munkaadói járulék jövőre 5 százalékponttal csökken.
-Majd a járulék újabb 2 százalékponttal csökken 2018-ban.
Ha meghaladja a 11 százalékot a bruttó bérnövekedés az első kilenc hónapban 2017-ben, akkor további 0,5 százalékponttal csökken a járulék 2018-ban.

A megállapodás itt olvasható.

"A munka jövője" konferencia
2016-11-22

A Friedrich-Ebert-Stiftung budapesti képviselete együttműködve a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti regionális irodájával, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel (MaSzSz) konferenciát szervezett
"A munka jövője" címmel Budapesten a Hotel Benczúr Benczúrban.
A megnyitót Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke tartotta, köszöntőt mondott Antonio Graziosi, ILO DWT/CO-Budapest igazgatója, Jan Niklas Engels, FES Budapest iroda vezető.
A következő előadások hangoztak el:
- Digitalizáció munkaerőpiaci hatásai - Európai trendek (Thibault Weber, Európai Szakszervezeti Szövetség titkára)
- A munka jövője, avagy a jövő munkája (Csaposs Noémi, társelnök ,Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége)
- Digitális gazdaság (ipar 4.0) és az új munkavégzési formák (Lehetőségek és kockázatok), (Makó Csaba, MTA TK SZI, tudományos tanácsadó)
- Panel: Digitalizáció a munka világában - Hol tart ma Magyarország?
§ Both Vilmos,  Digitális Jólét Program állandó szakértője
§ Major Gábor, IVSZ főtitkár
§ Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége képviselője (MGYOSZ)
§ Kordás László, elnök, MaSzSz
A BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

Cseh Független Szakszervezetek Szövetsége (ASO) nemzetközi konferenciája
Cseh Független Szakszervezetek Szövetsége (ASO) nemzetközi konferenciája
2016-11-18

A Cseh Független Szakszervezetek Szövetsége (ASO) Prágában tartotta nemzetközi konferenciáját a "Megváltozott munkaképességű és korlátolt lehetőségű személyek foglalkoztathatósága a munkaerőpiacon a Cseh Köztársaságban" címmel. A rendezvényre a BDSZ is meghívást kapott, amely képviselői a következők voltak: Csató László, Jantner Eszter, Merklné Jánosné, Szabó Tibor, Vígh Tibor. A konferencia angol nyelvű anyagai fordítás után megjelennek majd a www.odbory.info oldalon.
Rövid összefoglaló
itt olvasható. A konferencia videó felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=pHmvLnwGosA

R-61 fúróberendezés
R-61 fúróberendezés
2016-11-15

Újabb 50 m magas olajkútfúró torony került a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumba.
Részletek
itt olvashatóak.
VKF Testületi Ülés
2016-11-11

A Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs
Fórumának kibővített Testületi Ülésén az alábbi napirendi pont került megtárgyalásra:
1.Versenyképesség erősítése, járulékcsökkentés, béremelések, minimálbér, garantált bérminimum
Az ülésen részt vett Rabi Ferenc elnök is.
http://index.hu/gazdasag/2016/11/12/minimalber_emelesenek_hatasai/

IndustriAll Európa demonstráció
IndustriAll Európa demonstráció
2016-11-09

Az IndustriAll Európa demonstrációt szervezett Brüsszelben az ipari munkahelyek védelméért, a tisztességes foglalkoztatásáért, a nehézipari áruk és nyersanyagok dömpingje, a kibocsátás-kereskedelem jelenlegi szabályozása ellen. A demonstráción több mint 15.000-en vettek részt az európai ipari ágazati szakszervezetektől, amelyen a BDSZ képviselői is jelen voltak.
Képek a demonstrációról

Elnökségi ülés
2016-11-09

Az elnökségi ülés napirendi pontjai a következők voltak: 
1. Az önkéntes pénztárak (nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztár) működési lehetőségei a szabályozás változtatása után.
2. Tájékoztató a BDSZ állandó szakmai bizottságainak munkájáról. (Munkaügyi- Szociális és Társadalombiztosítási Bizottság, Szervezetfejlesztési- Oktatási és Hagyományőrző Bizottság, Munka- és Egészségvédelmi Bizottság)
3. Az európai üzemi tanácsok helyzete, lehetőségek az európai és globális együttműködésében.
4. A Bányászati Segélyalap Bizottság működése.

Munkásgyűlés Győrben
Munkásgyűlés Győrben
2016-11-07

Varga Éva
a BDSZ alelnöke a győri GLOVITA Kesztyűgyárban munkásgyűlésen tájékoztatta az üzem dolgozóit, a szakszervezet fontosságáról, a szakszervezeti szolgáltatásokról, a BDSZ-ben folyó szervezeti munkáról.

Megemlékezés
Megemlékezés
2016-11-03

A BDSZ Bőripari Alágazatának Mártirjaira emlékeztünk 2016. november 3-n. Bőrös Mártírjaink emléktáblájánál ünnepi beszéddel, koszorúzással róttuk le kegyeletünket, a BDSZ aulájában megtartott megemlékezésen.

VÁPB ülés
VÁPB ülés
2016-10-20

A Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ülésen a munkavállalói és munkáltatói oldal elfogadta a megújított  Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződést (VKSZ), így az aláírásra került.
Rudabányai Dalos Találkozó
2016-10-15

A Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Szövetsége, a Rudabánya város Önkormányzata,  a Művelődési Ház szervezésében került megrendezésre a 8. Rudabányai Dalos Találkozóra.
A rendezvényen fővédnökként részt vett Rabi Ferenc elnök is.
A BDSZ fontosnak tartja, hogy nemzedékről nemzedékre átadásra kerüljenek a bányász- és a népdalok. Ennek jó példája a Dalos Találkozó, ahol  a dalosok továbbadhatják megőrzött tudásukat.
Köszönet jár a szervezőknek, támogatóknak, akik lehetővé tették a dalos találkozó sikeres lebonyolítását.

BDSZ elnökségi ülés
2016-10-12

Az ülés napirendi pontjai a következők voltak:
1.Tájékoztató az Industriall Global 2016. október 3-7. között megrendezett kongresszusáról
2.Beszámoló az Ipari-Energiaipari Szakszervezeti Szövetség munkájáról, üléseiről.
3.Tájékoztató a munkahelyi szakszervezeti, érdekvédelmi munka aktuális ügyeiről.
4.Nyilvánosság helyzete a BDSZ munkájában.
5.Tájékoztató a tagkártya bevezetésének helyzetéről

Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa (ÁPBT) plenáris ülés
2016-10-12

A plenáris ülés napirendje a következők voltak:
1. Az ágazati párbeszéd bizottságok támogatási rendszerének elfogadása
2. Egyebek

EU Kitermelőipari ÁPB ülés
2016-10-11

Az EU Kitermelőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságának következő ülésére került sor Brüsszelben.
Az ülés összefoglalója
itt olvasható.
Az ülésen részt vett Rabi Ferenc elnök és dr. Stanitz Károly nemzetközi titkár.

Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VÁPB)
2016-09-29

Az ülés témája a Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződés (VKSZ) módosítása volt.
A tárgyalások folytatására van szükség.

MUNKAVÁLLALÓ NŐK XVI. KONFERENCIÁJA
MUNKAVÁLLALÓ NŐK XVI. KONFERENCIÁJA
2016-10-07

Megnyitó: Kordás László MASZSZ Elnöke
Köszöntő: Csernyés Péter Gazdasági Minisztérium államtitkára
(lemondta !)

Napirend:

1.Tisztes munka, avagy a magyar valóság
   Előadó: Herczeg Mária, Női tagozat vezető
2.Merre tart Európa a Tisztes munka kérdésében
   Előadó: Montserrat Mir,  Európai Szakszervezeti Szövetség(ETUC) ügyvivője
3.Közgazdasági összefüggések
   Előadó: Pogácsa Zoltán, közgazdász
4.Munka/ magánélet egyensúlya és van ahol ezt már értik
   Előadó: Soós Eszter, szakértő
5.Munkahely, ahol a munka és a magánélet is fontos
  Előadó: Léder László, szervezetfejlesztő

A BDSZ-t 17 kolléganő képviselte az érdekes és hasznos információkat tartalmazó konferencián.

FCE CFDT előadás
2016-10-05

A BDSZ vendége volt az FCE CFDT (francia vegyi és energetikai szakszervezeti szövetség) elnöke Dominique BOUSQUENAUD és nemzetközi titkára Bruno VANNONI.  Az elnök "Az új ipari forradalom (digitalizáció) és a szakszervezetek szerepe az iparpolitikában" című előadása keretében mutatta be az iparban zajló folyamatokat és a szakszervezetek szerepét az új helyzetben.
2016. október 1. Az Idősek Világnapja
2016. október 1. Az Idősek Világnapja
2016-10-01

Csilletoló verseny
Csilletoló verseny
2016-10-01

Ülést tartott a BDSZ Elnöksége
2016-09-28

A Nógrádi  Bányász Nyugdíjas Bizottság meghívására 2016. szeptember 28-án Kazáron tartotta ülését a BDSZ Elnöksége.
 
Az Elnökség az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
 
1./ Tájékoztató a Nógrádi  Bányász Nyugdíjas Bizottság tevékenységéről (Előadó: Dobor István a Bizottság elnöke)
 
2./ A szakszervezetek érdekérvényesítési lehetőségei a megváltozott politikai környezetben európai és nemzetközi szinten (Előadó  Rabi Ferenc a BDSZ elnöke)
 
3./ Egyebek

Kari Tanács ülés
2016-09-27

2017.szeptember 27-én a Miskolci Egyetemen Műszaki Földtani Kar Kari Tanácsa - melynek tagja a BDSZ képviselője is -  ülést tartott az Egyetem Szenátusi tanácsteremben.
A Kari Tanács az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1. A Kari Tanács 2016/2017 tanév munkatervének elfogadása (Prof. Dr
. Szűcs Péter dékán)
2. Tájékoztató az elmúlt időszak esemény
eiről (Prof. Dr. Szűcs Péter dékán)
3. Címzetes egyetemi docens cím előterjesztés
(Prof. Dr. Szűcs Péter dékán)
4. Szenátus tagok választásához a Kari Jelölő Bizottságok és Szavazatszámláló Bizottságok jóváhagyása (Prof.
Dr. Szűcs Péter dékán)
5. A 2015.
évi maradvány felosztásának kiegészítése (Dr. Debreczeni Ákos dékán-helyettes)
6. Folyóirat megrendelések gazdasági vonzatai (Dr
. Debreczeni Ákos dékán-helyettes)
7. Az MFK szakjainak KKK átalakításával kapcsolatos beszámoló (Dr
. Mádai Ferenc dékán-helyettes)
8. Tantervi változások elfogadása (Bánya
- és Geotechnikai mérnöki mesterszak (Dr. Mádai Ferenc dékán-helyettes)
9. A duális képzés elindulása a Műszaki Földtudományi Karon
(Dr. Mádai Ferenc dékán-helyettes)
10. A Kari humánerőforrás helyzetének áttekintése,
jövőbeni feladatok (Prof. Dr. Szűcs Péter dékán)
11. Tanulmányi utak (Dr
. Debreczeni Ákos dékán-helyettes)
12. Kari Bizottságok aktualizálása (Prof. Dr
. Szűcs Péter  dékán)
13. Egyebek
      13.1 Szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája (Prof.
Dr Szűcs Péter dékán)
Klíma - energetika fórum
2016-09-23

A Reális Zöldek Klub által alapított Reális Zöld Valóság környezetpolitikai lap szerkesztősége névszerinti meghívásos fórumot rendezett 2016. szeptember 23-án . A 30 meghívott - köztük Rabi Ferenc és dr Horn János - jelenlétében megtartott fórumon Miskolci Ferenc professzorral dr. Héjjas István mérnök tartott pódium beszélgetést, a felkért hozzászóló dr. Petz Ernő egyetemi tanár volt.
 
A fórum anyaga a későbbiekben a Reális Zöldek Klub honlapján lesz olvasható.

GTTSZ konferencia
2016-09-20

A budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér konferenciatermében rendezte meg a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban ?" című előadás -  és vitasorozat 121. konferenciáját  melyen a BDSZ is meghívásra részt vett
"A jogállamiság értelmezésével és alkalmazásával kapcsolatos aktuális problémák a magyar társadalomban, gazdáságban" c. előadást Prof.Dr Sárközi Tamás, a GTTSZ elnökhelyettese  tartotta.

Székfoglaló az MTA-n
2016-09-20

2016. szeptember 20-án az MTA Székház zsúfolásig megtelt  Felolvasótermében került sor - melyen meghívásra a BDSZ is képviseltette magát -  Haas János  kutató- professzor, az MTA levelező tagjának "Triász időszaki karbonátos üledékképződés és poligenetikus dolomitosodás a Dunántúli - középhegységben" címmel tartandó székfoglaló előadására.

Az IndustriAll Europe Keleti Régió találkozó
Az IndustriAll Europe Keleti Régió találkozó
2016-09-13

Az IndustriAll Europe kelet-európai régiójának közös ülésére került sor 2016. szeptember 13-14-én Staré Splavy-ban (Csehország), ahol a következő napirendek kerültek megtárgyalásra:
1.A fiatal szakszervezeti tagság tevékenysége az egyes országokban
2.Az IndustriAll Europe kongresszusi programjának eredményei az egyenlő munkáért, egyenlő bért elvének megvalósításában
3.Egyebek
-Második regionális képviselő választása az IndustriAll Europe új Alapszabálya alapján
-A tagországok elmúlt időszakában történt gazdasági, társadalmi változások ismertetése
-Következő találkozó időpontjának, helyszínének, témáinak meghatározása
A BDSZ képviseletében Rabi Ferenc elnök vett részt
.

Ruhaipari alágazat budapesti nyugdíjas alapszervezetének ülése
Ruhaipari alágazat budapesti nyugdíjas alapszervezetének ülése
2016-09-13

Budapesti Ruhaipari nyugdíjas alapszervezet 2016.09.13-n tartotta soron következő ülését, melyre meghívta  a békéscsabai Unicon Ruházati Rt. Nyugdíjas alapszervezetének képviselőit.
Napirendi pontok:
1. Tájékoztató a budapesti alapszervezet munkájáról
     Előadó: Berényi Béla
2. Tájékoztató a békéscsabai alapszervezet munkájáról
     Előadó: Tóthné Bacsa Gizella
3. Tájékoztató a BDSZ szervezeti életéről, az előttünk álló feladatokról
     Előadó: Varga Éva

Az alapszervezeti ülés jó hangulatban zajlott.

Nemzetközi ipari ifjúsági régiós találkozó Csehországban
2016-09-09

Az OS KOVO cseh szakszervezet szeptember 9-11. között fiatal szakszervezeti tagjainak, tisztségviselőinek nemzetközi rendezvényt szervezett, amelyre német, lengyel, szlovák és magyar szakszervezeti kollégákat, képviselőket is meghívott. A konferencián az elsődleges kérdéskör a szakszervezetek társadalmi szerepvállalás volt és ennek tagországi megközelítése. Országonként elemzésre került a fiatal munkavállalók szakszervezeti bevonásának és a mozgalom népszerűsítésének növelésének lehetősége, a tagszervezés fontossága. A rendezvényen Magyarországból vasas, vegyész és BDSZ-es kollégák vettek részt. Szakszervezetünket Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos kolléga képviselte.

Gyászhír
2016-09-05

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Pataky Péter.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség saját halottjának tekinti.

Pataky Péternek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnökének, a magyar szakszervezeti mozgalom kiemelkedő, meghatározó személyiségének temetése 2016. szeptember 20-án (kedden) 12 óra 45 perctől lesz, az Újköztemető (1108 Budapest, Kozma u. 8-10.)  3.  számú ravatalozójában.
 
 
Táviratcím:
Magyar Szakszervezeti Szövetség
1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48.

Búcsúztató


Ünnepi Nyilvános Kari Tanács ülés a Miskolci Műszaki Földtudományi Karon
2016-09-02

2016 szeptember 2-án került sor a  Miskolci Egyetem  Műszaki Földtudományi Kar Ünnepélyes Kari Tanács ülésére melyen a BDSZ meghívásra képviseltette magát.
 Az ünnepélyes Kari Tanács ülésen került sor az I.éves egyetemi hallgatók fogadalomtételére.
 A  2016/2017-es tanévben sikeres felvételi eljárás keretében összesen 153 fő nyert felvételt az alábbi bontásban :
 BSc
    Műszaki Földtudományi Alapszak                                53 fő
    Környezetmérnöki Alapszak                                         12 fő
    Földrajz Alapszak                                                          17 fő
 
MSc
    Angol nyelvű földtudományi mérnöki mesterszak        10 fő
    Angol nyelvű hidrogeológus mérnöki mesterszak        12 fő
    Angol nyelvű környezetmérnöki mesterszak                26 fő
    Angol nyelvű környezetmérnöki mesterszak                  1 fő
    Előkészítéstechnikai mesterszak                                   4 fő
    Geográfus mesterszak                                                    3 fő
    Olaj - és gázmérnöki mesterszak                                   9 fő
 
Levelező
    Bánya - és geotechnikai mérnöki mesterszak                8 fő                     
  
4 fő Kari Tanácsi  kitüntetést, 2 fő bányászati szolgálati oklevelet vehetett át. A Kari Tanács ülésen bányásznapi megemlékezésre is sor került.

Ünnepi Nyilvános Egyetemi Szenátus ülés a Miskolci Egyetemen
2016-09-02

2016. szeptember 2-án a Miskolci Egyetem díszaulájában tartotta a Miskolci Egyetem Ünnepi Nyilvános Egyetemi Szenátus ülését, melyen a BDSZ meghívásra képviseltette magát.
Brahms Akadémiai Ünnepi Nyitányára vonultak be a zászlóvivők után az Egyetem rektora, a hét kar dékánja és a kínai zászló után Chen Dongsheng leendő tiszteletbeli doktor. Majd a Himnusz elhangzása után Prof. Dr. Torma András rektor megnyitó szavai után az I. évesek fogadalom tétele hangzott el, ezt követően Dr. Csiszár Miklós a Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője a város polgárainak fogadta az új egyetemi hallgatókat és átadta a város kulcsát két első évfolyamos hallgatónak.
 Ezt  követően Dr. Dubéczi Zoltán a Magyar Rektori Konferencia főtitkára - és Kiss Máté a Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte az első éves hallgatókat.
 Prof. Dr. Torma András ünnepi beszéde után Dr. Lénárt Levente intézeti igazgató tett előterjesztést Chen Dongsheng professzor tiszteletbeli doktor cím adományozásra. Az egyetem rektorától átvett oklevél után
a professzor meleg szavakkal köszönte meg a magas elismerést.
 
Ezt követően kitüntetések átadásra került sor .
 
SIGNUM AUREUM UNIVERSITAS kitüntetést vehetett át
        Dr. Lénárt László címzetes egyetemi docens,
        Dr. Nagy Lajos címzetes egyetemi docens, az OMBKE elnöke
 
PRO UNIVERSITATE kitüntetést vehetett át
        Dr. Bobok Elemér emeritus professzor
        Dr. Szakály Dezső a Szenátus titkára
 
A MISKOLCI EGYETEM ÉRDEMES OKTATÓJA kitüntetést vehetett át
        Dr. Ladányi Gábor egyetemi docens
 
A MISKOLCI EGYETEM KIVÁLÓJA KUTATÓJA kitüntetést vehetett át
         Dr. Less György egyetemi tanár.
 
EGYETEMI MAGÁNTANÁR oklevelet vehetett át
        Dr. Szöllösi - Nagy András
 
Fentieken kívül számosan - más Karok előterjesztés alapján - vehették át 
 
        a MISKOLCI EGYETEM ÉRDEMES OKTATÓJA
        a MISKOLCI EGYETEM KIVÁLÓ KUTATÓJA
        a MISKOLCI EGYETEM KIVÁLÓ DOLGOZÓJA
        REKTORI DICSÉRET
        KANCELLÁRI DICSÉRET
kitüntetést.
 
Prof. Dr. Torma András zárószavaival, a Szózat eléneklésével ért végett a szenátus ülés, az elnökség Beethoven IX. szimfóniája (Örömóda) hangjaira vonult ki.

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942