H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Ülésezett az EMCEF 8. Közgyűlése
2010-06-30
Június 30-án és július 1-jén került sor nyolcadik alkalommal az EMCEF Közgyűlésének megtartására. A közgyűlést megelőzően ülésezett az Elnökség, amely fő napirendként a közgyűlést készítette elő.

Bővebben...

A klímaváltozási politikák foglalkoztatási hatásai
2010-06-29
A klímaváltozási politikák foglalkoztatási hatásai címmel konferenciát szervezett az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC). A konferencián a résztvevők megismerhették Belgium, Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság tevékenységét. A rendezvényen a BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos képviselte.

Tovább...

Európai Unió Duna stratégia
2010-06-29
Több mint 140-en vettek részt az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2010, június 29-én Budapesten megtartott nyílt meghallgatásán melyet   a "Gazdasági és monetáris unió, gazdasági és társadalmi kohézió" szekció "Előzetes véleménytervezete az Európai Unió Duna régió stratégiája" témájában rendezett. A nyílt meghallgatáson  a BDSZ is - mint egyedüli ágazati szakszervezet - vett részt.

Az ülést az EGSZB ECO szekciója Duna stratégia tanulmányozó csoportjának elnöke, Gabriele BISCHOFF (DE) vezette, majd BARABÁS Miklós  és Mahiu MANOLUI (RO) bevezető gondolatai után VARGA LENCSÉS Viktória az EB Regionális politikájáért felelős Főigazgatóság  tanácsosa "Mit vár az Európai Bizottság" címen tartott rövid előadást.

Ezt követően az EU Duna-régió stratégiájáról rövid bevezető hozzászólások következtek (PÜSPÖK László Külügyminisztérium, Madalin BUCHERU (RO), Sten RUNE LUNDIN (SVÉD), Stefan August LÜTGENAU (A), Tomas STRAZAY (SZLOVÁKIA), majd a magyarországi civil szervezetek képviselőinek hozásszólásai következtek.      

A rendelkezésére álló időben tizennégy hozzászóló mondhatta el véleményét,   többre idő hiányában  erre nem kerülhetett sor. A BDSZ hozzászólásában kifejtette, hogy örömmel üdvözli, hogy a programban szerepel az is, hogy a  Dunát, mint ivóvíz - és energiaforrást a Duna stratégia kialakításánál figyelembe kell venni. Ezt indokolja, hogy hazánk energiafüggősége már most eléri a 80%-ot, és a megújuló vállalásunkhoz  is szükséges a vízenergia jelenléte. Azt is örömmel kell értékelni,  hogy alakuljon egy olyan nemzetközi kutatócsoport mely feladatának tekinti a Duna stratégia kérdéseinek tudományos elemezését és  javasoltam, hogy ebben az energetikai civil szervezeteknek is részt kell/ene venni.

Utaltam arra is, hogy a GTTSZ nemrég megrendezett tudományos konferencián hitet tett a szén - és vízerőművek építése mellett, az ezzel kapcsolatos írásos anyagot átadtam az Elnökség tagjainak,

Ezen nyílt vita - melyet már korábbi több megelőzött - azért is  igen fontos volt, ugyanis várhatóan a Duna stratégiát a magyar elnökség (2011. I. félév) alatt fogják elfogadni.

Ülést tartott az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Szakképzési Munkabizottsága
2010-06-28
Az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Szakképzési Munkabizottsága (ÁPB SZKMB) - melyen Csanádi József alelnök képviselte a BDSZ-t - 2010. június 28-i ülésének keretében megtárgyalta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), valamint az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanács (ÁPBT) képviselői által megkötött szándéknyilatkozathoz kapcsolódóan az együttműködés lehetőségeit a szakképzés területén.

Az együttműködés lehetséges területei:

     - A szakképzés tartalmi, intézményi és finanszírozási rendszerének korszerűsítéséhez kapcsolódó jogszabályi módosítások véleményezése, javaslatok megfogalmazása, módosítások kezdeményezése
     - A kamara gondozásában lévő szakképesítések tartalmi fejlesztése során szakértői szintű együttműködés (SZVK fejlesztés, szintvizsga feladatbank fejlesztés, mestervizsgáztatáshoz kapcsolódó fejlesztések)
     - A szakmai záróvizsgák, a gyakorlati szintvizsgák, a szakma kiváló tanulója verseny vizsgabizottságainak működtetése során szakértői szintű együttműködés. Bizottsági tagok, elnökök, versenyfelelősök bevonása.
     - Együttműködés a gyakorlati képzés felügyeletéhez kapcsolódó szakértői feladatok ellátásában
     - A keresletvezérelt szakképzés működtetése során az ágazati szempontok érvényesítése érdekében operatív, szakértői szintű együttműködés a képzési irány-arány meghatározásának folyamatában 
     - Együttműködés az iskolai és iskolarendszeren kívüli szakképzés összhangjának megteremtésében, a gazdaság igényeinek iskolarendszeren kívüli szakképzésben való érvényesülésének érdekében
     - Tájékoztatásban, ismeretterjesztésben történő együttműködés, a szakképzéssel kapcsolatos aktuális információk, a gyakorlat orientált szakképzés fejlesztése, a szakmunka presztízsének visszanyerése érdekében
     - Operatív munkabizottság létrehozása az egyes területek részleteit érintő együttműködések kidolgozására, az együttműködési folyamat koordinálására

Európai Üzemi Tanács tagok találkozója
2010-06-28
A BDSZ is képviseltette magát az EVDSZ szervezésében megrendezett a magyarországi villamosenergia-iparban dolgozó Európai Üzemi Tanács tagok találkozóján. A találkozón részt vettek a Mátrai Erőmű Zrt -, és a Vértesi Erőmű Zrt EVDSZ vezetői is.
Köszönet a segítségért
2010-06-28
A MOVE edelényi alapszervezet nevében szeretnénk köszönetet mondani minden ismeretlen és ismerős barátainknak, kollégáknak, kolléganőknek, akik ebben a nehéz embert próbáló időben mellénk álltak és segítettek.

tovább...
Befejezte munkáját a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség 2. kongresszusa
2010-06-25
Bővebben...
Szakmai konferencia
2010-06-25
2010. június 25-én az oroszlányi önkormányzat meghívására került sor a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége (MABOSZ) minden évben megrendezett "Szakmai Fórum"-ára.
A fórumon a MABOSZ elnökének, Lévai Ferencnek a köszöntője után Oroszlány polgármestere mutatta be vetített képes előadásában a várost, majd szakmai előadásokra került sor az MBFH-, a VÉ Zrt és a BDSZ képviselőinek előadásában.
A program a bányászmúzeum megtekintésével ért végett.

Látogatás a Hungaro Progest biharnagybajomi üzemében működő Szakszervezeti Bizottságnál
2010-06-23
Varga Éva a Ruhaipari tagozat vezetője 2010. június 23-n részt  vett a Hungaro Progest biharnagybajomi üzemében működő Szakszervezeti Bizottsági ülésén, majd munkásgyűlést tartott, ahol kiemelte a szakszervezeti tagság fontosságát. 

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség második kongresszusa
2010-06-21
Hétfőn megkezdte munkáját a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség második kongresszusa a kanadai Vancouverben.
A BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviseli.

Bővebben...

Demográfiai Öregedés és gazdasági aktivitás
2010-06-18
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége( MGYOSZ) Demográfiai Öregedés és gazdasági aktivitás címmel rendezett konferenciát.

Előadók: Kissné Bence Katalin (SZMM)
                Suhajda Attila (IBM Magyarország Kft., kormányzati kapcsolatok igazgató)
                Dr. Adler Judit kutatás vezető (GKI)
                Prof. Dr. Cseh Károly (SOTE)
                Dr. Felszegi Sára (Foglalkozás- egészségügyi szakfelügyelő)
                Balogh Katalin(OMMF)

A konferencián a BDSZ-t Varga Éva alelnök képviselte.

Bővebben:
Az előadók különböző megvilágításban tartották érdekes előadásaikat az 50 év feletti munkavállalók élethelyzetéről, egészségi állapotáról, szerepük, helyük a munka világában. Az 50 év feletti munkavállalók fő kihívása: - alulképzettség, melynek következménye a magasabb munkanélküliség ebben a korosztályban. Az  EU-ban az 55 év feletti munkavállalók 40%-át foglalkoztatják, míg Magyar országon csak 29%-át. Ágazatonként más és más a foglalkoztatás, nincs meg a tudatosság, a folyamatos képzés. Az 50 év feletti munkavállalókat nem szívesen oktatják. A munkaadók véleménye szerint az 50 év felettiek nehezen képezhetők, rossz a fizikai állapotuk, rossz a szellemi terhelhetőség, kisebb a kreativitás, csökken a rugalmasság. Ugyanakkor a munkáltatók elhanyagolják a munkavédelmet, a munkahelyi alkalmassági vizsgálatokat, a szűrő vizsgálatokat, a továbbképzést. Az életkor előre haladtával növelni kéne a szabadságot is.
Az 55 és 59 évnél idősebb korosztályt csak akkor foglalkoztatják, ha nagyon muszáj. Az óvodától az egyetemig oktatni kéne az egészséges életmódot. Ma Magyarországon a halálozásban első helyen az infarktus, második helyen a daganatos megbetegedések állnak. 2012 az EU-ban az Aktív idősödés és a generációk közötti szolidaritás éve lesz.

Tanulmányút Dániában
2010-06-19
Az MSZOSZ Dél-alföldi Regionális Képviselete 1994-ben kialakult kapcsolatának, illetve a Dániában működő 3F (korábban SID) elnevezésű szakszervezettel kötött megállapodásának keretében egy hetes tanulmányutat szervezett Dániába. A tanulmányúton 11 fő szakszervezeti tisztségviselő vett részt. A BDSZ-t Csanádi József alelnök, mint a delegáció vezetője és Gaál Gábor kolléga képviselte.

Bővebben...

Nyilvános Ünnepi Egyetemi Szenátusi ülés a Miskolci Egyetemen
2010-06-19
A Miskolci Egyetemen 2010. június 19-ei nyilvános ünnepi Egyetemi Szenátusi ülésen került sor - melyen a BDSZ is képviseltette magát - a Műszaki Földtudományi Karon, a Műszaki Anyagtudományi Karon és az Egészségügyi Karon végzettek diplomaátadására.
A Műszaki Földtudományi Karon a 2009/2010 tanév II. félévében

Az egyetemi szintű graduális képzés keretében záróvizsgát tett 93 fő, oklevelet szerzett 51 fő, ennek bontása:
         Bánya- és Geotechnika szakon                  2 fő
         Előkészítéstechnikai-mérnök szakon          1 fő
         Környezetmérnöki szakon                       16 fő
         Műszaki Földtudományi szakon                  5 fő
         Olaj- és Gázmérnöki szakon                     17 fő
         Geográfus szakon                                   10 fő

Főiskolai szintű gradulális képzés keretében a Bánya- és Geotechnikai szakon záróvizsgát tett 2 fő, oklevelet szerzett 1 fő.

A BSc alakképzés keretében záróvizsgát tett 30 fő, oklevelet szerzett 14 fő, ennek bontása:
         BSc Földrajz alapszakon                             8 fő
         BSc Környezetmérnöki alapszakon              1 fő
         BSc Műszaki Földtudományi alapszakon       5 fő

Olajmérnöki szakirányú továbbképzés keretében záróvizsgát tett 32 fő, oklevelet szerzett 32 fő.

Geotermikus szakmérnöki képzés keretében záróvizsgát tett 13 fő, oklevelet szerzett 13 fő.

Az Európai Geotechnikai és Környezetvédelmi Kurzuson Erasmus Mundus képzésük lezárásaként a Bánya-és Geotechnikai mérnöki mesterszakos oklevelet szerzett 2 fő.
Az okleveleket Prof. Dr Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora és Prof. Dr Tihanyi László a Miskolci Egyelem Műszaki Földtudományi Kar dékánja adta át.
A Műszaki Anyagtudományi Karon záróvizsgát tett 60 fő, közülük oklevelet vehetett át 27.
Az Egészségügyi Karon sikeres záróvizsgát tett 93 fő, oklevelet 48 fő vehetett át.  
A többi Kar diploma kiosztási ünnepsége a további napokon történt.

Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
2010-06-16
A BDSZ Országos Tanácsa - a két Kongresszus közötti időszak döntéshozó testülete- kibővített ülést tartott, melyen a társaságoknál megválasztott titkárok is részt vettek.

Napirendi pontok:

1.Tájékoztató az előző O.T. ülés óta történt eseményekről. (Rabi Ferenc)
2.Tájékoztató a BDSZ EU konferencián kialakított energiapolitikai álláspontjáról. (Rabi Ferenc)
3.Javaslat a BDSZ vagyongazdálkodás irányaira. (Demeter Józsefné)
4.Javaslat a BDSZ országos testületeinek 2010. II. félévi munkatervére. (Varga Éva és Pápis László) 

M.E. Műszaki Földtudományi Kar Tanács ülése
2010-06-15
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa - melynek állandó meghívott  tagja a BDSZ képviselője - ülést tartott Prof. dr. Tihanyi László dékán vezetésével.

A Kari Tanács az alábbi témákat tárgyalta meg:

1. Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről.
2. Beszámoló a jubileumi év rendezvényeiről.
3. Beszámoló a Bányászati és Geotechnikai Intézet helyzetéről és a fejlesztések szükséges irányairól.
4. Választható tárgyak listája.
5. TIOP tájékoztató
6. Tájékoztató a MOL-os hét eredményeiről.
7. Előterjesztés a Biogáz-ellátási szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Alapítására .
8. Személyi kérdések.

ÁRVÍZKÁROSULTAK MEGSEGÍTÉSE
2010-06-15
A BDSZ kiemelt figyelmet fordít/ott a 2010. májusi/ júniusi árvízkárokat szenvedett tagjainak megsegítésére.

A BDSZ 2009. április 22-én "VÁLSÁG ALAPOT"  hozott létre, melyből a mostani árvízkárokat szenvedett 9 fő részére 165.000,- Ft-ot utalt át.

Konferencia
2010-06-10
Megkezdődött Budapesten a BDSZ által kezdeményezett, EU pályázaton megnyert
"A bányászok jövője - Szociális partnerek szerepe - Az éghajlatváltozás
és hatása a foglalkoztatásra a bányászatban"
c. konferencia, melyen 9 ország 
munkáltatói és munkavállalói oldal 46 szakembere vesz részt. A szociális partnerek
szükségesnek tartják, hogy elemezzék és a szociális párbeszéd keretében megtárgyalják a bányaipar jövőjét, az éghajlatváltozást és hatását a bányászatban. Ennek során rendkívül
fontos, hogy a szociális partnerek megismerjék a vonatkozó európai irányelveket, az új technológiákat és a jövő foglalkoztatási lehetőségeket az egymással, az Európai Bizottsággal
és a nemzeti intézményekkel való jövőbeni együttműködésük keretében.

Rabi Ferenc és dr. Zoltay Ákos köszöntője után az első napon hat előadás hangzott el.

A konferencia a zárónapon (2010. június 12-én) A bányaiparban működő szociális partnerek Budapesti Nyilatkozata-t fogadták el. A nyilatkozat angol nyelven itt olvasható.

Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ülés
2010-06-10
A BÁPB ülés egyetlen napirendi pontja a Vértesi Erőmű Zrt. és a Márkushegyi Bánya bezárása volt.
Az ülés végén bejelentésre került, hogy a 2010. június 14-i demonstráció elmarad, mivel a június 15-i Vért Közgyűlésen nem tűzik napirendre az erőmű és a bánya bezárását.

BDSZ Elnökségi ülés
2010-06-09
Az Elnökségi ülés napirendi pontjai a következők voltak:

Szóbeli tájékoztató a könnyűipari tagozatok tevékenységéről.

Javaslat a BDSZ országos testületeinek 2010. II. féléves munkatervére.

Elnökségi ülést össze kellett kapcsolnunk a Bányász Ágazati Párbeszéd Bizottság ülésével. A BÁPB ülés napirendje, a Vértesi Erőmű Zrt. jövőbeni helyzete és a foglalkoztatás lehetőségei volt.

Az MSZOSZ Bér- és Gazdaságpolitikai Bizottsági ülés
2010-06-08
Az ülés napirendje:

AZ MSZOSZ-hez tartozó tagszervezeteknél megkötött bérmegállapodásról
készült összefoglaló megtárgyalása.

A BDSZ-t  az ülésen Varga Éva alelnök képviselte.

ICEM Regionális Tanácsának ülése
2010-06-07
Az ICEM Regionális Tanácsának ülésén Pozsonyban a BDSZ-t Pápis László alelnök képviselte. A titkári jelentés itt olvasható.
EMCEF EU Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság plenáris ülés
2010-06-04
Az EMCEF EU Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság plenáris ülésén Rabi Ferenc BDSZ elnök vett részt Brüsszelben.
Az Ipari-Energiaipari Szakszervezeti Szövetség elnökségi ülése
2010-06-02
Az Ipari-Energiaipari Szakszervezeti Szövetség elnökségi ülést tartott a BDSZ elnöki tanácstermében, ahol az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. Az Ipari-Energiaipari Szakszervezeti Szövetség aktuális alaszabályi ügyei.
    Előterjesztők: Rabi Ferenc, Balogh Béla, Keleti Tamás

2. Különfélék.

Az ülés a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete új székházában folytatódott, ahol Aczél János elnök, mint az MSZOSZ Ipari-Energetikai Résszövetség soros elnöke mutatta be az új székházat és adott tájékoztatást aktuális kérdésekről.

Step by step II. Lépésről lépésre II. projekt előkészítés
2010-06-02
Step by step II. Lépésről lépésre projekt megbeszélése zajlott Párizsban.
A témák az Európai szociális párbeszéd, az energiapolitika és a vállalatok társadalmi
felelősségvállalása volt.
Az előkészítő megbeszélésen a BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

tovább...