H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
ÁPBT ülés
2012-03-30

Ülést tartott az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa. A megbeszélés előtt munkavállalói oldalegyeztetésre került sor.
Az ÁPBT ülés napirendje a 2012. évi támogatási keretfelosztásra érkezett javaslatok megvitatása volt.
Az ülésen részt vett Keleti Tamás a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd bizottság munkavállalói oldal társelnöke és Rabi Ferenc elnök.

Civil szervezeti fórum az MSZOSZ-ben
2012-03-29

Civil szervezeti fórum megrendezésére került sor az MSZOSZ-ben. Az összejövetel meghívott előadója: Bécsy Etelka kormányfőtanácsos, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból.
A fórum célja: az elmúlt év utolsó napjaiban hatályba lépett, az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény végrehajtása során a szakszervezeteket, az alapítványokat, közhasznú szervezeteket és egyéb egyesületeket érintő teendők áttekintése, továbbá a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolása.

A BDSZ-t választott tisztségviselői és szakértői képviselték.

MSZOSZ Elnökségi ülése
2012-03-29

2012. március 29-én az MSZOSZ rendkívüli elnökségi ülést tartott, melyen a BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviselte.

Kuratóriumi ülés
2012-03-28

2012. március 28-án a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumi ülést tartott, melyen részt vett Rabi Ferenc a BDSZ elnöke, kuratóriumi tag. A napirendek között megvitatásra került a rászoruló gyermekek üdültetésére, étkeztetésére vonatkozó pályázati kiírás lehetősége

Kongresszus
2012-03-26

2012. március 26-29 között Budapesten került sor a 21. "Industrial Minerals International Congress and Exhibition 2012"-re a Hotel Inter Continentalban, melyen a BDSZ-t dr. Horn János képviselte. A nyitónap délelőttjén került sor dr. Tolnay Lajosnak a MAL Zrt. igazgatóság elnökének és dr. Pusztai József egyetemi tanár előadására a vörös iszappal kapcsolatos kérdésekről.

Megbeszélésre a BDSZ-ben
2012-03-23

Megbeszélésre került sor a BDSZ-ben a Kő- és kavicsbányászati alágazat helyzetéről, a foglalkoztatási problémákról. A egyeztetésen részt vett Zoltay Ákos MBSZ főtitkár és Cseh Zoltán MBSZ alelnök. A szociális párbeszéd egyeztetésen a kölcsönösen képviselt álláspontokról a munkahelyek megőrzése érdekében volt szó.

MFT tisztújító közgyűlés
2012-03-23

A 164 éves  Magyarhoni Földtani Társulat 2012. március 23-án a Magyar Állami Földtani Intézet dísztermében tartotta tisztújító közgyűlését melyen a BDSZ is képviseltette magát.

A Közgyűlésen a Társulat új elnökének titkos szavazással  - kettős jelölés mellett - dr. Baksa Csabát választották meg.

ICEM tájékoztató az ILO 176-os Egyezményről
2012-03-21

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban 2012. február 13-án tartott, ILO 176-os Egyezmény magyarországi ratifikálásával kapcsolatos egyeztető megbeszélésen Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár úr kérte, hogy szervezzünk egy szakmai konzultációt külföldi szakértő bevonásával. Ennek megfelelően a BDSZ meghívta az ICEM szakértőjét, hogy ebben a témában adjon tájékoztatást az illetékes minisztériumok, hivatalok és a magyar ILO Tanács számára.
A meghívásnak eleget téve  Brian Kohler az ICEM  Egészség, Biztonság és Fenntarthatóság részlegének vezetője mutatta be  az ILO-176-os Egyezmény jelentőségét, valamint a hozzá kapcsolódó ILO-183-as ajánlást. A szakmai megbeszélésen hangsúlyozta az irányelv magyarországi ratifikálásának fontosságát, elfogadásának lehetőségét.

Az egyezmény szövege
itt olvasható.

Radnóti-díj átadása
Radnóti-díj átadása
2012-03-21

2012. március 21-én a Radnóti Miklós Antirasszista Díj átadására a Radnóti Miklós Művelődési Központban került sor több mint háromszáz fő jelenlétében amelyen a BDSZ is képviseltette magát.
Bővebben

Munkavédelmi képviselők képzése
2012-03-20

A BDSZ szervezésében (a VEGYIPROP Kft. OKÉV tanúsítvánnyal rendelkező társasággal közösen) került sor a BDSZ székházában 25 társaság 65 munkavédelmi képviselőjének képzésére, amit az 1993.évi CXIII. törvény 75§-a ír elő.
Bővebben

Ülést tartott az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa
2012-03-20

Napirendek:
- Előterjesztés az MSZOSZ 2011. évi gazdálkodásáról.
- Javaslat az MSZOSZ 2012. évi költségvetésének előirányzatára.
A BDSZ-t a megválasztott tanácstagok képviselték.

Ülést tartott az MSZOSZ Országos Elnöksége
2012-03-20

Napi pontok a következők voltak:
- A Szövetségi Tanács napirendjeinek áttekintése.
- Tájékoztató a foglalkoztatás helyzetéről, valamint a foglalkoztatáspolitika
aktuális kérdéseiről.

Testületi ülés Oroszlányban
2012-03-19

Oroszlányi Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete testület ülést tartott. Lisztmayer János elnök előterjesztésében és levezetésével a napirendeket megvitatta és elfogadta. Az ülésen részt vett Rabi Ferenc a BDSZ elnöke is.

Testületi ülés Oroszlányban
2012-03-10

Az OBEDSZ OROSZLÁNY MÁRKUSHEGYI BIZOTTSÁGA bizalmi testülete március 10-én ülést tartott, melyen részt vett  Kovács András Zoltán vezérigazgató, Havelda Tamás bányaigazgató és Rabi Ferenc a BDSZ elnöke is.
Az alapszervezeti működéshez tartozó költségvetési és egyéb ügyek mellett tájékoztatók hangzottak el az aktuális, a Márkushegyi bányaüzem munkavállalóit érintő kérdésekről, többek között a bányásznyugdíj kérdéseiről.

Tervezhető jövő az energiapolitikában
Tervezhető jövő az energiapolitikában
2012-03-08
Svájci-magyar érdekvédelmi tapasztalatcsere az európai energiapolitika és foglalkoztatáspolitikai változások összefüggésében.

Az MSZOSZ székház konferencia termében nagy szakmai érdeklődés mellett  került megrendezésre az "ENERGIA/ENERGY/ Tervezhető jövő az energiapolitikában" c. svájci-magyar projekt rendezvénye.

A konferencia programja                          Képek a konferenciáról
A projekt honlapja
                                               Videók a konferenciáról

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2012-03-07

A BDSZ Országos Elnöksége az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1.Javaslat az új Mt megismerését szolgáló közös MSZOSZ-es oktatási programra, kiadványokra.
    Előadó: Varga Éva alelnök

2.A munkahelyi szakszervezeti működés feltételei a bekövetkező jogszabályi változások tükrében.
    Előadó: Csanádi József alelnök

3.A BDSZ ifjúsági szakszervezet - politikájának feladatai.
    Előadó: Beöthy Fehér Szabolcs tanácsos

4.Tájékoztató az ágazati és társasági szintű bértárgyalások helyzetéről, a megkötött bérmegállapodásokról.
    Előadó: Csanádi József alelnök

5.Bányászati Segélyalap Bizottság tájékoztatója.
    Előadó: Herédi József a Bányászati Segélyalap Bizottság elnöke

6.Különfélék