H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ülés
Villamosenergia-ipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ülés
2011-11-30

A tárgyaló felek a következő napirendi pontokat tárgyalták meg:
   1. Az ágazati bértarifa rendszer szabályainak megvitatása
   2. Munkavédelmi ágazati szintű együttműködés
   3. Sztrájk eljárási szabályok
   4. EU szintű ágazati párbeszéd
   5. 2012. évi VÁPB ülések ütemezése
   6. A VÁPB Alapelvek aláírása
   7. Egyebek

Az ülésen a Villamosenergia-ipari Ágazati  Bértarifa Rendszer alapelveiről megtörtént a megállapodás, amely a munkavállalói és munkáltatói oldal által aláírásra is került.
A BDSZ-t Rabi Ferenc elnök és Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos képviselte.

A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban
2011-11-29

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, valamint a Magyar Mérnöki Kamara Szilárdásvány-bányászati tagozatának közreműködésével konferenciát, továbbképzést és fórumot szervezett "A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban" címmel 2011. november 29-30-án Visegrádon, a bányászatban és a gáziparban tevékenykedő felső- és középvezetők, a munkavédelemért felelős vezetők, tovább a szakszervezeti munkavédelmi képviselők részére.

A konferencián az illetékes hatóságok és érdekképviseletek vezetői adtak tájékoztatást a feladatokról és lehetőség nyílik a munkavédelemben érintett felelős szakemberek közvetlen konzultációjára a hatóságok képviselőivel.

Rabi Ferenc előadása

Együttes ülést tart Visonta Bánya Szakszervezeti Bizottsága és Üzemi Tanácsa
2011-11-25

Visonta Bánya Szakszervezeti Bizottsága és Üzemi Tanácsa 2011. november 25-én együttes ülést tart, melyen az aktuális szervezetpolitikai kérdések kerülnek megvitatásra.

A korhatár előtti nyugdíjak szénkülfejtéses térségre vonatkozó törvény módosítás után amennyiben nem kerül elfogadásra a BDSZ által javasolt módosító indítvány aláírásgyüjtésre kerülhet sor mely szakszervezeti akciókat alapozhat meg.

A GYÜRKI TÁRNA újranyitása
2011-11-25

Az Ózdi Szénbányák Zrt. az ÓZD - FARKASLYUKI bányaüzem rekonstrukciós és kutatási munkálatait a GYÜRKI TÁRNA újranyitásával megkezdi.
Az ünnepélyes megnyitóra 2011. november 25-én kerül sor Farkaslyukon, a Gyürki Gyula tárna bejáratánál.
A BDSZ vezetői szinten képviseltette magát.
Koszorúzás és megemlékezés Szűcsiben
Koszorúzás és megemlékezés Szűcsiben
2011-11-25

Szűcsi Község Önkormányzata és a Szűcsi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet a Szűcsi X. aknánál 1959. november 26-án történt, 31 bányász halálát okozó üzemi baleset 52. évfordulója alkalmából 2011. november 25-én megemlékezést, ennek keretei között gyászmisét és koszorúzást tart.

Riethmüller emlékülés
2011-11-24

Reithmüller Ármin - aki 1878-1907 között bányaigazgató volt és a király 1898-ban 50 évi szolgálata elismeréseképpen a korona és arany érdemkereszt kitüntetésben részesítette - halálának 100. évfordulója alkalmából emlékülésre került sor az ajkai Szent-György Albert Szakközépiskola konferenciatermében.

A BDSZ-t Pápis László a BDSZ alelnöke és dr. Horn János a Bányász Kultúráért Alapítvány elnöke képviselte.

Az emlékülés a  23 tagú Padragi Bányász Férfikórus műsorával (karnagyok: Fábiánné Adorján Renáta és Kanyárné Grünwald Petra) kezdődött, majd az alábbi előadások hangzottak el:

Előzmények a bányászat kezdeteihez (Kerekes Árpád ny. bányvezető)
Volt egykor ajkai szénbányászat (Gazdag György ny.főmérnök)
A bányászcsaládok élete az ajkai szénmedencében 1870-1945 (Nagy Lajos múzeumigazgató)

Könyvbemutató: A csingervölgyi bányászat (Horváth Károly) (a könyvet az emlékülés résztvevői kézhez kapták).

Rendkívüli Kongresszust tartott az EVDSZ
2011-11-24

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 2011. november 24-én tartotta Rendkívüli Kongresszusát.
Az EVDSZ demokratizmusában fontos elem, hogy minden évben országos értekezletre kerül sor, mely küldöttek létszámát tekintve azonos az öt évenként sorra kerülő kongresszusi küldöttek számával. A Szövetségi Vezetőség úgy döntött, hogy 2011. ősze rendkívüli helyzet, mely rendkívüli lépéseket igényel. A rendkívüli helyzetet első sorban az Mt. gyökeres átalakítása jelenti, és erre keresi a szakszervezeti válaszokat a rendkívüli kongresszus.
Az EVDSZ Kongresszuson Rabi Ferenc elnök képviselte a BDSZ-t.

Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
2011-11-23

Az OT a következő napirendi pontokat tárgyalta meg:
1. Állásfoglalás kialakítása a Munka Törvénykönyv tervezett módosításáról, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló T/4663. számú törvényjavaslatról, szakszervezeti álláspont kialakítása a 2012. évi bértárgyalási pozíciókról, az országos ajánlás figyelembe vételével.
Előadók: Rabi Ferenc, Csanádi József
2. Különfélék.

Közép-Magyarországi Regionális Szakképzési Fórum
2011-11-22

A Budapesti és a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciát rendezett a szakképzéssel kapcsolatos változásokról. Ennek keretében Köpeczi Bócz Attila programkoordinátor előadást tartott az RFKB-k jövőjéről, Pölöskei Gáborné a Budapest Főváros Önkormányzat főosztályvezetője, pedig az RFKB 2011-es döntéseiről és annak hátteréről, valamint a TISZK-ekben várható intézményi átalakulásáról. Vörös-Gubicza Zsanett kamarai koordinátor a szakképzés szerepről és az új OKJ változásairól adott tájékoztatást. Kárpáti György címzetes egyetemi docens, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Külgazdasági Kollégium alelnöke a gazdasági igényekhez igazodó szakképzés problémaköreit elemezte. A rendezvényen részt vett Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos.

Ülésezett az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa (ÁPBT)
2011-11-19

2011. november 18-ára összehívásra került az ÁPBT, az alábbi napirendekkel:

1)Az ágazati párbeszéd bizottságok 2011. évi támogatási keretének felhasználása a 2011. október 30-i adatok alapján
2)Egyebek

Az ülés keretében nem történt döntés az első napirendben foglalt támogatási keretek felosztásáról, ugyanis az ÁPBT úgy határozott, hogy 2011. december 15-ig szakértők bevonásával megvizsgálják: az adott kérdésben jogosult-e az ÁPBT dönteni a támogatási keretek felhasználásáról.

Az ÁPBT ülésen Rabi Ferenc és Csanádi József képviselte a BDSZ-t.

OBEDSZ testületi ülés
2011-11-18

Az Oroszlányi Bánya- és Energiaipai Dolgozók Szakszervezete testületi ülést tartott Lisztmayer János elnök vezetésével. Az ülésen Rabi Ferenc BDSZ elnök is részt vett.

Bányászat és Geotermia 2011.
2011-11-16

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, a Magyar Állami Földtani Intézet és a Magyar Állami Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet Hajdúszoboszlón a HUNGUEST HOTEL BÉKE-ben rendezte meg "Bányászat és Geotermia 2011"  c. konferenciáját, melyen 170 szakember vett részt, a BDSZ-t Rabi Ferenc képviselte.

Az első nap délelőttjén Bencsik János, az NFM  államtitkára "A nemzeti energiastratégia szerepe a gazdaságban", dr. Tamaga Ferenc az MBFH elnökhelyettese, főosztályvezetője "Az állam szerepének erősítése az ásványi nyersanyag gazdálkodásban. Koncessziós eljárás bevezetésének aktuális kérdései", dr. Fancsik Tamás a MÁFI-MAELGI igazgatója "A földtani intézményrendszer átalakítása" és dr. Zoltay Ákos az MBSZ ügyvezető főtitkára "A bányászati szektor hozzájárulása a hazai GDP alakulásához és a foglalkoztatáshoz" című előadása hangzott el.

A továbbiakban még 18 szakmai előadás hangzott el, a program szakmai kirándulással zárul (E.O.N. Földgáz Storage Zrt. hajdúszoboszlói földalatti gáztároló  üzem  és a nagyhegyesi gázkitörés helyszínének megtekintése).

Kari Tanács
2011-11-15

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa - melynek állandó meghívott tagja a BDSZ képviselője - 2011. november 15-én ülést tartott a Szenátusi tanácsteremben.

A Kari Tanács az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről.
2./ Strukturális átalakításra vonatkozó javaslat.
3./ Beszámoló a szakirányú továbbképzésről
4./ Záróvizsga időpontok és a bizottságok jóváhagyása
5./ A Kar és a kari intézetek pénzügyi helyzetének áttekintése
6./ A szakképzési támogatás felhasználásának áttekintése
7./ Egyebek

Luc Triangle, az Textil-, Ruha- és Bőripar Európai Szakszervezeti Szövetsége
Luc Triangle, az  Textil-, Ruha- és Bőripar Európai Szakszervezeti Szövetsége
2011-11-14

Luc Triangle, az ETUF-TCL főtitkára 2011. november 14-én hivatalos látogatás keretében találkozott a BDSZ elnökével és a könnyűipari tagozatok képviselőivel.

A megbeszéléseken a BDSZ-t Rabi Ferenc elnök, Csanádi József alelnök, Cseh Zsuzsanna tagozatvezető, Potápi Rita nemzetközi titkár, Keleti Tamás KÁPB munkavállalói oldal társelnök, Hernádvölgyi Andrea MSZOSZ alelnök, a Ruházatipari Dolgozók Szakszervezete volt elnöke, Kovács Jánosné a Bőripari Dolgozók Szakszervezete volt elnöke, Zöldi Lajos nemzetközi referens, valamint Stanicz Károly volt nemzetközi titkár képviselte.

Luc- Triangle-t 2011. május 24-én választották meg az ETUF-TCL főtitkárává. Ebben a minőségében tájékozódott szervezetünkről, ágazatink fúziójáról, valamint a hazai könnyűipar helyzetéről. Ezen kívül konzultációt folytattak a 2012. májusában sorra kerülő új Európai Ipari Szövetség létrehozásával kapcsolatos elképzelésekről és az ezzel összefüggő feladatokról.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2011-11-09
Az Országos Elnökség az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

Szakszervezeti álláspont kialakítása a 2012. évi bértárgyalási pozíciókról az országos ajánlás
figyelembe vételével.

Tájékoztató az új munkatörvénykönyv tervezet várható hatásairól és a korhatár előtti
nyugdíjakra vonatkozó törvényjavaslat vitájának helyzetéről.

Különfélék

Koszorúzás a Bőripari Dolgozók Szakszervezete székházának udvarán
Koszorúzás a Bőripari Dolgozók Szakszervezete székházának udvarán
2011-11-03

A 143 éve alakult Bőripari Dolgozók Szakszervezete székházának udvarán 2011. november 3.-án délelőtt 11 órakor koszorúzási ünnepségen vettünk részt.
Egyesült szervezetünk elnöke Rabi Ferenc mondott ünnepi beszédet. 
Őrizzük a hagyományokat, tiszteljük eleinket, fejet hajtunk nagyságuk előtt.
Ők a legdrágábbat adták, az életüket.

A koszorúzási ünnepség után szintén már hagyományosan a Petrovics Jánosné díjak átadására kerül sor. Idén három nyugdíjas tisztségviselő kaphatta meg az elismerést.

Recski Hely- és Bányászattörténeti Alapítvány Kuratóriumának ülése
2011-11-03
A Recski Hely- és Bányászattörténeti Alapítvány - melynek egyik alapítója a BDSZ Bányász
Kultúráért Alapítvány - 2011. november 3-án Recsk Nagyközség Polgármesterei Hivatalában
tartotta ülését.

Az alábbi napirendi pontok megtárgyalására került sor:

1.   Az Alapítvány 2010. évi beszámolója.
2.   Tisztségviselők megválasztása (az Alapító Okirat szerint a Kuratórium elnöke a Recski
      Nagyközség mindenkori polgármestere). A 2010. évi önkormányzati választásokon
      Pócs Istvánt választották meg polgármesternek, így a Kuratórium megköszönte Holló Imre
      korábbi polgármester munkáját. Egy személy lemondott, aki helyett a Kuratórium új
      tagot javasolt.
3.   Az Alapítvány további működése (a Kuratórium döntött, hogy 2012. májusában szakmai
      konferenciát rendez.)