H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Ülésezett az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa
2010-10-28
2010.október 28.-n ülésezett az MSZOSZ Szövetségi Tanácsa.

Napirendi pontok:

     Az MSZOSZ VII. Kongresszusa elé kerülő anyagok véglegesítése.
     Előadók: Bizottságvezetők

     Egyebek

Az ülésen a BDSZ-t  Rabi Ferenc, Székely Jenő, Varga Éva, Csanádi József, Keleti Tamás, Beőthy-Fehér Szabolcs  képviselte.

Bányászati Geológus Fórum
2010-10-28
Mátrafüreden tartotta meg a ME Zrt, az MFT Észak-magyarországi Területi Szervezete és az MTA MAB Bányászati - Földtudományi - Környezettudományi Bizottsága a "Bányászati Geológus Fórum"-ot melyen 48 szakember vett részt.
A két napos programon az első napon 12 szakmai előadás hangzott el (a nyitóelőadást dr. Horn János tartotta "Természeti erőforrásaink, hazai és nemzetközi kitekintéssel"), a második napon üzemlátogatásra került sor.

Rendkívüli Elnökségi ülés
2010-10-27
A Vértesi Erőmű Zrt-nél és a Mátrai Erőmű Zrt-nél kialakult helyzet miatt az Elnökség rendkívüli ülést tartott melyen kialakította a következő időszak legfontosabb feladatait, melyeket a soron következő Országos Tanács ülés elé terjesztenek.

Step by step II. projekt
2010-10-22
A "Lépésről lépésre II." nemzetközi projekt értékelő megbeszélését tartották Bulgáriában a hétvégén. Több ország képviselői elemezték a 2010. évi konferencia eredményeit, illetve előkészítették a jövő évi projekt témáit, amely Németországban kerül megrendezésre. A BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

Egyeztetés
2010-10-22
Rabi Ferenc, Gaál Gábor és dr. Bajusz Gergely tárgyalásokat folytatott Pécsett, először Pernecker Lászlóval, majd az újonnan alakult BÉKE egyesület képviselőivel.
Konferencia
2010-10-19
Az Energy E PR Kommunikációs és Tanácsadó Kft 2010. október 19-én tartotta "Új Széchenyi Terv, Új Nemzeti Cselekvési Terv" című konferenciáját melyen a BDSZ-t meghívásra dr. Horn János képviselte.

7 szakmai előadásra került sor, melynek keretében Olajos Péter az NGM helyettes államtitkára "Új Széchenyi terv, milyen utat választ Magyarország" c. előadásában többet között ismertette a 2011. január 15-én bemutatandó tervet (az első terv 10. évfordulójának napján) melyben szerepelnek a főbb programok. Ezek között a megújuló energia is kiemelt helyen szerepel. Dr. Horn János hozzászólásában javasolta, hogy a terv egészüljön ki a "tiszta szén" technológiájával különös tekintettel, hogy hazánk energiaimport függősége már közel 80%-os.

Konferencia
2010-10-18
Az Ágazati Párbeszéd Központ támogatásával, a Vegyipari ÁPB-VDSZ szervezésében 2010. október 18-án "A magyar nyugdíjrendszer" c. konferencia megtartására került sor, melyen a BDSZ-t kilenc fő képviselte.
A tájékoztatón elhangzottak alapján az a következtetés volt levonható, hogy a kormány október végére készíti el a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjrendszerre vonatkozó javaslatait. A nők 40 éves szolgálati idejének nyugdíj igénybevételére vonatkozó jogszabály tervezet is vita alatt áll.

Munkaerő-kölcsönzés konferencia
2010-10-18
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Friedrich Ebert Stiftung alapítvány közös szervezésében konferenciát szervezett a "Munkaerő-kölcsönzés, a foglalkoztatáspolitika csodafegyvere" címmel. Előadást tartott Wolfgang Müller az IG Metall szakérője (Németország), Thomas Grammelhofer a PRO-GE titkára (ÖGB Ausztria), dr. Tálas Miklós az MSZOSZ jogi szakértője, Tarsoly Imréné a Vasas Szakszervezeti Szövetség szakértője és Zsoldosiné Csapos Noémi a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.
A rendezvényen a BDSZ-t képviselte Csanádi József alelnök, Keleti Tamás a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke, Kovács János a Mátrai Erőmű Zrt. Visonta Bánya szb-titkára és Beőthy-Fehér Szabolcs a BDSZ tanácsosa.

3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap
2010-10-16
Nógrád Megye Önkormányzata és a Nógrád Megyei Múzeum szervezet 2010. október 16-án a Nógrádi Történeti Múzeumban és a Bányamúzeumban a 3. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap keretében emlékezett meg a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely - közismertebb nevén Bányamúzeum - megnyitásának 45 éves évfordulójáról és a múzeum 30 éve történt ipartörténeti műemlékké nyilvánításáról.

A BDSZ-t Rabi Ferenc - aki köszöntő beszédet is mondott - vezetésével 3 tagú delegáció képviselte.

EMCEF elnökségi ülés
2010-10-14
Rabi Ferenc mint az az EMCEF Szociális Párbeszéd Bizottság elnöke vezeti a Bizottság ülését mely az alábbi főbb napirendi pontokat tárgyalja meg:
- az EMCEF hatáskörében működő ÁPB-k beszámolói,
- az EU Bizottság "EU 2020" stratégiája, a szociális partnerek szerepe,
- EU Bizottsági munkaanyag az európai ágazati szociális párbeszédről,
- Beszámoló a Európai Szociális Párbeszéd Összekötő Fórum üléséről,
- A 2010-es Közgyűlés határozatainak megvalósítása.

Kimentették a mélyben rekedt chilei bányászokat
2010-10-14
Köszönőlevél Rodrigo  José  Nieto  Maturana úrnak, a Chilei  Köztársaság rendkivüli és  meghatalmazott  nagykövetének
Ülést tartott az MSZOSZ munkabizottsága
2010-10-13
Az MSZOSZ Szociálpolitikai és Társadalombiztosítási Bizottsága a bizottság elnökének, Vojtela Tibornak vezetésével ülést tartott. Az ülésen a BSZ-t Varga Éva, Vámos Jánosné, Demeter Tiborné és Gaál Gábor képviselte.

A  Bizottság áttekintette és értékelte az MSZOSZ VII. Kongresszusára készülő beszámolót és a programot amit tárgyilagosnak ítélt meg. A programmal kapcsolatban sajnálattal állapították meg, hogy a Kormány szándékai nem ismertek, a meghirdetett programjai általánosságokról szólnak, így nehéz az MSZOSZ program megfogalmazása. Ezért a program szövegezését "nyitva kell tartani".  Egyben javasolták, hogy a Bizottság beszámolója a legyen része a kongresszusi anyagoknak.

Az ülés zárásaként Királykuti Míra szóbeli tájékoztatást adott az MSZOSZ VII. Kongresszus előkészítő munkáiról.

Segély a "vörösiszap" áldozatainak
2010-10-13
A BDSZ az "ajkai vörös iszap" tragédia másnapján már közleményt adott ki amelyben részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjai felé és megfogalmazta, hogy szakszerű - politikamentes - vizsgálatot vár.
Ezt követően a  BDSZ Bányászati Segélyalap terhére a szakszervezetek által megnyitott segélyalap terhére 100.000.- Ft-ot utalt át, több szakszervezeti tagunk pedig egyéni felajánlásokat is tett.

Megemlékezés az Idősek Világnapjáról
2010-10-12
A BDSZ  Ruhaipari tagozatának budapesti nyugdíjas alapszervezete 2010. október 12.-n a BDSZ Székházában emlékezett meg az Idősek Világnapjáról.
A rendezvényen részt vett Varga Éva a Ruhaipari tagozat vezetője, Pernecker László a BDSZ  Nyugdíjas Választmány elnöke, Gaál Gábor a BDSZ tanácsosa. Varga Éva köszöntötte a nyugdíjas alapszervezet tagjait, beszámolt a tagozat 2010. évi munkájáról,  majd átadta a jubileumi okleveleket azon tagjainknak, akik 50,-60, -70,-éve
hűek maradtak szervezetünkhöz.

Projekt tárgyalása
2010-10-11
A BDSZ által elnyert EU pályázat, "A bányászok jövője - Szociális partnerek szerepe - Az éghajlatváltozás és hatása a foglalkoztatásra a bányászatban" c. projekt értékelésére került sor Budapesten. Az értékelő tárgyaláson 7 ország szakszervezeti és munkáltatói képviselői vettek részt. Az EMCEF-et Reinhardt Reibsch főtitkár-, az EURACOAL-ot  Gitta Hulik tanácsadó képviselte.  A magyar delegációt és a tárgyalást Rabi Ferenc vezette, a munkáltatókat dr. Zoltay Ákos és dr. Havelda Tamás képviselte. A projekt végső elfogadására várhatóan 2010. decemberében kerül sor.
Közlemény
Az Idősek Világnapja Békéscsabán
2010-10-09
A BDSZ  Ruhaipari tagozatának békéscsabai nyugdíjas alapszervezete 2010. október 09.-n emlékezett meg az Idősek Világnapjáról.
A rendezvényen részt vett Varga Éva a Ruhaipari tagozat vezetője. Köszöntötte a nyugdíjas
alapszervezet tagjait, majd átadta a jubileumi okleveleket azon tagjainknak, akik 50,-60, -éve
hűek maradtak szervezetünkhöz.