H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Emlékmű avatás
2010-09-30
A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emlékére Európában egyedülálló emlékművet avattak az MSZOSZ kezdeményezésére - melynek költségéhez a BDSZ is hozzájárult - 2010. szeptember 30-án Csepelen. Az emlékművet N. Mészáros Júlia művészettörténész méltatta, az emlékművet Pataky Péter és Tóth Mihály Csepel polgármestere avatta fel.

A BDSZ-t Varga Éva alelnök képviselte.

MSZOSZ Szövetségi Tanács ülés
2010-09-30
Az MSZOSZ Szövetségi Tanács - melynek tagja  Rabi Ferenc, Varga Éva, Pápis László, Keleti TamásLisztmayer János és Székely Jenő is - ülést tartott melyen az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

Tájékoztató az MSZOSZ 2010 I. félévi gazdálkodásáról.
Döntés a tagsági vitára kerülő kongresszusi beszámoló és a program tervezetéről.
Döntés a szövetség tagdíjrendszerének kialakításáról.
Javaslat a Kongresszus ügyrendjére, menetrendjére, tisztségviselőire.
Tájékoztató a Kongresszus szervezésével kapcsolatos egyéb feladatokról.
Javaslat az MSZOSZ tagkártya bevezetésére.
Egyebek

"A szegénység női arca" - Munkavállaló Nők X. Országos Konferenciája
2010-09-29
A Konföderációk Nőszervezetei, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Nők a Holnapért Alapítvány konferenciát szervezett "A szegénység női arca" címmel a Vegyipar Házában melyen a BDSZ-t Varga Éva, Molnár Krisztina, Nagy Éva és Mucza Józsefné képviselte.
A konferencia programja:
      Megnyitó - Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke
      Szegénység és kirekesztettség Magyarországon - prof. dr. Ferge Zsuzsa szociológus
      Női szegénység Németországban - Friedel Schreyögg szociológus
      A női munkavállalás helyzetének javítását célzó kormányzati elképzelések - Bernáth Ildikó, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, fogyatékosságügyi miniszteri biztos

A konferencián elfogadott állásfoglalás

Európa Ház
2010-09-28
Az Európa Ház a Pallas páholyban "Törvénytervezeti tájékoztatás és civil vélemények" címen konferenciát rendez melyen a BDSZ is képviselteti magát.
MTA székfoglaló
2010-09-28
Lakatos István, az MTA r. tagja a Miskolci Egyetem professzora  "Szénhidrogént termelő és vízbesajtoló kutak serkentését célzó kémiai technológiák hazai fejlesztésének eredményei"  székfoglaló előadásán a BDSZ is képviseltette magát.

EMCEF ülés és demonstráció
EMCEF ülés és demonstráció
2010-09-28
Rabi Ferenc és dr. Stanitz Károly részt vesz az EMCEF Elnökség és VB brüsszeli ülésén, majd csatlakoznak az ugyancsak Brüsszelben, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által szervezett demonstrációhoz.  Ennek követelése, hogy a megszorításokat ne csak a munkavállalók viseljék. Az európai bányaipari szakszervezetek képviseletében felszólaló Michael Vasiliadis IGBCE elnök beszédében az európai széntámogatási rendszer 2020-ig történő meghosszabbítását követeli. 
A demonstráción a BDSZ-t hat tagú delegáció képviseli, melynek tagja még Csanádi József, Hegedüs Istvánné, Illés Róbert és Beöthy Fehér Szabolcs.

Ülést tartott az MSZOSZ Jogi Bizottsága
2010-09-27
Ülést tartott az MSZOSZ Jogi Bizottsága, melynek napirendi pontja: - szakszervezeti javaslatok az új alkotmányhoz.
A BDSZ-t Varga Éva és Csató László képviselte.

MSZOSZ Kongresszus
2010-09-27
Ülést tartott az MSZOSZ VII. Kongresszus (2010. november 19-20.) Program Bizottsága melyen a BDSZ-t Herédi József képviselte.
Titkári értekezlet
2010-09-24
A BDSZ központjában került sor  a BDSZ aktív titkári értekezletre melyen 40 fő vett részt.
A kétnapos program első napján Rabi Ferenc, Varga Éva, Pápis László, dr. Horn János, a második napon Pataky Péter és Hernádvögyi Andrea tartott előadást.

Szakszervezeti választás
2010-09-22
A Mátrai Erőmű Zrt Visontai üzeménél került sor a  BDSZ szakszervezet titkárának megválasztására. Belkovics Gergely a korábbi szakszervezeti titkár nyugdíjba vonulása miatt már nem vállalta az újabb ciklusra való jelölést. A választáson 6 fő került fel a szavazó lapra, a többszöri szavazás eredményeként a visontai szakszervezet  titkárának Kovács Jánost választották meg.

A programon részt vett és felszólalt Rabi Ferenc és Pápis László is.

Step by step II.
2010-09-17
Párizsban folytatódott a "Lépésről lépésre" konferencia "Energiapolitika és szociális párbeszéd hatékony alkalmazása" témakörében, amely a BDSZ szervezésében induló 3 éves projekt második lépcsője. A konferencia programjai voltak: a bánya- és villamosipar helyzetelemzése az Európai Kitermelőipari Ágazati Szociális Párbeszéd Bizottság szemszögéből, a szakszervezetek helye és szerepe a vállalatok társadalmi felelősségvállalásában és a szociális párbeszéd gyakorlati hasznosítása. A konferencián előadást tartott Pápis László BDSZ alelnök, dr. Zoltay Ákos a Magyar Bányászati Szövetség főtitkára, Beőthy-Fehér Szabolcs BDSZ tanácsos, valamint részt vett Kádár Zsuzsa szakértő. 

III. Bányavárosok találkozója
2010-09-17
Bátonyterenyén került sor a bányavárosok III. találkozójára melyen  Bátonyterenye polgármester köszöntője után , Fülek - Bátonyterenye testvérvárosa - polgármestere (Bátonyterenye díszpolgára), - a Calamites Kft-, a Mérnöki Kamara- a BDSZ- és EU képviselő előadása hangzott el.
Tanácskozott az IGBCE és BDSZ delegációja
Tanácskozott az IGBCE és BDSZ delegációja
2010-09-16
A BDSZ székházában tanácskozott a BDSZ és az IGCBE delegációja az Európai Bizottság által a Tanács szénbányászat állami  támogatásáról szóló EU tanácsi rendelet meghosszabbításáról.

Az IGBCE (Német Bányaipari, Vegyipari és Energiaipari Szakszervezet) delegációját Michael Vassiliadis elnök  -, a BDSZ delegációját Rabi Ferenc a BDSZ elnöke vezette.

A tárgyalások végén a két elnök közleményt adott ki, hogy a Tanács a versenyképtelen szénbányák  bezárását elősegítő állami támogatásáról szóló rendeletéhez kidolgozott 2010. VII. 20-i EU Bizottsági javaslat több tagállamban szociális konfliktust idéz elő.

A közlemény tartalmazza, hogy a BDSZ és az IGBCE közösen síkra szállnak a kőszénbányászatnak nyújtott állami támogatásáról szóló Rendelet meghosszabbítsa mellett, amely a  hosszú távú és koordinált gazdaság - és szociálpolitika lényeges eleme lehetne. A hazai nyersanyagból biztosított európai energia ellátás, erősíti a közvélemény bizalmát,  munkahelyeket biztosítva  a reálgazdaságban, és kiszámíthatóságot teremtve a jövedelmekben. Attól tartunk, hogy jelentősen megrendülne a bizalom az európai politika iránt, ha a szénbányászat adaptációs folyamatai a tagállamokban  a nehezen és konfliktusok árán elért társadalmi konszenzusokat az EU lerombolná. Az Európával szemben már ma meglévő kritikus hangulat   Európa ellenes hangulatba csaphatna át. Ennek megakadályozására felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy olyan új javaslatról hozzon határozatot, amely a támogatott szénbányászatot legalább 2020-ig lehetővé teszi az 1407-es rendelet meghosszabbítását.

Az IGCBE delegáció mind Lengyelországban mind Spanyolországban hasonló témában folytatott sikeres tárgyalásokat.

Nyugdíjas titkári továbbképzés
2010-09-15
Hajdunánáson, a Borsodi Területi Tagozat üdülőjében kerül sor a BDSZ Országos Nyugdíjas titkári továbbképzési tanfolyamra melyen többek között előadást és konzultációt tart Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Hidasi László az ONYF osztályvezetője és Rabi Ferenc is.
Fenntartható energiagazdálkodás
2010-09-14
A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán került sor 180 fő részvételével megtartott "Kezünkben a jövőnk" rendezvénysorozat "Fenntartható energiagazdálkodás" c. konferencia melyen a BDSZ-t dr. Horn János képviselte.

A rendezvényről részletes tájékoztató olvasható a
www.zoldlang.com honlapon.

Ülést tartott a BDSZ Munkavédelmi és Egészségvédelmi Bizottsága
2010-09-14
A Bizottság a Lasserberger Hungária Kft nyékládházi üzemében tartotta ülését melyen részt vett Rabi Ferenc és Pápis László.

Az ülésen a Bizottság tagjai beszámoltak társaságuk munkavédelmi helyzetéről, majd üzemlátogatásra került sor.

Ülést tartott a BDSZ Nőbizottsága
2010-09-13
A Bizottság az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

- Esélyegyenlőség jogszabályi háttere,
- Tájékoztató az egyenlő bánásmód hatóság munkájáról.

Mindkét napirendi pont előadója Cseh Zsuzsa az MSZOSZ Nőképviselet elnöke volt.
- Különfélék.

A  ülésén részt vett és  rövid tájékoztatót  tartott Rabi Ferenc és Varga Éva.

OMBKE 100. Közgyűlése
2010-09-10
Selmecbányán, az Akadémia épületében tartotta meg az OMBKE 100. tisztújító közgyűlését melyen a BDSZ-t az elnökségben helyet foglaló Rabi Ferenc képviselte. Üdvözlő beszéde után dr. Tolnay Lajosnak és Kovacsics Árpádnak átadta a BDSZ emlékérmet megköszönve a három cikluson keresztül végzett szakmai együttműködést..
A Közgyűlés titkos szavazással  az OMBKE elnökének dr. Nagy Lajost, főtitkárának Lengyel Károlyt, főtitkárhelyettesnek Körösi Tamást választotta meg.

Energiapolitika
2010-09-08
A GTTSZ  a BNV Konferencia Központban tartotta "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban 2010-től" előadás és vitasorozat hatvannyolcadik konferenciáját, melyen  Bencsik János az NFM államtitkára tartotta vitaindító előadást "A Nemzeti Együttműködés energetikai koncepciója" címen. Majd a megújuló energia forrásokról (nap,szél, bioenergia, geotermikus energia)  hangzottak el előadások. A BDSZ-t a konferencián dr. Horn János képviselte.
Bővebben...

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2010-09-08
A BDSZ Országos Elnöksége Halimbán tartotta kihelyezett ülését a BDSZ Bauxit Bányász Szakszervezeti Bizottság meghívására.

Napirendi pontok:
Kovacsics Árpád a MAL Zrt Bauxitbányászati Divízió általános vezérigazgató helyettes tájékoztatója a társaság helyzetéről.
Ezt bányalátogatás követte ahol az Elnökség tagjai a bánya dolgozóival is találkoztak.
Ezt követően Székely Jenő a Szakszervezet elnöke tartott tájékoztatót, majd különfélék megtárgyalására került sor.

Sikeres tárgyalás Dunavecsén
2010-09-01
Varga Éva a Ruhaipari Tagozat vezetője 2010. augusztus 25-én tárgyalást folytatott a dunavecsei PANA Kft. szakszervezeti és gazdasági vezetőivel a munkavállalók elmaradt béreinek kifizetéséről.
A szakszervezet és a gazdasági vezetés között megállapodás született, mely ütemezte az
elmaradt bérek kifizetését.
Az első kifizetés 2010. augusztus 31.-én megtörtént.