Hogyan tovább MKDSZ?
2010-01-26
A Társadalmi Párbeszéd Központ, a Magyar Közgazdasági Társaság Foglalkozási Szakosztálya és a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat konferenciát rendezett "Hogyan tovább MKDSZ?" címmel.
A rendezvényen előadást tartott dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter, dr. Kiss György a PTE tanszékvezető egyetemi tanára, dr. Nacsa Beáta az ELTE egyetemi adjunktusa, dr. Tálas Miklós az MSZOSZ jogásza és Zsoldos Marianna a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója. A konferencia dr. Kovács Géza MKDSZ igazgató zárszavával ért véget. Az eseményen a BDSZ-t képviselte Csató László a Mátrai Erőmű Bükkábrányai Bánya SZB. titkára és Beőthy-Fehér Szabolcs a BDSZ tanácsosa.

Feljegyzés az MKDSZ MTA-n rendezett konferenciájáról

ÁPB alakuló ülés
2010-01-25
Az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (ÁRMB) 92-3/16/1/2010 - ÁRMB sz. határozatában jogerősen megállapította a Bányaipari Ágazati Párbeszéd Bizottság (BÁPB) megalakulását az "Ágazati párbeszéd bizottságokról és középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről" szóló 2009. évi LXXIV. törvényben leírtaknak megfelelően.
Az alakuló ülésen - melyen a BDSZ-t 8 fő képviselte - egyhangú döntéssel a BÁPB társelnökének Rabi Ferencet választották meg. A munkáltatói oldal képviselői társelnöknek dr. Zoltay Ákost az MBSZ ügyvezető főtitkárát választották meg.

A megjelentek egyhangú döntéssel támogatták, hogy a BÁPB titkári teendőit Vujkov Krisztina látja el. A BÁPB-n belül alágazati tagozat felállítására is sor kerül.


Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU elnökségre!- a trió elnökség prioritásai
2010-01-22
Az Országgyűlés Civil Irodája "Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU elnökségre!- a trió elnökség prioritásai" c. konferencián a BDSZ is képviseltette magát.

Európai Szén- és Energiapolitikai helyzet
2010-01-19
Az Ukrán Bányász Szakszervezet meghívására Kijevben az "Európai Szén- és Energiapolitikai helyzetről" címen egyeztetésre került sor az érintett szakszervezetek között. Az ülésen a BDSZ-t dr. Stanitz Károly nemzetközi titkár képviselte.

Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság ülés
2010-01-20
A Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság ülésén a BDSZ - t Rabi Ferenc és Lisztmayer János képviselte. Az ülésen megtárgyalására került:
- a tájékoztató a 2009. évi középszintű bér- és szociális megállapodás teljesítésének egyes kérdéseiről,
- az "elégséges szolgáltatás" egyeztetéséről.

MSZOSZ Elnökségi ülés
2010-01-19
Az MSZOSZ Elnökségi ülésén a BDSZ t Rabi Ferenc képviselte.

Az MVM Zrt érdekegyeztető fórum konzultációs ülésén a BDSZ-t Lisztmayer János képviselte, melyen a 2010. évi MVM csoport bér és szociális juttatások kérdését tárgyalták meg.

Varga Éva Dunavecsén
2010-01-19
Varga Éva a BDSZ Ruhaipari tagozatának vezetője tárgyalt a dunavecsei PANA kft. vezetésével és helyi Szakszervezeti Bizottsággal  a szakszervezeti tagokat és a munkavállalókat érintő áthelyezésekről, a munkaidőkeret alkalmazásáról.
Rabi Ferenc a Klubrádióban
2010-01-18
A Klubrádió vitaműsorában a BDSZ-t Rabi Ferenc képviselte. A hanganyag itt meghallgatható.
A bányászok jövője a szociális partnerek szerepe és az éghajlatváltozás szerepe a bányászatra
2010-01-14
A BDSZ az Európai Bizottság által meghirdetett pályázaton "A bányászok jövője a szociális partnerek szerepe és az éghajlatváltozás szerepe a bányászatra" címen projektet nyert.
A projekt fő rendezvényére 2010 júliusában kerül sor. Az előkészítő rendezvényre január 14-17 között került sor Budapesten. Ezen részt vett Reinhard Reibsch az EMCEF főtitkára valamint bolgár, cseh, lengyel, román és spanyol szakértők. A BDSZ-t Rabi Ferenc, Pápis László, Lisztmayer János és a Bányamunkás c. lap főszerkesztője, Hámori István Péter valamint a rendezvény szervezésében szerepet vállaló magyar kollégák képviselték. A rendezvényről a Bányamunkás c. lap részletes beszámolót fog közölni.

Ülést tartott a Berwin Ruhagyár Budapesti Szakszervezeti Bizottsága
2010-01-14
Ülést tartott a Berwin Ruhagyár budapesti Szakszervezeti Bizottsága.
Az SZB. ülés  napirendi pontjai:
     1.2010. első féléves munkatervének egyeztetése
     2.Tájékoztató a TB és adó változásokról
     3.Különfélék
Az ülésen részt vett Varga Éva a BDSZ Ruhaipari tagozatának vezetője.

A belélegezhető kristályos szilícium - dioxiddal szembeni védelemről a bányaipari ágazatban
2010-01-13
Az EU Bizottság támogatásával, az IMA - Europe (EU Ipari Ásványok Szövetsége) és az MBSZ közös szervezésével Magyar Nemzetközi Szilikózis Fórum került megrendezésre "A belélegezhető kristályos szilícium - dioxiddal szembeni védelemről a bányaipari ágazatban" címen. A  fórumot dr. Gulyás Kálmán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg.

A BDSZ-t a fórumon Pápis László alelnök vezetésével 8 fő képviselte.

A fórumon az alábbi előadások hangzottak el:
Mrs. Michelle Wyart Remy dr.,  az IMA Europe főtitkára: A társadalmi párbeszéd miértje és mikéntje az Európai Unióban,
Mrs. Claire Lanne, az IMA - Europe tanácsadója: A NEPSI jelentés a gyakorlatban,
Dr. Zoltay Ákos,  az MBSZ főtitkára: A regisztrált szilikózis megbetegedések alakulása a magyarországi  bányászatában.

Első ülését tartotta a BDSZ újonnan megválasztott Országos Elnöksége
2010-01-13
Első ülését tartotta a BDSZ újonnan megválasztott Országos Elnöksége. Az ülés kezdetén a 15 tagú Elnökség - és az 5 állandó meghívott rövid bemutatkozása - az ülésen minden állandó- és állandó meghívott tag részt vett - után a BDSZ elnöke megállapította, hogy az ülés határozatképes és az Elnökség tagjai egyhangúlag fogadták el az alábbi napirendi pontokat:

A BDSZ 2010. évi feladatai
E napirendi pont keretében Rabi Ferenc igen részletesen ismertette a BDSZ előtt álló legfontosabb feladatokat, külön kiemelve az ez évben megvalósuló választásokat ezek közül is kiemelve az Üzemi Tanácsi választásokat és a szakmai társaságaink előtt álló legfontosabb megoldásra való feladatokat

Az Országos testületek 2010. I. félévi munkaterve
A résztvevők az ülés előtt már kézhez kapták a tervezetet, amelyet az Elnökség tagjai egyhangúlag fogadtak el.

Ezt követően különfélék megtárgyalására került sor.


H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942