Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Megkezdődtek a 66. Bányásznapi ünnepségek
2016-08-29

2016. augusztus 29-én Dorogon rendezte meg a dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség a 66. Bányásznapi ünnepséget, melyen - meghívásra a BDSZ is képviseltette magát - közel százötvenen vettek részt.
Szepesi Zsuzsanna saját bányász versét szavalta el, majd az ünnepség a Himnusz eléneklésével (előadta a Tokodaltáró-Tokod Egyesített Vegyeskórus ), majd dr. Tittmann János Dorog város polgármestere és Glevitzky István a Bányász Szakszervezeti Szövetség, a Dorogi Szénmedence Kultúráért Alapítvány és az OMBKE dorogi szervezet nevében tartotta meg ünnepi beszédét.
Ezt követően a Bányásznap, a dorogi szénbányászat 235. évfordulója alkalmából 50-60-65-70 éves tagsági viszonnyal rendelkezők vehették át az emléklapot és a bányász korsót.
70 éves tagságért    6 fő
65 éves tagságért    9 fő
60 éves tagságért  16 fő
50 éves tagságért    8 fő,

Majd a BDSZ Bányászati Segélyalap és a Bányász Szakszervezeti Szövetség segélyét vette át 29 fő.
Zárásként a kórus bányászdalokat adott elő, majd az ünnepség az állófogadás előtt a Bányászhimnusz elénekelésével ért végett.
A dorogi medencében ezt követően szeptember 4-ig számos bányásznapi ünnepségre kerül sor.

Diplomaátadási ünnepség a Miskolci Egyetemen
2016-08-26

2016. augusztus 26-án a Miskolci  Egyetem Ünnepi Szenátusi Tanácsülésen - melyen a BDSZ meghívásra képviseltette magát - került sor az 1951-ben, 1956-ban és 1966-ban a bányamérnöki - illetve a kohómérnöki karokon végzett hallgatók vas -, gyémánt - és aranyoklevél átadására.
 
Az ünnepség kezdetén
került sor az Egyetem  és a hat Kar zászlajának, Prof.   dr. Körösi Tamás az Egyetem tudományos- és nemzetközi rektor-helyettese és a hat Kar dékánja bevonulására. A Himnusz elhangzása, Prof. dr. Körösi Tamás rektor-helyettese szavai és a két Kar dékánjának  (Prof. dr. Szűcs Péter és Prof. dr. Palotás Árpád Bence ) előterjesztése után a Műszaki Földtudományi Karon 5 fő   vas-, 30 fő  gyémánt- és 42 fő  aranyoklevelet vett át.
 
Prof.
dr. Körösi Tamástól és Prof. dr. Szűcs Pétertől 2 fő vette át személyesen  a vas oklevelet, 12 fő a gyémánt oklevelet és 38 fő az aranyoklevelet.
 
Az Egyetem részéről Prof
. dr. Palotás Árpád dékán, míg a kitüntettek nevében Martényi Árpád mondott beszédet.
 
Egy új hagyomány vette a kezdetét.  Mind a bányász -, mind a kohász kitüntettek nevében az Egyetem zászlajára emlékszalag felkötésére került sor
, majd elhangzottak a himnuszok.
 
Minden kitüntetett megkapta "A 2016.
évben jubileumi diplomában részesült
         bányageológus-
        bányagépész-,
        bányaművelő-
,
        bánya-,
        földmérő-,
        geofizikus-,
        geológus -,
            és
        olajmérnökök
rövid szakmai életrajzát
" ( p.: 144), melynek " Bevezető"-jét  Prof Dr. Szűcs Péter, "Köszöntő"-jét Bőhm József c. egyetemi tanár írta.
Az ünnepségről készült videót itt nézhetjük meg.

Könyvbemutató
Könyvbemutató
2016-08-13

A 25 éves Colas Északkő és a 25. jubileumi Zempléni fesztivál szervezésében került sor a "Tokaj-hegyvidék kőbányászata Kulturális örökségünk nyomában" című könyv bemutatójára Tarcalon.

A Magyar Bányászati Szövetséget dr. Zoltay Ákos főtitkár, a BDSZ-t Rabi Ferenc és Huszti Mihály képviselte.