Egészséges munkahelyet minden életkorban
2016-04-28


Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti  Fókuszpontja és a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesülete (továbbiakban: MUFOSZ) 2016. április 28-án a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében rendezte meg az "Egészséges munkahelyet minden életkorban!" c. konferenciáját. Ezen a címen került kiírásra a napokban a 2016-2017-ei kampány, melyről számos információ olvasható a jövőben az alábbi honlapokon: www.ommf.hu/EU, www.ommf.hu/EU - OSHA/ honlapon 
A konferencián a BDSZ-t a Munkavédelmi Bizottság titkára képviselte. A konferencia iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a díszterem befogadóképessége (240 fő) miatt több korábban jelentkezőt a szervezőknek el kellett utasítani.
A konferencia napját, április 28-át , a Kormány már korábban  1299/2012/VIII.13/ határozatával emléknapnak nyilvánította. A konferencia gyertyagyújtással - amit Dr. Cseresznyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára gyújtott meg - kezdődött, majd megnyitotta a konferenciát.
A délelőtti program az EU- OSHA, a délutáni program a MUFOSZ szervezésben került sorra.
A délelőtti programban 7, a délutáni programban 3 előadás hangzott el.

Bérmegállapodás
2016-04-28

Ma délelőtt John Staines Igazgató úr és Sulyokné Kruspán Rozália a BDSZ helyi alapszervezeti titkára aláírták az Eagle Ottawa Hungary Kft. 2016. évi bérmegállapodását.

BDSZ - Podkrepa együttműködés
BDSZ – Podkrepa  együttműködés
2016-04-27

A BDSZ képviselői a bolgár Podkrepa Bányász Szakszervezet meghívására szakmai tapasztalatcserén vettek részt április 26-27. között Bulgáriában. A program része volt két bányalátogatás is. Az első a Dundee Precious Metals vállalat cselopecsbe-i aranybányájában volt, melynek keretében találkozóra került sor a helyi szakszervezeti vezetők mellett a Dundee vezérigazgatójával is. A második látogatás a Maritsa Kelet vállalat külfejtéses bányájában volt. A résztvevők itt is találkoztak a cég teljes menedzsmentjével és meglátogatták a Maritsa Kelet 2 hőerőművet is.
A programok végén a BDSZ és a Podkrepa Bányász Szakszervezet képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, mely szerint segítik egymást a közös célokért: a tisztességes gazdasági, szociális és munkafeltételek elérésében, a szakszervezeti tevékenység garanciáinak megőrzésében és a szakszervezetei tagok jogainak és érdekeinek védelmében.

Emléknap
Emléknap
2016-04-27
Zsúfolásig megtelt  - a BDSZ-t a Munkavédelmi Bizottság titkára képviselte - a Benczúr utcai a Szakszervezetek Székházának díszterme a "Munkában megrokkantak és elhunytak XXI. Nemzetközi Emléknapja" c. emlékülésen.
A megemlékezés a XXI. Nemzetközi Emléknap alkalmából gyertyagyújtással kezdődött (a gyertyát Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály vezetője gyújtotta meg), aki ezt követően megemlékező beszédet tartott.
Az emlékülésen  az alábbi előadások hangoztak el:
A "Főcze  Lajos" Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány tevékenysége és célkitűzései
Dr. Váró György az Alapítvány Kuratórium elnöke
A munkavédelem jelene és jövője
            Mandrik István az OMB Munkáltatói oldal ügyvivője
majd ezt követően az " Idősödő munkavállalók" témájában az alábbiak tartottak előadást:
- Dr. Erősné Dr. Bereczki Edit foglalkozás - egészségügyi szakértő
- Balogh Katalin az EU - OSHA Nemzeti Fókuszpont vezetője
- Dr. Nagy Imre foglalkozás - egészségügyi szakértő
- Arató Zoltán HM - Hatósági  Hivatal Szakmai főtanácsadója  

Bányászkórusok Országos Találkozója
Bányászkórusok  Országos Találkozója
2016-04-23

Hetedik alkalommal rendezte meg Tatabányán a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon a Bányászkórusok  Országos Találkozóját 2016. április 23-án tíz fellépő együttes közreműködésével.
A helyi Bányász Dalkör mellett érkezett hagyományőrző csoport a Zala megyei Gellénházáról és a hevesi Egercsehi községből.  Mint az elmúlt években szinte minden alkalommal, ezúttal is itt volt a Salgótarjáni Bányász-Kohász Dalkör, az Oroszlányi Bányász Dalkör,   valamint  Tokodaltáró-Tokod Egyesített Kórusa.  Az Ajka-Padragkúti Forrás Női Kar mellett a Padragi Bányász Férfikar is kipróbálhatta a művelődési otthon akusztikáját. Örömteli, hogy idén a Várpalotai Bányász Kórus is le tudott jönni.  A nemzetiségi bányásztelepüléseket most  is a Sárisápi Szlovák Pávakör képviselte. A bemutatókat Dr Gerzanics Magdolna értékelte összességében és külön-külön egyaránt.
A program fő támogatója, a Nemzeti Kulturális Alap mellett segítette még a lebonyolítást a Pannon Húsbolt valamint a Vöröskereszt helyi szervezete.
A szervezők remélik, hogy a Találkozónak 2017-ben is otthont adhatnak,  és a  tatabányai bányászkodás valamint a város együttes jubileuma kapcsán meghirdetett "Jó szerencsét Emlékév" kísérő programjaként is  vendégül láthatják majd újfent  azokat a dalos közösségeket, kórusokat, amelyek még fontosnak tartják a bányász szakma kultúrájának és hagyományainak ápolását, terjesztését.

Ásványvagyon fórum
2016-04-20

Az MTA MAB Földtudományi-Környezettudományi Szakbizottsága, az MFT Nyersanyagföldtani Szakosztálya  és a ME Műszaki Földtudományi Kar 2016. április 20-án a Miskolci MAB székház dísztermében rendezte meg az "ÁSVÁNY VAGYONUNK -  FELTÁRATLAN LEHETŐSÉGEINK" c. ásványvagyon gazdálkodási fórum 5. előadóülését.
A zsúfolásig megtelt dísztermében - a fórumon a BDSZ is képviseltette magát - 11 szakmai előadás hangzott el.
A fórumról részletes anyagok az www.mft.hu honlapon olvashatók.
A fórum kezdetén a levezető elnök, Földessy János professzor bejelentette, hogy a mai naptól új honlap indul www.asvanykincs.hu néven.

Országos Tanács ülés
Országos Tanács ülés
2016-04-20

Az OT elfogadta a BDSZ 2015. évi gazdálkodásának beszámoló jelentését és a BDSZ 2016. évi költségvetését.
Az ülésen tájékoztató hangzott el az ágazati és társasági szintű bértárgyalások helyzetéről, a megkötött bérmegállapodásokról.
Az Országos Tanács támogatta a pedagógusok követeléseit és csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete által kezdeményezett országos 5 perces figyelem-felhívási akcióhoz.

Dénes András temetése
Dénes András temetése
2016-04-20

Üdülési lehetőségek
2016-04-19

Balatongyörök
Agárd

OMBKE Választmányi ülés
2016-04-18

Az OMBKE központjában került sor az OMBKE Választmány - melynek tagja a BDSZ képviselője is - ülésére.
 
A Választmány elfogadta a
 
- 2015. évi gazdálkodási jelentést (mérlegbeszámoló, közhasznúsági jelentés)
- 2016. évi pénzügyi tervet
- 2016.évi kitüntetéseket /közgyűlésen kerülnek átadásra/
- 106. Küldöttgyűlésre való programot. (2016. május 27.)

Emlékülés
2016-04-14

Várpalotán, a Jó szerencsét Művelődési Központban  került sor a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 122. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségre.
 A zsúfolásig megtelt díszteremben a Bányászhimnusz elhangzása után a Faller Jenő Szakközépiskola és Kollégium diákjainak kultúrműsora hangzott el.
 Ezt követően Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke tartotta meg "Stabilitási és növekedési perspektíváink" c. előadását, majd az emléktáblánál Körösi Tamás az OMBKE főtitkára ünnepi beszéde után 18 szervezet (a BDSZ nevében Rabi Ferenc elnök) koszorúzott.
 A koszorúzás után került sor Lukács Ildikó festőművész és Navratil Antal bányász, fafaragó kiállításának megnyitására, majd az állófogadás előtt a pohárköszöntőt Rabi Ferenc a BDSZ elnöke tartotta. 

Elnökségi ülés
2016-04-13

Az Elnökség az alábbi napirendeket tárgyalta meg:
1.A BDSZ 2015. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése. A BDSZ 2016. évi költségvetés tervezete.
2.Tájékoztató a 2016. évi Május 1-jei rendezvények előkészítéséről.
3.Egyebek

Aktív titkári értekezlet
2016-04-08

A BDSZ aktív titkárai április 6-8. között tartották meg országos értekezletüket Balatongyörökön.
A rendezvényen elemezték a BDSZ programjából adódó aktuális feladatokat, előadás hangzott el a magyar gazdaság, társadalom helyzetéről, jövőbeni kilátásairól, lehetőségeiről, valamint a bányászat helyzetéről is.
Megvitatták a BDSZ alapszervezeteinek gazdasági működését, a gyakorlatban felmerülő kérdéseket.
A résztvevők megosztották az alapszervezeti munka gyakorlati tapasztalatait, egyeztették a jó gyakorlatokat.
Sor került az Alapszabály szerinti Tagozati ülések lebonyolítására is.

Kari Tanács ülés
2016-04-05

2016. április 4-én tartotta a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanács ülését,
melynek tagja a BDSZ képviselője is.
 
A Kari Tanács az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1./ Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről
2./ Javaslat a Műszaki Földtudományi Kar Hallgatói Követelményrendszerének módosítására
3./ A duális képzés megvalósítása a Műszaki Földtudományi Karon
4./ Tájékoztató a 2016.évi költségvetési irányelvekről
5./ Tájékoztató a Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori iskola munkájáról
6./ Mikoviny Sámuel Doktori Iskola Tudományágai Doktori Tanács elnökének és tagjainak jóváhagyása
7./ Intézetigazgatói beszámoló
8./ Intézet igazgatói pályázatok véleményezése
9./ Egyebek

Közösségi Energia konferencia
2016-04-04

A "Közösségi Energia" és a "Magyar Természetvédők Szövetsége" 2016. április 4-én a budapesti Aranytíz Kultúrház dísztermében tartotta meg a "Közösségi Energia országos zárókonferenciáját", melyen a meghívásra a BDSZ is részt vett.
 A konferenciát Farkas István az MTVSZ ügyvezető elnöke nyitotta meg, majd az alábbi előadások hangoztak el:
 
Szabó Zsolt az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár
    Az energiahatékonysági és megújuló energia terveket érintő pályázatok aktualitások, pályázatok (METÁR, Otthon Melege Program, stb.)
 
Botár Alexa az MTVSZ klíma-energia programvezetője
    A Közösségi Energia program Európa szerte és itthon: eredmények, tanulságok,új energia kezdeményezések.
 
Ezt követően hazai példaértékű energiahatékonysági és megújuló energiás közösségi, önkormányzati kezdeményezések és tervek bemutatására került sor (szalmabála építészet, fejlesztési eredmények Komlóskán, Pitvaroson, Alsómocsoládon, a Mecsek-Völgység-Hegyháton.

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942