Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Régebbi események
H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Szakmai kerekasztal beszélgetés
2015-12-16

2015. december 16-án a Képviselői Irodaházban rendezte meg az Országgyűlés Fenntartható  fejlődés bizottsága,  a Magyar Természetvédők Szövetsége, a HUMUSZ Szövetség és a Friends of the Earth Europe "Az új európai körkörös gazdasági csomagról és a magyarországi hulladékgazdálkodás stratégiai kérdéseiről" c. kerekasztal beszélgetést.

A zsúfolásig megtelt I. emeleti nagytanácsteremben - melyen meghívásra a BDSZ is képviseltette magát - Sallai Róbert Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke megnyitója után a moderátori feladatot Farka István a Magyar Természetvédők Szövetség ügyvezető elnöke látta el.

A megnyitó után az alábbi előadók tartottak előadást :

Szabó Zsolt  az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért valamint a kiemelt közszolgáltatásért felelős államtitkára
Kónya Károly a Földművelésügyi Minisztérium  tanácsadója
Bartus Gábor a BMGE Környezetgazdaságtan Tanszék egyetemi adjunktusa, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára
Urbán Csilla a HUMUSZ Szövetség Nulla Hulladék programvezetője
Hartay Mihály  a Magyar Természetvédők Szövetség hulladékgazdálkodási szakértője.

Az előadások 2016. januárjában a Magyar Természetvédők Szövetség honlapján lesznek olvashatók 

Demonstráció Gyöngyösön a Mátrai Erőműnél kialakult helyzet miatt
Demonstráció Gyöngyösön a Mátrai Erőműnél kialakult helyzet miatt
2015-12-12

A Mátrai Erőmű Zrt. Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete és a Mátrai Erőmű Villamos Szakszervezetei több száz fő részvételével, ágazati dolgozókkal és szolidaritásukat kifejező ágazati és vállalati szakszervezetekkel közösen demonstrációt tartottak Gyöngyösön. A konfliktus oka, hogy a tárgyalások során a munkáltató kijelentette, nincs lehetőség decemberben további bázisképző juttatás kifizetésére. A szakszervezetek több kompromisszumos javaslattal is előálltak, amelyeket az Igazgatóság Elnöke elutasított.
A Munkáltató és a két reprezentatív szakszervezet még az év elején megállapodtak, hogy a cég 2015. évi eredmény pozíciója és a 2016. évi előzetes gazdasági helyzete alapján megvizsgálja a bérek és keresetek fejlesztésének lehetőségét, és arról jóhiszemű tárgyalásokat folytat a munkavállalói érdekképviseletekkel.

Elnökségi ülés
2015-12-09

A BDSZ Országos Elnöksége megtartotta idei évzáró ülését, melyen tájékoztató az országos bérajánlási tárgyalásokról. Előadó volt Kordás László MaSZSZ elnök.
Az Elnökség értékelte a BDSZ cselekvési tervében megfogalmazott célkitűzéseket, majd véleménycserére került sor a következő évi legfontosabb szakszervezeti feladatokról.

Központi Borbála napi ünnepség
2015-12-04

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Bányászati Szövetség , a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület közös szervezetében a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet dísztermében került megrendezésre a Szt. Borbála napi országos központi ünnepség.
A BDSZ kezdeményezésre "Borbála Érem"  kitüntetést kapott a lelkiismeretes bányászattal kapcsolatos tevékenységéért Fekete Csaba a Vértesi Erőmű Zrt. Márkushegyi Bányaüzem bányamentő osztagparancsnok helyettese, Máthéné Varga Terézia a Mecsekérc Zrt. projekt adminisztrátora, Sinák János a Mátrai Erőmű Zrt. Visonta Bányaüzem főgépésze.
Szintén BDSZ kezdeményezésre Miniszteri Elismerő oklevél kitüntetésben részesült Nyitrai István Csaba a LINGE GÁZ Magyarország Zrt. palackdisztribúciós osztályvezetője.

Képek

GTTSZ Konferencia
2015-12-03

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége  a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége közreműködésével a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban?"  című előadás- és vitasorozat keretében SZÁZTIZENÖTÖDIK konferenciáját rendezte meg, melynek témája a "Gazdaság és az államháztartás 2016-ban".
Előadó: DR. KOVÁCS ÁRPÁD egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke

Emléknap - 60 éve kezdődött a mecseki uránérc-bányászat
2015-12-02

Hat évtizede kezdődött el az uráncérc bányászata Magyarországon a Mecsek területén. A jubileum alkalmából a Mecsekérc Zrt. szakmai emléknapot szervezett, ahol az egykori Mecseki Ércbányászati Vállalat munkatársai és a jogutód cégek képviselői, szakértői színvonalas szakmai előadásokkal számoltak be az uránbányászat hazai történetéről, társadalmi hatásairól, a bányabezárásról és rekultivációról, valamint a bányászati tevékenység során megszerzett képességek hasznosításáról. Az emléknapon átadásra került a BDSZ Elismerő oklevele és az évfordulóra készített fotóköve is.

Megújuló energia konferencia
2015-12-02

2015. december 2-án a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Klímabarát Települések Szövetsége a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartott konferenciát, melyen a BDSZ meghívásra képviselte magát.

Az alábbi előadások hangzottak el:
Szabó Zsolt fejlesztéséért - s klímapolitikáért, valamint a kiemelt közszolgáltatásért felelős államtitkár (NFM):
A KEHOP energetikai prioritásai, pályázati tervei. A megújuló energia támogatásai rendszer aktuális tervei

Botár Alexa klíma-energia programvezető (Magyar Természetvédők Szövetsége):
Hogyan segíti az MTVSZ Közösségi programja a hazai energia-kezdeményezéseket, kiemelten az önkormányzatoknál
Ezt követően közösségi energia és szemléletformálási újabb magyar és külföldi példák bemutatása került sor.

SZAKMAI NAP - KÉPZÉS és INNOVÁCIÓ, mint az ágazat kitörései lehetőségei
2015-12-02
A Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság együttműködve az ágazati partnerszervezetekkel szakmai napot rendezett, amelyen a textil-, ruhaipari, a textiltisztító, valamint bőr- és cipőipari vállalkozásokat érintő témákban, az ágazat kilátásairól és a szakember utánpótlás lehetőségeiről tartottak előadásokat - konzultációval egybekötött - a felkért előadók.

A rendezvényt Kokasné Dr. Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke, a KÁPB munkaadói társelnöke és Keleti Tamás, a KÁPB munkavállalói társelnöke nyitotta meg. Ezután a következő előadások hangzottak el:

- Az ágazat helyzete, kitekintés Európa textiliparára, tájékoztatás az EURATEX 2015. évi tevékenységéről
Előadó: Máthé Csabáné dr., EURATEX-koordinátor, MKSZ/TMTE

- Szakképzés a gazdaság szolgálatában - koncepció és megvalósítás a könnyűipari KKV-k szemszögéből. PÓDIUMBESZÉLGETÉS.
Előadók
:
. Dr. Odrobina László, helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkárság
. Szabó Bálint, szakképzési tanácsadó, Iparkamara
. Varga Valéra, bv. vezérőrnagy, szakmai főtanácsadó, Belügyminisztérium, Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság, és Bíró Katalin, programkoordinátor, Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály

Korreferensek:
. Kovács Ferencné, ügyvezető igazgató, Bátortex Kft.
. Sütő Andrea, igazgató, Mátészalkai SZC Bethlen Gábor Középiskolája, Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Nyírbátor
. Benczik Judit, felnőttképzési vezető, TMTE
. Dr. Medgyessy Ildikó, elnök-vezérigazgató, Elegant Design Zrt. és BKIK Ipari Tagozat, Textil és Ruhaipari Szakmai Osztály

- Az Enterprise Europe Network partnerkereső szolgáltatásai a könnyűipari vállalkozások számára
Előadó: Puskás Ágnes, igazgató, Magyar Nemzeti Kereskedőház

- Energiahatékonyság az európai textilipari üzemekben - a SET projektben a textilipari KKV-kra kifejlesztett energiahatékonysági szoftvercsomag (ESET) alkalmazása a hazai textilipari KKV-knál.
Előadó: Szabó Rudolf, SET projekt szakértő, TMTE

Kari Tanács ülés
2015-12-02

2015. december 1-jén tartotta a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa - melynek tagja a BDSZ képviselője is - a Szenátusi tanácsteremben ülését, amelyen az alábbi napirendi pontok szerepeltek:
1. Tájékoztató az elmúlt időszak eseményeiről.
2. A Kar és kari intézetek pénzügyi helyzetének áttekintése.
3. Tájékoztató a doktori képzés főbb eseményeiről az elmúlt tanév tekintetében.
4. Kari tanács tag választása.
5. Címzetes egyetemi docens cím előterjesztése.
6. Kari Tudományos Diákköri tevékenység ás tehetség gondozás áttekintése.
7. Minőség biztosítás beszámoló.
8. Társjegyző változások a Nyersanyag-előkészítési  és a  Környezeti Eljárás Intézetben.
9. Tárgyjelző változások a Környezetgazdálkodási Intézetben.
10. 2015/2016 tanév II. félévi választható tárgyak és meghívott előadók jóváhagyása.
11. Záróvizsgák Bizottságok és a záróvizsgák időpontja.
12. A szakirány választás eredményeinek elfogadása.
13. Együttműködési megállapodás (M.E. Műszaki Földtudományi Kar Mikoviny Sámuel Földtudományi doktori iskola és Magyar Földtani és Geofizikai Intézet) között.
14. Egyebek

Visontai bizalmi választói küldöttértekezlet
2015-12-01

Választói bizalmi küldöttértekezletet tartott a BDSZ legnagyobb taglétszámot tömörítő Mátrai Erőmű Zrt. BDSZ. Visonta Bánya Szakszervezeti Alapszervezete. A sikeres, eredményes testületi ülésen az ügyrend, a választási szabályzat, a szervezeti és működési szabályzat és a beszámoló elfogadása után három jelölt közül Kovács János, korábbi alapszervezeti titkár kapott bizalmat a következő öt évre.