Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Európai üzemi tanácsok konferencia
2015-10-30

Brüsszelben a Syndex és az IndustriAll Európa szervezetei közösen rendezték meg az Európai Unió tagországaiban működő energia-, gyógyszer- és könnyűipar területén működő európai üzemi tanács tagok és ágazati szakszervezetek képviselői részére az EÜT-k  tevékenysége, vállalati stratégiái témaköreivel kapcsolatos konferenciát. A rendezvényen a meghívottak kitértek, hogyan lehet a szociális párbeszéd erősítésével javítani a munkavállalók képviseletét Európában, az EÜT-knek milyen lehetőségei és kihívásai jelennek meg az aktuális gazdasági környezetben, az iparpolitikák megléte hogyan befolyásolhatják az egyes szektorok jövőképét. A konferencián 15 ország 50 képviselője vett részt, a BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs kollégánk képviselte.

Kuratóriumi ülés
2015-10-29

2015. október 29-én Dorogon a József Attila Művelődési Házban tartotta a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma ülését, melynek tagja mint alapító a BDSZ Bányász Kultúráért Alapítvány képviselője is.
A Kuratórium a 2015.évi felhívás alapján beérkezett pályázatok elbírálásáról döntött.
Az elfogadott 13 pályázat listája a
www.dszka.eoldal.hu honlapon olvasható.
Országos Tanács ülés
2015-10-28

Az OT megtárgyalta és elfogadta a  BDSZ XXXV. Kongresszusa elé terjesztendő alapszabály tervezetet.

XV. ORSZÁGOS NŐKONFERENCIA
XV. ORSZÁGOS NŐKONFERENCIA
2015-10-27

A" nők foglalkoztathatósága" címmel került megrendezésre 2015. október 27.-n a XV. Nőkonferencia, a VDSZ székházban.
Témakörök:
   1.A női foglalkoztatást nehezítő és gátló Munkatörvénykönyve szabályok.
   Előadó: Herczeg Mária
   2.A nők egyenlőségének előmozdítása, a fogalakoztatást segítő kormányzati intézkedések
   Előadó: Fűrész Tünde család-és ifjúságért felelős államtitkár helyettes
  3. A női fogalakoztatás tapasztalatai Európában
   Előadó: Fodor Éva Közép európai egyetem szociológusa, kutató
  4.Innovatív eszközökkel a nők és férfiak keresete közötti különbség ellen-projekt bemutatása

A BDSZ-t a konferencián, Nőbizottságunk szervezésében 17 kolléganő képviselte.

Munkavédelemi konferencia
2015-10-20

2015.október 20-án több mint százötven résztvevő jelenlétében került sor a Hotel Budapestben az "Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt!"  (2014 - 2015) kampányának záró konferenciájára.
A konferencia moderátorai Borhidi Gábor  és Mandrik István a Munkavédelmi Bizottság ügyvivői voltak.

Az elhangzott előadások:
Megnyitó (Cseresznyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára)
A várható munkavédelmi törvény változásai (Nesztinger Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály vezetője)
A kampány történései ( Balogh Katalin az EU-OSHA Fókuszpont vezetője)
Új munkahelyi kockázatok- az egészségvédelem újabb feladatai (Dr. Erősné Dr. Bereczki Edit főorvos)
Az emberi hibázás természete (Mártonffy András életvezetési tanácsadó, tréner)
Munkahelyi stressz  és stressz-kezelés az EU-ban. Luxus vagy gazdasági kényszer? (Dr. Purebi György egyetemi docens - SOTE Magatartástudományi Intézet)
Pszichoszociális kockázatok felmérése az EGI Gyógyszergyár budapesti telephelyein (Lipták Szilvia MB elnök, munkavédelmi szakmérnök)
Hogyan kezelik a stresszt a repülők karmesterei? ( Petrik Emese szervezetfejlesztő, HungaroControl Zrt.)

A BDSZ-t a Munkavédelmi Bizottság titkára képviselte.

IndustriAll egyeztető megbeszélés
2015-10-20

Október 19-én a BDSZ székházában került sor egy találkozóra Sylvain Lefebvre (az IndustriAll Europe főtitkár helyettese), Fons de Potter (a belga ACV-CSC BIE szakszervezeti alelnöke, az Európai Vegyipari Párbeszéd Bizottság munkavállalói oldal elnöke), a BDSZ elnöke és nemzetközi szakértője részvételével, melyen az IndustriAll Europe soron következő kongresszusának előkészítése volt a témája.
Október 20-án Sylvain Lefebvre, az ágazati szakszervezetek elnökei, alelnökei és az iparban érintett magyarországi ágazati párbeszéd bizottságok társelnökei részvételével megbeszélésre került sor a szociális párbeszéd helyzetéről Európában és Magyarországon.

2015-10-19

A Vasas Szakszervezeti Szövetség Budapesten, Tatán és Szombathelyen a dolgozók érdekeinek védelmében, a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása és a munkavállaló ellenes munkáltatói fellépések ellen emelték fel hangjukat. Német tulajdonban lévő cégeket szólítanak fel jogkövető, tisztességes, európai és nemzetközi egyezményeknek megfelelő foglalkoztatásra, a társadalmi és a szakszervezeti érdekek figyelembevételére. 
Budapesten a Német Nagykövetség előtt a BDSZ is részt vett a demonstráción.

Gázkút megnyitó
2015-10-16

Az O&GD Central Kft.  meghívására a BDSZ képviseltében Rabi Ferenc elnök és Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos vett részt az OGD-Mezőtúr-D-1 gázkút termelésbe állításának
ünnepélyes megnyitóján.

Éghajlatvédelem
2015-10-16

Több hatóság és szakmai szervezet szervezésében több mint 400 fő jelenlétében került sor az Országház Felsőházi termében a "Magyarország feladatai az éghajlatvédelem" c. konferenciájára, melyen a BDSZ is képviseltette magát.
A nyitóelőadást a meghirdetett előadó, Áder János köztársági elnöke helyett, akinek váratlan nemzetközi kötelezettségének kellett eleget tenni, Körösi Csaba a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatója tartotta "Magyarország globális felelőssége és teendői a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzése és hatásainak csökkentése érdekében" címmel.

Ezt követően az első blokkban az alábbi előadások hangzottak el:
Mikola István (Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára)
Szabó Marcell (Jövő Nemzedékek Szószólója)
Bencsik János (országgyűlési képviselő, az NFFT tagja)
Schmuck Erzsébet (országgyűlési képviselő, az NFFT tagja)

Ezt követően még két blokkban 11 előadás hangzott el, többek között az elkerülhetetlen fokú éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyi és országos intézményi stratégiákról, a jó  példákról.

Üzem bezárás
2015-10-15

2015. október 22-vel bezár a Tolna Megyei Ruhaipari Szövetkezet. A bezárás fő oka a TRIMPH fehérnemű gyár európai üzemeinek bezárása, melynek beszállítója volt a szövetkezet, valamint a fizetésképtelenség, mely felszámoláshoz vezetett. Varga Éva és Csanádi József találkozott a szövetkezetnél lévő szakszervezeti tagsággal, tájékoztatást adott a felszámolás menetéről, válaszolt a felmondásokkal kapcsolatos munkavállalói kérdésekre.

Elnökségi ülés
Elnökségi ülés
2015-10-14

Az Elnökség az Oroszlányi  Bányászszakszervezet Márkushegyi Alapszervezete vendégeként Pusztavámon tartotta kihelyezett ülését.
A megbeszélés a Márkushegyi Bányaüzemben kezdődött, ahol tájékoztató hangzott el a bányabezárási folyamatról. Előadók voltak Forisek István törzskari igazgató, Illés Róbert KÜT és SZB elnök.
Az ülés bányajárással folytatódott, majd az Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége és a BDSZ alapszabályának elfogadásával fejeződött be.

Látogatás a GLOVITA kesztyűgyárban
2015-10-13

Varga Éva Könnyűipari tagozat vezetője megbeszélést folytatott Makkos Jenő a GLOVITA Kesztyű Zrt. cégvezetőjével, és Főrhécz Erika Szakszervezeti titkárral. A cég több tulajdonosi kézben van.(német, francia, magyar)Munkavédelmi kesztyűket gyártanak, melynek 80%-a exportra kerül. Legfőbb gond a munkaerőhiány, és a nagy fluktuáció. A megbeszélés a szakszervezeti tagságot érintő kérdésekkel zárult, melyet üzemlátogatás követett.

Üzem látogatás a CALIDA Fehérnemű gyárban
2015-10-13

A CALIDA ügyvezető igazgatója, Ábrahám Ildikó tájékoztatást adott a svájci tulajdonú cég helyzetéről. Sok megrendelésük van, távol keletről is visszahozza megrendeléseinek egy részét az anyacég. Az átlagkeresetek bruttó 150-180 ezer forint között mozognak. A termelés 90%-át nyugati piacokon értékesítik.
Varga Éva megbeszélést folytatott a helyi szakszervezeti titkárral, Takács Gyulánéval a munkavállalókat érintő problémákról, szervezetépítésről, tagszervezésről. A találkozás üzemlátogatással zárult.

8. Salgótarjáni Ipartörténeti emlékülés
2015-10-10

Zsúfolásig megtelt a Dornyai Béla Múzeum nagyterme  a "Földalatti bányászati kiállítóhely 50 éves évfordulója és a Múzeum 35 éve történt ipartörténeti műemlékké nyilvánítás tiszteletére megrendezett emlékülésen, amelyen a BDSZ-t a BDSZ és a Bányász Kultúráért Alapítvány elnöke, a Bányamunkás főszerkesztője és a Nógrádi Bányász Nyugdíjas Bizottság több vezetője képviselte.

Az emlékülést Dr. Fodor Miklós a Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg,  Dóra Ottó Salgótarján megyei jogú város polgármestere köszöntése után az alábbi előadások hangzottak el:

Holoda Attila -   Magyarország energiahelyzete és lehetőségei
Dr. Bőhm József - A szén hasznosíthatósága a közvetlen elégetés helyett
Kassó Attila -  A megalakult klasszterek szerepe a szénbányász  újraindításában
Prakfalvi Péter - Nógrád megye megkutatott ásványi nyersanyagai
Huszti Béla - Szénbányászat helyzete és lehetőségei az Észak-magyarországi régióban
Dr. Kovácsné Bircher Erzsébet - Bányamúzeumok és bányászati kiállítóhelyek Magyarországon
Steib Janka - A bányász identitás meghatározó tényezőinek vizsgálata Salgótarjánban és vidékén a 19. századtól napjainkig
Varga András atya - Egy közép-európai hagyomány, a Propok Nap.
 
A program délután a Bányamúzeumban folytatódott, majd a program szakestéllyel fejeződött be.

Konferencia az MTA-ban
2015-10-08

2015. október 8-án a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) került sor több mint kétszáz hallgató jelenlétében - a BDSZ is képviseltette magát - a "TELEPÜLÉSI HŐELLÁTÁS HELYI ENERGIÁVAL" című konferenciájára.

A konferenciát Lovász László az MTA elnöke nyitotta meg, majd a megnyitó előadás megtartására Pálinkás Józsefet az MTA r. tagját, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét kérte fel "Innováció és hazai gyártás a településenergetikában" címmel.
Előadásának kezdetén meleg szavakkal emlékezett meg a közelmúltban elhunyt Büki Gergely emeritus professzorról, aki előadásának anyagát korábban elkészítte.

Ezt követően a levezető elnöki teendőket Szarka László (MTA levelező  tagja, az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság) látta el.

A következőkben az alábbi előadások hangzottak el:
Települési hőellátás helyi energiával - célok és lehetőségek - Kurunczi Mihály (Magyar Termálenergia Társaság),  Szanyi János és Czupy Imre (Szegedi Tudományi Egyetem Földrajzi és Földtani Kutatócsoport)
A települési hőellátás helyi megoldásai egyedi és távhőellátás - Büki Gergely ( ? ) és Orbán Tibor (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége)
Épületek energiahatékonyság növelés tapasztalatai - Matuz Géza (Magyar Mérnöki Kamara)
Takarékosság és hatékonyság a települési hőellátásban - Zanatyné Uitz Zsuzsanna (Magyar Mérnöki Kamara Települési Energiagazdálkodási Szakosztály)
Hőszivattyúzás - Ádám Béla (Nemzeti Megújuló Energia Platform)
Biomassza-hasznosítás - Garai Zsolt (Riebenbauer Gmbh.)
Megújuló energiaforrások kombinált hasznosítása Vácrátóton - Nagy László (Energy-Nobilis Kft.)
A konferencia állásfoglalás-tervezetének bemutatása - MTA Energetikai Tudományos Bizottság

Az állásfoglalás rögzíti, hogy "Az NCST 2020-ig 14,65%-os részarányt célzott meg a megújuló energiák mintegy 6PJ6/ év növelésével. A félidőben megállapíthatjuk, hogy elmaradásban vagyunk...."

Az állásfoglalás " Mit kell tenni?" öt pontja:
- A helyi energiaforrásokat hasznosítani.
- Az épületek energiahatékonyságát növelni.
- Kiszámítható,rugalmas, átlátható és szakmai alapokon nyugvó jogi hátteret, szabályozási, engedélyezési és támogatási környezetet kialakítani.
- A vissza nem térítendő támogatást növelni.
- Szakszerű döntés-előkészítés, tervezés és kivitelezés szükséges.

Konferencia - OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvei
2015-10-08

Napjainkban az OECD Multinacionális vállalatokra vonatkozó
irányelvei (Irányelvek) tekinthetők a felelős üzleti magatartás legátfogóbb, kormányok által támogatott ajánlásgyűjteményének. A csatlakozott kormányok bátorítani kívánják a multinacionális vállalatok fenntartható fejlődéshez való pozitív hozzájárulását, és minimálisra szorítani azokat a nehézségeket, amelyeket a vállalatok okozhatnak vagy növelhetnek tevékenységük révén. A csatlakozott államok kötelesek Nemzeti Kapcsolattartó Pontot (NKP) létrehozni, hogy az Irányelvek érvényesülését segítsék. Az NKP-k népszerűsítő tevékenységet folytatnak, megválaszolják az idevágó kérdéseket, és az Irányelvek feltételezett megsértése esetén a felmerült problémák megoldása érdekében közvetítő, egyeztető platformot biztosítanak.
A Nemzetgazdasági Minisztérium konferenciát szervezett az Irányelvek megismertetése és érvényesülésének előmozdítása érdekében. A rendezvényen közel 30 NKP és kiváló nemzetközi szakember részvételével zajlott, hogy megosszák ismereteiket és tapasztalataikat a magyar érintettekkel és egymással.
A konferencia célközönsége a külföldi tulajdonú magyar vagy magyar tulajdonú külföldi vállalatok vezetői és érdekképviseleti vezetői valamint az ilyen vállalatok beruházása, tevékenysége által érintettek képviselői.
A BDSZ Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos képviselte.

EMLÉKÜLÉS Ajkán
2015-10-08
Az emlékülés az ajkai bányászat kezdetének 150. és a Bányászati Múzeum létrehozásának 50. évfordulója alkalmából került megrendezésre a Padragkúti Művelődési Házban.
A rendezvényen fellépett a Padragi Bányász férfikórus, a Borostyán Férfikórus, a Forrás Nőikar, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes.
A rendezvény keretében a következő előadások hangoztak el:
- Az ajkai szénbányászat helye a magyar bányászatban (Németh György)
- Szociális és kulturális örökségünk (Gerencsér Hilda)
- Visszaemlékezés az 50-es évekre (Kerekes Árpád)
- A bányászat hatása Ajka iparosodására (Tilhof Endre)
- Bányász ünnepek, bányász vallásosság (Horváth Károly)
- Bányászati emlékek Ajkán (Vesztróczky László)
- 50 éves az ajkai Bányászati Múzeum (Angermayer Judit)
A résztvevők kézhez kapták a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, Ajka, 2015  által megjelentett "Bakonyi tárnák fölött " és a " Bányászati emlékhelyek Ajkán " c. nagy szakmai tartalommal összeállított , kiváló nyomda technikával ( I+G Nyomda Bt) megjelent könyveket
. 
Az ülés megrendezését támogatta mind a BDSZ, mind Bányász Kultúráért Alapítvány.
Részt vett Rabi Ferenc elnök és Hámori István Péter a Bányamunkás főszerkesztője.

Idősek Világnapja
2015-10-07

A BDSZ Ruhaipari alágazatának budapesti Nyugdíjas alapszervezete az Idősek Világnapja alkalmából ünnepi megemlékezést tartott.

1.A megemlékezést Varga Éva a Könnyűipari Tagozat vezetője tartotta.
2.Átadásra kerültek az 50, 60 év szakszervezeti tagságért járó oklevelek is.
3.A megemlékezést szervezeti életünkről készült filmvetítés zárta, melyet a "szép korúak" nagy érdeklődéssel fogadtak.

Európai Kitermelőipari ÁPB plenáris ülés, Brüsszel
2015-10-07

Az ülésen a következő napirendek szerepeltek:
Milyen szerepe lehet a szénnek a jövőben az EU-ban (Energia Főig.),  ECOSOC (Gazdasági és Szociális Tanács- Economic and Social Council) vélemény a szénről és lignitről.  A jelenlévők a további napirendekhez fűzhettek véleményt: CCS (CLT) - irányelv revíziója és a NER 400 (demonstrációs projektek),  körforgásos gazdasági csomag és nyersanyag hatékonyság - ágazati kezdeményezések - előadók: Euromines, IMA, UEPG.
Beszámoló hangzott el a Munkavédelmi Állandó Munkabizottságban folyó vitákról - Euromines (NO/NO2 ;  OSH (munkavédelmi) irányelvek értékelése)
NEPSI (a szilícium-dioxid kitettség mellett munkát végző dolgozók egészségvédelme) tájékoztató.
Az ülésen az IndustriAll Europe képviseletében részt vett Rabi Ferenc elnök és dr. Stanitz Károly nemzetközi tanácsos.

KBFI Nyugdíjas "Baráti találkozó"
2015-10-07

A BDSZ központban került megrendezésre a KBFI Nyugdíjas Szervezete baráti találkozójára.

Geotermikus konferencia
2015-10-06

Szinte zsúfolásig megtelt a  zalakarosi MenDan Magic Spa -Wellness Hotel konferencia terme a Magyar Geotermális Egyesület megalapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett " GEOTERMIKUS KONFERENCIA MGtE " konferencián melyen az első napon a BDSZ is meghívás alapján képviseltette magát.

Az első nap délelőttjén az alábbi előadások hangzottak el :

A Magyar Geotermális Egyesület húsz éve - Szita Gábor az MGtE elnöke
A támogatások, pályázatok - Glattfelder Béla a NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára
A vízügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos aktualitások - Dr Kling István az Országos Katasztrófa Védelmi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettes
A vízgyűjtő-gazdálkodási terv felülvizsgálata, különös tekintettel a termálvizekre - Jelenik Gabriella a Belügyminisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese
A geotermia a bányatörvény tükrében - Katona Gábor a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal főosztályvezetője

A délutáni és másnapi programon a geotermiával foglakozó társaságok,egyetemek képviselői tartottak előadásokat.

Csilletoló verseny
Csilletoló verseny
2015-10-03

A Móri Bornapok keretében került megrendezésre Mór-Pusztavám Bányász Nyugdíjas Szakszervezet szervezésében, Grell Károly alapszervezeti titkár koordinálásával a csilletoló versenyre, melyen közel húsz csapat vett részt.



Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége elnökségi ülés
2015-10-01

Az Elnökség ügyvédi előterjesztés alapján megvitatta és elfogadta a Szövetségi Tanács elé kerülő, az új törvényi elvárásoknak megfelelő  Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetsége Alapszabály módosítási tervezetét.

BDSZ Alapszabály Bizottság ülése
2015-10-01

A Bizottság tagjai a Ptk. és Civil törvényi megfeleléshez megvitatták a BDSZ Alapszabály módosítás tervezetét, a BDSZ ügyvédjeinek közreműködésével.