Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Kari Tanács ülése
2014-09-30

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa - melynek állandó, választott tagja a BDSZ képviselője is - 2014. szeptember 30-ai ülésén az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg.

1. Beszámoló a legutóbbi tanácsülés óta történt eseményekről.
2. A 2014/2015. évi Kari Tanács munkaterve
3. Kari bevételek alakulása
4. Személyi kérdések
5. A Földtani Habilitációs Bizottság személyi összetétele
6. Doktori képzés
7. Kari Hallgatói követelményrendszer
8. Tantervi változások
9. Kari humánerőforrások
10. 2014. II. félévi tanulmányutak
11. Kari bizottságok névsora
12. Egyebek  

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a "Dolgozni akarok!" fotópályázatra
2014-09-30

A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Friedrich Ebert Stiftung és a Policy Agenda meghirdeti a "Dolgozni akarok!" című fotópályázatot. Olyan 16-25 év közötti fiatalok pályamunkáit várjuk, akik a fényképezőgép segítségével dolgozzák fel a fiatalok munkanélküliségének, a hivatástudatának, a pályaválasztásának kérdéskörét.

A pályázati felhívás itt olvasható.

BDSZ Bőripari tagozati ülésére
BDSZ Bőripari tagozati ülésére
2014-09-29

Napirendi pontok:

1. Beszámoló a bőripari tagozat egyéves munkájáról, jövőbeni helyzetéről egyeztetés és döntés személyi kérdésekről.
Előadó: Lamos Katalin tagozatvezető

2. Tájékoztató a Bánya- Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete integrációval kapcsolatos alakulásáról, szervezeti változásról, kongresszusi előkészületről.
Előadó: Rabi Ferenc BDSZ elnök

3. Tájékoztató a Bőrösökért Alapítvány elmúlt egy éves munkájáról
Előadó: Lada Lászlóné BA gazdaságvezetője

4. Döntés a koszorúzási ünnepség helyéről és idejéről

Konferencia
2014-09-24

A Gazdálkodási és Tudományos Szövetsége az  Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (mindkettővel a BDSZ-nek együttműködési szerződése van) és a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége közreműködésével rendezte meg 2014. szeptember 24-én a BDSZ nagytanácstermében  a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban című előadás és vitasorozat 101. konferenciáját" Természeti erőforrásunk: a légkör" címen.

Az előadást Dr. Héjjas István okleveles gépészmérnök, irányítástechnikai szakmérnök tartotta, majd a felkért Dr. Kovács Ferenc az MTA r. tagja és Phd Vojuczki Péter a Bányászati Világtanács titkárának hozzászólása hangzott el.

Az előadást és a felkért hozzászólok után több kérdés, hozzászólás hangzott el, mert az "előadók" pontos válaszokat adtak.

Dr. Kovács Ferenc szétosztott anyaga a GTTSZ-nél e-mail-ben kérhető meg.

Az előadásról az ECHO TV  is híranyagot jelentett meg.

Francia-magyar ipari találkozó
2014-09-24

A FCE-CFDT francia szakszervezet és a magyar ipari szakszervezetek a BDSZ és a VDSZ vezetői találkoztak Párizsban. A megbeszélésen a BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviselte.

Nemzetközi energiapolitikai konferencia
2014-09-23
Lengyelországban, Katowicében az IndustriAll Európa Szervezete a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával rendezte meg nemzetközi konferenciáját, amelynek témája az "Ipari munkahelyek létrehozásának szükségessége Kelet- és Nyugat-Európában: Milyen szerepei vannak az európai szakszervezeteknek az Európai Unió energiapolitikájában?" volt.  A rendezvényen előadást tartott Ulrich Eckelmann az IndustriAll Európa főtitkára az iparpolitikáról, versenyképességről és az ipari foglalkoztatásról, Sylvain Lefebvre az IndustriAll Európa főtitkárhelyettese a szervezet energetikai Állásfoglalás-tervezetét mutatta be, Jozef Niemic az ETUC főtitkárhelyettese az európai szervezet perspektíváit prezentálta, Galgóczi Béla kutató az erőforrás-hatékony gazdaság kialakításáról beszélt.  A rendezvényen 14 ország, több mint 50 szakszervezeti vezetője, szakértője vett részt. A BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos képviselte.

Világörökség egyeztetése
2014-09-22

A Tokaji-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökség témában a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központban került sor a Világörökség KET egyeztetésére, melyen a BDSZ képviseltette magát.

Nyersanyag-kitermelő Iparág Bizottsági ülés
2014-09-22

Az IndustriAll Európa Nyersanyag-kitermelő Iparág Bizottsági ülését tartotta Brüsszelben 2014. szeptember 22-én. A Bizottsági ülésen Rabi Ferenc elnök és dr. Stanitz Károly vett részt.

Szakmai ankét
2014-09-18

A Magyarhoni Földtani Társulat - akivel a BDSZ-nek együttműködési szerződése van - 2013.évben a magyarországi bányászat megújulását megalapozó háromrészes földtani ankétot szervezett.

2014-ben a régió bányászati és földtudományi értékeit, múltját és jelenét valamint az ígéretes jövőjét kívánják bemutatni.

Enne keretében a BIOCENTRUM Kft gyöngyösoroszi telephelyén került sor szakmai ankétra, amit terepbejárással fejeztek be. Az első napi programon meghívásra a BDSZ is képviseltette magát.

A szakmai ankét: A Mátra ásványvagyona/ szakmai ankét Gyöngyösorosziban és Földtudományi értékek nyomában a NOVOHRAD - NÓGRÁD geopark területén.

Hat szakmai előadás hangzott el, majd első alkalommal lehetett megtekinteni az unikális - vélhetően Európa egyik leggazdagabb - ásványgyűjteményét (közel 10.000 darab), valamint a korábbi Szabó József technikum néhány értékes reliktumát.

Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
2014-09-16
Az Országos Tanács az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1/Tájékoztató Az MSZOSZ és a MaSZSZ kongresszusainak előkészületeiről, valamit a
BDSZ XXXIV. Kongresszusának aktuális ügyeiről.
Előterjesztők: MSZOSZ elnök, MaSZSZ elnök,BDSZ elnök

2./ Foglalkoztatási várakozások, a tagozatok és a cégek szakszervezeti képviselőinek
helyzetértékelése alapján.
Előterjesztők: alelnökök, tagozatvezető.

3./ A két OT ülés  közötti események, aktualitások.
Előterjesztő: Rabi Ferenc

4./ Különfélék.

Központi Bányásznap Oroszlányban
Központi Bányásznap Oroszlányban
2014-09-04
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Bányászati Szövetség, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és Oroszlány Város Önkormányzata által rendezett központi Bányásznapi ünnepségre 2014. szeptember 4-én került sor a  "Kölcsey Ferenc" Művelődési Központban.

A színpadon az ünnepi elnökségi asztalnál helyet foglaltak:
Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, államtitkár NFM;
Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, köznevelési államtitkár EMI;
Bencsik János  országgyűlési képviselő, GIB Energetikai bizottságának elnöke;
Dr. Nyikos Attila elnök h, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal;
Jászai Sándor elnök, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal;
Palásthy György elnök, a Magyar Bányászati Szövetség;
Rabi Ferenc elnök, Bánya Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete;
Dr. Nagy Lajos elnök, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület;
Dr. Szűcs Péter dékán Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar;
Horváth Péter vezérigazgató Magyar Villamos Művek ZRt.;
Takács Károly Oroszlány város polgármestere;
Dr. Zoltay Ákos az MBSZ főtitkára, az ünnepség levezetője.

A bányászversek elhangzása után Rabi Ferenc a BDSZ elnöke nyitotta meg a 64. Bányásznapot, majd Dr. Aradszki András államtitkár úr beszéde után Palásthy György és Dr. Nagy Lajos köszöntötte az ünnepség résztvevőt. A kitüntetések átadását követően a pohárköszöntőt Takács Károly Oroszlány város polgármestere tartotta.