Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Bányásznap és emlékműavatás Dorogon
Bányásznap és emlékműavatás Dorogon
2013-08-31
A Dorogi Szénmedencében a 63. Bányásznapon az elmúlt évek hagyományainak megfelelően, az együvé tartozás jegyében, 2013-ban is kegyelettel és tisztelettel emlékeztünk a tizenkét bányász településen azokra a bányász társainkra akik életüket áldozták fel a természettel való küzdelem során, akik az ember jogaiért, az ember megélhetéséért harcoltak és emlékezünk a 63. Bányásznap keretei között az Egyesületekről, a valamikori Önsegélyzőkről, a Bányamunkásokról, és a 100. éves Bányász Szakszervezet küzdelmeiről is.
Tovább

Központi Bányásznap Gyöngyösön
2013-08-29
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Bányászati Szövetség, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Mátrai Erőmű Zrt. által rendezett központi Bányásznapi ünnepségre 2013. augusztus 29-én került sor a Mátra Művelődési Központban.

Az elnökségben helyet foglaltak:
- Németh Lászlóné miniszter
- Bencsik János az Országgyűlés GIB Energetikai Bizottság elnöke
- Dr. Dorkota Lajos a MEKH elnöke
- Palásthy György az MBSZ elnöke
- Rabi Ferenc a BDSZ elnöke
- Dr. Szücs Péter a ME Műszaki Földtudományi Kar dékánja
- Derekas Barnabás a ME Zrt bányászati stratégiai igazgatója
- Horváth Péter az MVM Zrt vezérigazgatója
- Bernard Lüschper a ME Zrt FB tagja
- Dr. Réthy Béla Gyöngyös város alpolgármestere
- Dr. Zoltay Ákos az MBSZ főtitkára, az ünnepség levezetője.

A kultúrműsor után Rabi Ferenc a BDSZ elnöke nyitotta meg a 63. Bányásznapot, majd Németh Lászlóné miniszter asszony beszéde után Palásthy György és Derekas Barnabás köszöntötte az ünnepség résztvevőt. A kitüntetések átadása után az állófogadáson a pohárköszöntőt Derekas Barnabás tartotta.

Svájci-Magyar Együttműködési Program kisprojekt záró konferencia
2013-08-26
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és partnerei, az Építő- Fa és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szervezésében került sor az "Együtt a változásokért" elnevezésű, a Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében végrehajtott kisprojekt záró konferenciájára.
A konferencián a BDSZ-t Varga Éva alelnök képviselte.

100 éves ünnepség Szászváron
2013-08-22

Fotókiállítás és megemlékezés volt a Mecseki Bányászok Szakszervezeti Szövetsége és a helyi nyugdíjas alapszervezet szervezésében a Bányászszakszervezet megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére.
Wáger Józsefnek az MBSZ Nyugdíjas Tagozat Szászvár Alapszervezet elnökének gondolatait követően Rabi Ferenc a BDSZ elnöke nyitotta meg a kiállítást. Köszöntötte a Bányászokat Bék János Szászvár polgármestere is.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2013-08-21

Az Elnökségi ülésen tájékoztató hangzott el a 63. Bányásznap és a centenáriumi ünnepség előkészületeiről, a végelszámolás/felszámolás jogi környezetéről.
Az Elnökség áttekintette a 2013. év második felévének feladatait.

BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKAROK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA Sajószentpéteren
BÁNYÁSZ FÚVÓSZENEKAROK ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA Sajószentpéteren
2013-08-17
100 éves a Bányász Szakszervezet Kiállítást a Művelődési Központban Kovács István, a BDSZ Borsodi Területi Tagozatának elnöke nyitotta meg.
Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott dr. Faragó Péter polgármester és Rabi Ferenc BDSZ elnök. A program zenés-táncos gálaesttel folytatódott fúvószenekarok és mazsorett együttesek közreműködésével.

A BDSZ Nógrádi Bányász Nyugdíjas Bizottság ülése Salgótarjánban
2013-08-16

Vezetőségi ülést tartott, melynek témája a 63. Bányásznapi programsorozat egyeztetése és elfogadása, valamint a BDSZ 100 éves ünnepség sorozatának bemutatása.
Rákos József megyei elnök és Rabi Ferenc BDSZ elnök adtak tájékoztatást.

Bányásznap Móron 2013. augusztus 31.
2013-08-12

10:00 Csilletoló verseny (jelentkezési lap)
14:00 Koszorúzás
14:45 Köszöntő, Kulturális műsor
20:00 Bányásznapi batyus bál

Bányászati tagozati ülés
2013-08-08

Az ülés tartott a BDSZ Bányászati Tagozata, melyen a következő témákról történt egyeztetés:
- A szénkülfejtéses térségben végzett munka után járó nyugdíjkedvezmény korhatár fokozatos évenkénti emelése témában folyó minisztériumi tárgyalásokról, a BDSZ álláspontjáról.
- A centenáriumi ünnepség programjának egyeztetése ( végleges döntés az augusztus 21-ei elnökségi ülésen ).
- Az augusztus 29-ei központi Bányásznapi ünnepségről.

Tárgyalás a GTTSZ-ben
2013-08-07

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) elnöke megkereste a BDSZ-t és javasolta, hogy a két szervezet együttmüködési szerződést kössön.
A GTTSZ több éve szervezi a "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban" című előadás és vitasorozatot, eddig már közel százra került sor. A GTTSZ 2013. évi közgyűlésén jóvaghagyta egy új tagozat megalakítását, az új tagozat a " TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK" címen kezdte meg munkáját és az első előadására 2013. októberében kerül sor. A GTTSZ vezetése javasolta, hogy ezen az előadáson kerüljön sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.
A tervezet egyeztetésére 2013. augusztus 6-án a GTTSZ központjában került sor.