Konzultációs fórum az európai széndioxid kvóta kereskedelemről (ETS)
Konzultációs fórum az európai széndioxid kvóta kereskedelemről (ETS)
2013-04-29
Meghívott vendégünk: Kazimierz Grajcarek a lengyel Szolidaritás Bányász Szakszervezetének elnöke.
A lengyel kollegák kezdeményezték a múlt év végén az európai parlamenti döntés megváltoztatását az új európai uniós közösségi jogi szabályozás alapján. Egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az EU klímapolitikája megváltozzon. Magyarországnak legkésőbb 2013. augusztus 7-ig kell 16500 aláírást összegyűjteni.
Azt szeretnénk elérni, hogy az ETS kerüljön felfüggesztésre addig, amíg legalább Kína és India nem csatlakozik globálisan a rendszerhez.

A fórumon a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, az Építő-, Fa és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a BDSZ képviselői vettek részt.

Ülést tartott a BDSZ Bányászati Segélyalap Bizottság
2013-04-29

A BDSZ Bányászati Segélyalap Bizottság 2013. április 29-ei ülésén fogadta el a 2013. évi Bányásznapi segélyezés keretszámait.

Emléknap
2013-04-29
A "Munkában megrokkantak és elhunytak" XVIII. Nemzetközi Emléknapján a BDSZ-t a Munkavédelmi Bizottsága tagjai képviselték.
Az emlékülés ünnepélyes megnyitót dr. Bakos József a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság főigazgató-helyettese tartotta, majd előadások hangzottak el.
Az Emléknapon először került sor elismerések átadására azok részére, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végeztek. Dr. Váró Györgytől a "Munkavédelmi Képviselőkért" alapítvány elnökétől a CHINOIN Zrt. (Tompos Ernő) -, a REAL CARGÓ HUNGARIA (Honfi József) és a DENSO HUNGARIA (Grüll Balázs) vehette át az elismerést.

Munkavédelemi konferencia
2013-04-26
ŰŰA konferencia kezdetén megemlékeztek a "Munkában megrokkantak és elhunytak" XVIII. Nemzetközi Emléknapjára (április 28.).
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében közel 200 fő részvételével rendezte meg az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja és a MUFOSZ Munkabiztonsági -Foglalkozás-egészségügyi Szövetség az "EGYÜTT A KOCKÁZATOK MEGELŐZÉSÉÉRT" című konferenciáját, melyen a BDSZ -t a Munkavédelmi Bizottság képviselte.
A konferenciát dr. Kardkovács Kolos a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd dr. Varga István a BMGE Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar dékánja - ahol a munkavédelem felsőfokú képzése is történik - köszöntötte.
Ezt követően számos előadás hangzott el többek között Pataky Péternek az MSZOSZ elnökének előadása "A munkavállalók felelőssége, feladatai és lehetőségei a munkavédelem" címen.

Gyászhír
Gyászhír
2013-04-25

Fájdalommal tudatjuk, hogy Wittich Tamás a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének volt elnöke 2013. április 22-én elhunyt.
Wittich Tamás 1978-tól a Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének munkatársa, majd főtitkára, 1996-tól - 2006-ig az MSZOSZ alelnöke, majd elnöke volt.
Gazdasági és publikáló szakemberként is, szakszervezeti vezetőként is a bérből és fizetésből élők érdekeit képviselte.
Wittigh Tamást 2013. május 10-én 9.45 órakor helyezik örök nyugalomra a Kispesti Temetőben.

A BDSZ mély együttérzéssel osztozik a család fájdalmában.

Kari Tanács ülés
2013-04-23
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kari Tanácsa ülésén, amelynek választott állandó meghívott tagja a BDSZ képviselője is az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
- Tájékoztató az elmúlt időszak eredményeiről.
- Beszámoló a Kar 2012. évi gazdálkodás eredményeiről.
- A Kari minőségbiztosítási rendszer eredményeinek értékelése.
- Tájékoztató a Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori iskola munkájáról.
- Vezetői pályázatok véleményezése.
- A 2013. évi Záróvizsga Bizottságok véleményezése.
- Egyebek.

Dr. Tihanyi László egyetemi tanár, a Kar dékánjának megbízatása 2013 június 30-án lejár és miután csak egy ciklus vállalta és életkora miatt sem vállalhatja a további dékáni megbízást, így a Nemzeti Közigazgatási Intézet KÖZIGÁLLÁS honlapján (2013. február 22.)  meghirdetett pályázati kiírására  pályázatot nem adott be. A dékáni megbízásra Dr. Szücs Péter egyetemi tanár, a Kar dékánhelyettese adott be pályázatot. A Kari Tanács titkos szavazással egyhangú igen szavazással Dr. Szücs Pétert 2013. július 1-jei hatállyal a Kar dékánjának megválasztotta.

Az EU Kitermelő-ipari ÁPB megtartotta ez évi második munkabizottsági ülését
2013-04-23

Az ülés keretében előadás hangzott el az ESCO programról. A tájékoztatót Katrien Vander Kuylen, a program koordinátora tartotta, aki részletesen ismertette a program célját (az egyes szakterületekhez és szakmákhoz tartozó szakismeretek és kompetenciák egységes európai rendszerének kidolgozása), az eddig elért eredményeket, valamint a 2013-ban következő szakterületek listáját. Ehhez a témához kapcsolódva a Euromines képviselője tájékoztatót tartott az ágazatban zajló megoldási kísérletekről, amelyek a demográfiai problémákhoz is kapcsolódóan a jövőben várható szakember hiány kérdését próbálják kezelni.
A továbbiakban tájékoztatók hangzottak el az NO munkahelyi küszöbértékkel, a széndioxid kvóta kereskedelem átütemezésével kapcsolatos legújabb eseményekről (EU Parlament), a "Safer by Design" projekt helyzetéről, valamint az Európai Ásvány Napok várható idei rendezvényeiről.

Állásfoglalás a széndioxid kvóta kereskedelemről

OMBKE Választmányi ülés
2013-04-22

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Miskolcon a Miskolci Egyetem (ME) egyetemi tanácstermében tartotta kihelyezett választmányi ülését,majd azt követően "mini" konferenciáját, melyen az egyetem két kara (Műszaki Földtudományi Kar /MFK/ és Műszaki Anyagtudományi Kar /MAK/ oktatási feladatainak aktuális kérdéseit tárgyalták meg.
A napirend az alábbi volt:
- Dr. Lengyel Károly az OMBKE főtitkár megnyitója (Dr. Nagy Lajos elnök kimentése miatt),
- Dr. Patkó Gyula az ME rektora köszöntése, majd tájékoztatója,
- Dr. Tihanyi László az MFK dékánjának tájékoztatója,
- Dr. Gácsi Zoltán a MAK dékánjának tájékoztatója.
A tájékoztatások elhangzása után a az OMBKE 103. Küldöttgyűlésével kapcsolatos ügyek megtárgyalására került sor, majd karonkénti szekcióülésekre.

Szakmai előadás
2013-04-22

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az ESZK rendezésében került sor mintegy 150 fős hallgatóság előtt dr. Horn János "Természeti erőforrások, kiemelten a meg nem újulók energetikai kitekintéssel" c. előadására.

Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
Ülést tartott a BDSZ Országos Tanácsa
2013-04-18
A BDSZ Országos Tanácsa az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:
1./ A BDSZ 2012. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése
Előadók: Rabi Ferenc és Szántó Jánosné
2./ Javaslat a BDSZ vagyongazdálkodás irányaira, a BDSZ 2013. évi költésvetés tervezete
Előadók: Rabi Ferenc és Kolláth János
3./ Tájékoztató az ágazati és társasági szintű bértárgyalások helyzetéről, a megkötött bértárgyalásokról
Előadó: Csanádi József
4./ Különfélék (szolgáltatási anyagok megvitatása, stb)


MSZOSZ elnökségi ülés
2013-04-18
Napirend:
1. Előterjesztés az MSZOSZ 2012. évi gazdálkodásáról
Előadó: Pataky Péter elnök és Rajcsányiné Gróf Gabriella, a GEB elnöke
Meghívott: Takács Károly
2. Javaslat az MSZOSZ 2013. évi költségvetésének előirányzatára
Előadó: Pataky Péter elnök és Rajcsányiné Gróf Gabriella, a GEB elnöke
Meghívott: Takács Károly
3. Javaslat az MSZOSZ-díj és az MSZOSZ Érdemérem odaítélésére
Előadó: Hernádvölgyi Andrea alelnök
4. A Május Elseje előkészületeinek áttekintése
5. A Munka ünnepe körüli rendezvények:
Munkabalesetek áldozatai emlékmű koszorúzás
MSZOSZ díj és érdemérem átadó ünnepség
Emlékkő koszorúzás
Május elseje a fővárosban és a megyékben
Előadó: Hernádvölgyi Andrea alelnök
6. Aktuális ügyek

Találkozó az Eagle Ottawa Hungary Kft.-nél
2013-04-16

Rabi Ferenc látogatást tett az Eagle Ottava Hungary Kft.-nél. A cégnél 850 fő dolgozik, újabb fejlesztések terveznek. Csernák Péter HR manager mutatta be az üzemet.

Csoportos létszámleépítés a HUNGARO PROGEST Kft.-nél
2013-04-16

2013. április 15-n Varga Éva a BDSZ Ruhaipari Tagozatának vezetője tárgyalást folytatott Biharnagybajomban a Hungaro Progest kft. vezetésével és a helyi Szakszervezeti Bizottsággal a létszámleépítés okairól, az elbocsátások lehetséges elkerüléséről. A cég munkahelymegtartó támogatást kért a Püspükladányi Munkanélküli Hivataltól. Ha sikerül támogatást kapni, akkor a tervezett 45 fő nem kerül elküldésre.

119 éves a "Jó szerencsét" köszöntés
119 éves a „Jó szerencsét" köszöntés
2013-04-12

Zsúfolásig megtelt a várpalotai "Jó szerencsét Művelődési Központ" nagyterme a "Jó szerencsét!" köszöntés elfogadásának 119.évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
Az ünnepség a Bányászhimnusz elhangzása után a Faller Jenő Szakközépiskola diákjainak műsorával kezdődött (felkészítő tanárok: Reiff Mónika és Sándor Zsuzsa), majd Holoda Attila az OMBKE alelnöke, a KFVSZ elnöke "Aktualitások kihívások a hazai energetikában és a bányászatban" c. előadása után az emléktáblánál Rabi Ferenc a BDSZ elnöke tartott ünnepi beszédet.
Az ünnepi beszéd után a Bányászhimnusz harangjátéka alatt 12 szervezet koszorúzott. A BDSZ koszorúját Rabi Ferenc és Makrai László a BDSZ Országos Tanácsának tagja helyezte el.
A koszorúzás után állófogadásra került sor, ahol a pohárköszöntőt Lasztovicza Jenő, országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke tartotta.

Ülést tartott a BDSZ Elnöksége
2013-04-11

Napirendi pontok:
1. A BDSZ 2012. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése. A BDSZ 2013. évi költségvetés tervezete.
2. Tájékoztató a Május 1. rendezvények előkészítéséről.
3. Egyebek

Ülést tartott az Ipari-Energiaipari Szakszervezetek Szövetségének Elnöksége
2013-04-11

Napirendi pontok:
1. Az Ipari Szakszervezetek egyesülésével kapcsolatos további feladatok megvitatása
2. Az együttműködést előkészítő munkabizottságok létrehozásának egyeztetése
3. Az Ipari Szakszervezetek együttműködésére vonatkozó megállapodás aláírása.
Az ülés végén szándéknyilatkozat aláírására került sor.

Bővebben...

"Energiabiztonság 2013" konferencia
2013-04-10

A budapesti "Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Szintér" előadóterme zsúfolásig megtelt a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége(GTTSZ) "Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban című előadás és vitasorozat nyolcvanhetedik konferenciáján", melynek témája "Energiabiztonság 2013" volt. A konferencián meghívásra a BDSZ is képviseltette magát.
A megnyitót dr. Ginsztler János az MTA r. tagja, egyetemi tanár, a GTTSZ elnökhelyettese tartotta, majd az alábbi előadások megtartására került sor:

- Dr. Katona János Tamás, az MTA doktora
Az energiaellátás biztonságának aktuális kérdései
- Dr. Molnár László az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára
A nemzetközi és hazai gázpiac alakulása
- Lenkei István az MVM Zrt Paksi Atomerőmű Zrt műszaki vezérigazgató-helyettes tanácsadója
A Paksi Atomerőmű hosszú távú üzeme az ország villamos-energia ellátása biztonságának fő záloga
- Dr Boross Norbert a Budapesti Elektromos Művek Nyrt kommunikációs igazgatója
Az áramszolgáltatás biztonsági kérdései
A konferencia moderátora Hatvani György, a GTTSZ Energetikai tagozat elnöke volt.

Üzemi Tanács választás a SKINY Kft.-ben
2013-04-04

2013. április 3-n Üzemi Tanács választást tartottak a BDSZ Ruhaipari Tagozatának Skiny Alapszervezeténél Győrben. Az aktív munkavállalói létszámnak megfelelően 3 fős Üzemi Tanács került megválasztásra. A megválasztott ÜT tagok közül ketten szakszervezetünk tagjai.

Szakszervezeti taggyűlés sorozat a TOLNATEXT-nél
2013-04-04

A héten szakszervezeti taggyűlés sorozat kezdődött a TOLNATEXT Fonalfeldolgozó és Műszakiszövet-gyártó Bt. Szakszervezeti alapszervezeténél. A taggyűlések műszakhoz igazodóan kerülnek megtartásra. A megtárgyalásra kerülő témák - többek között - az aktuális szakszervezeti feladatok, felkészülés a bértárgyalásokra, a szakszervezeti taglétszám növelésének lehetőségei. Az összejöveteleken a BDSZ-t Csanádi József alelnök és Keleti Tamás KÁPB társelnök képviseli.

Választás az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottságban
2013-04-03

2013. április 2.-n választást tartott az Ágazati Részvételt Megállapító Bizottság (ÁRMB) munkavállalói oldala. Nagymihály János úr lemondott a munkavállalói oldalán betöltött tagságáról. Az Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjai Németh Mártát az ÉTOSZ jelenlegi igazgatóhelyettesét választották meg a munkavállalói oldal tagjának.

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942