H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Nyugdíjas IB ülés
2013-01-31

Ülést tartott a BDSZ Nyugdíjas Intéző Bizottsága.
A Bizottság a következő napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. Szóbeli tájékoztató az elmúlt év utolsó negyedév fontosabb társadalompolitikai eseményeiről, a 2013. év fedatait meghatározó kérdésekről, kihívásokról és tennivalókról, a "Centenáriumi" év előkészületeiről. Előadó: Rabi Ferenc elnök

2. Tájékoztató a 2013. évi társadalombiztosítási nyugdíjrendeszer (járulék, eü., magánnyugdíj) változásairól, a sajátos "bányász" juttatásokról, a 2013. évi nyugdíjemelésről, a "hasznos tudnivalók" adattárban történő változásokról. Előadó: Gaál Gábor tanácsos

3. A Nyugdíjas Választmány Intézőbizottságának 2013. év I. féléves munkaprogram tervezetének megvitatása, elfogadása. Előadó: Dénes András a választmány titkára.

Szb titkárok - Gazdasági felelősök képzése
2013-01-25

Az előző évek gyakorlatának megfelelően, a BDSZ alapszervezeteinek titkárai és gazdasági felelősei részére január 23-án konzultációs felkészítőt szerveztünk. Az előadás megtartására Balázs Zsoltné okleveles könyvvizsgálót kértük fel.

A személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítás 2013. évi változásainak ismertetésén kívül az előadó részletes tájékoztatást adott a 2013. február 25-ig benyújtandó 1201 Éves Bevallás kitöltéséről, valamint kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012. évtől életbelépő Civil törvény értelmében, mely szervezeteknek kötelező közzétenni a gazdálkodásukról készített Beszámolót.

Támogatás nyújtható a márkushegyi bánya bezárásához
2013-01-25

Az Európai Bizottság szerdán engedélyezte, hogy Magyarország 140 millió eurós állami támogatást nyújtson a "nem versenyképes" márkushegyi bánya 2014 végéig történő bezárásához és az ezzel együtt járó kísérőintézkedések finanszírozásához.

A nemzetközi kapcsolatain keresztül a BDSZ is segítette a döntés megszületését.
Tovább a cikkre

MSZOSZ Elnökségi ülés
2013-01-23

2013. január 22-én ülésezett az MSZOSZ Elnöksége.
A testület a következő napirendeket tárgyalta meg:

1. Javaslat a 2013. I. félévi szakszervezeti kezdeményezésekre
2. Tájékoztató az ASZSZ társelnökeivel történt találkozóról
3. Előterjesztés az MSZOSZ-díj és az MSZOSZ Érdemérem 2013. évi adományozásáról
4. Javaslat az MSZOSZ Elnökség 2013. I. félévi üléstervére
5. VKF támogatás 2012. évi felhasználása
6. Integrációs vitasorozat indítása

Az MSZOSZ Elnökség ülésén a BDSZ-t Rabi Ferenc elnök képviselte.

Testületi ülés Visontán
2013-01-22

Testületi ülés keretében konzultációra került sor a szénkülfejtéses bányatérségben dolgozók elvett szakmai nyugdíjának ügyében Visontán.

A jogi és egyéb érdekérvényesítési lehetőségekről kaptak tájékoztatást a résztvevők. Az ülésen részt vett Rabi Ferenc elnök és dr. Bajusz Gergely BDSZ ügyvéd.

Fiatalok foglalkoztatása konferencia
2013-01-17

A tripartit szeminárium fő célja volt a fiatalok munkaerő-piaci integrációját érintő kihívások feltérképezése. Bemutatásra került a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az Európai Unió és a magyar Kormány perspektívái, stratégiái és intézkedései. A konferencián előadást tartott Guy Ryder az ILO igazgatója, Andor László az Európai Bizottság foglalkoztatásáért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa, dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Azita Berar Awad az ILO foglalkoztatáspolitikai igazgatója. A rendezvény a munkavállalói-, a munkáltatói érdekképviseletek, illetve a civil szervezetek panelbeszélgetésével zárult.
A konferencián a BDSZ-t Rabi Ferenc, a SZISZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

Átadás-átvétel Szekszárdon
2013-01-16

A Bőripari Tagozat Samsonite Alapszervezete szb titkára Horváth Lászlóné (Ancika) nyugdíjba vonulása miatt leköszönt tisztségéről.

Az új titkár Szegediné Jantner Eszter lett, aki közel 20 éve dolgozik a cégnél.
Szántó Jánosné főkönyvelő és Cseh Zsuzsanna a tagozat volt vezetője részvétele mellet a pénzügyi-gazdasági munka és az ehhez szükséges iratok hivatalos átadása-átvétele 2013. január 15-én szabályosan és rendben megtörtént Szekszárdon.

MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK KÉPZÉSE 2013
2013-01-15

Minden évben megrendezzük a munkavédelmi képviselők kötelező képzését, amelyet az 1993. évi XCIII törvény ír elő. A képzést ez évben is az OKÉV tanúsítvánnyal rendelkező VEGYIPROP Kft.-vel rendezzük.
A képzést - amelyen a Társaság munkavédelmi vezetőjének részvétele is indokolt lehet - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal vezetői és az Országos Munkavédelmi Bizottság munkavállalói-, és munkáltatói ügyvivői tartják. A képzésen négy előadás megtartására kerül sor.
A képzésre 2013. májusában kerül sor.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2013-01-10

A BDSZ Országos Elnöksége az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. Az Ipari - Energiaipari Szakszervezetek Szövetségének jövője, lehetséges fúziók helyzete.
Előadó: Balogh Béla a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, az Ipari-Energiaipari Szövetség soros elnöke

2. A 2013-as év indítása, a BDSZ előtt álló feladatok megbeszélése, egyeztetése, kiemelten a BDSZ Országos testületeinek, munkabizottságainak 2013-as tevékenységéről,annak ütemezéséről.
Előadók: Rabi Ferenc a BDSZ elnöke, a BDSZ Elnökség tagjai

Szakmai előadás az OMBKE-ben
2013-01-10

Az OMBKE Bányászati Szakosztály Budapesti Helyi Szervezetében dr. Gerse Károly, az MVM Zrt vezérigazgatói főtanácsadója tartotta meg "Miből lesz a megfizethető energia" című előadását.

Az előadás anyaga itt megnézhető.