H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Bányász Kórusok és Hagyományőrző Dalkörök V. Országos Tatabányai Találkozója
2012-04-28

Idén már 5. alkalommal rendezték meg a Bányász Kórusok és Hagyományőrző Dalkörök találkozóját Tatabányán a Kertvárosi ÁMK Bányász Művelődési Otthonban. A rendezvényt Hámori István Péter a Bányamunkás főszerkesztője és Bereznai Csaba Tatabánya Város alpolgármestere nyitotta meg.  A találkozón 12 férfi, női és vegyes kórus színvonalas produkcióját hallgathatták meg az érdeklődök. A zárszót Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos mondta el.

Nemzetközi konferencia Belgrádban
2012-04-26

Az Otto Brenner Stiftung 13. Nemzetközi konferenciáját rendezte Szerbiában, Belgrádban 2012. április 26-27-én. A rendezvény témái voltak; az európai országok gazdasági kilátásai, foglalkoztatáspolitika és szociális párbeszéd Közép-Kelet és Délkelet-Európában. A rendezvényen a BDSZ-t Beőthy-Fehér Szabolcs képviselte.

Tagszervezet-vezetői értekezlet
2012-04-25

Napirendi pontok:
1. 2012. április 23-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban ülést tartott a Monitoring Bizottság. A napirendi pontok a következők voltak: 1. Mt. egyeztetés, 2. Konvergencia program fő irányai, 3. Bérkompenzáció végrehajtása.
Előadó: Pataky Péter MSZOSZ elnök
2. A Munka ünnepe körüli rendezvények:
Munkabalesetek áldozatai emlékmű koszorúzás
MSZOSZ díj és érdemérem átadó ünnepség
Emlékkő koszorúzás
Május elseje a fővárosban és a megyékben
Előadó: Hernádvölgyi Andrea MSZOSZ alelnök

Szakmai konferencia
2012-04-24

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a MOL Nyrt. és az Alstom Hungária Zrt. egész napos konferenciát rendezett "A CCS technológia nemzetközti és hazai helyzete és lehetőségei" címmel, amelyen a BDSZ-t Pápis László és dr. Horn János képviselte.
A konferencián 8 előadás hangzott el, majd a panelbeszélgetésre kerül sor.

EU szintű Kitermelőipari ÁPB ülés
2012-04-24

2012. április 24-én Brüsszelben tartotta ülését az ÁPB, amely az alábbi kérdéseket tárgyalta meg:

Munkavédelem: közös állásfoglalás tervezet (végleges lezárása május 31.)
                        "Egészség és biztonság" - bizottsági pályázat
NEPSU beszámoló
SWPEI helyzetjelentés
Energia menetrend EP raportőr
Kőzethez kötött gáz (Európai Bizottság, BRGM)
Új szakismeretek az új munkahelyekhez - helyzetjelentés, EU Bizottság.
2012. április
Egyebek
Az ülésen Rabi Ferenc, mint az EMCEF munkavállalói oldal képviselője vett részt

SIGNAL Biztosító Zrt. Szakszervezeti Tanácsadó Testület ülése
2012-04-20

A Szakszervezeti Tanácsadó Testület az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. Személyi kérdések a Testületben/személycserék.
2. Tájékoztató az eltelt időszak munkáiról és elvégzett feladatairól.
3. Új stratégia az együttműködésben.
4. Egyéb/aktualitások.

A testületi ülésen Keleti Tamás KÁPB társelnöke és Rabi Ferenc vett részt.

Megbeszélés Sajószentpéteren
2012-04-19

Bányász Fúvószenakari Országos Találkozó megrendezésének lehetőségét és lebonyolítását egyeztette Rabi Ferenc Sajószentpéteren a település polgármesterével. A Fúvószenakari Találkozó augusztus 3-4-én kerül lebonyolításra.

COLAS- ÉSZAKKŐ Bányászati Kft-nél Szakszervezeti Bizottság és Üzemi Tanács értekezlet
2012-04-19

A Tarcal-ban megtartott értekezleten - melyen részt vett Rabi Ferenc - az alábbi napirendi pontokat tárgyalták meg:
1. ÜT alakuló ülése, ÜT elnök választás.
2. Beszámoló a 20111.évi szakszervezeti gazdálkodásról, a 2012. évi terv elfogadása.
3. Beszámoló a Kőbányászokért Alapítvány 2011. évi tevékenységéről.
4. Tájékoztató a Felügyelő Bizottság üléséről.Tájékoztató az aktuális érdekvédelmi kérdésekről.
Egyebek.

A BDSZ Országos Tanács ülése
2012-04-18

A BDSZ Országos Tanács ülés napirendje:

1. A BDSZ 2011. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése, a 2012. évi költségvetésének tervezete, ezen belül javaslat a vagyongazdálkodásra (Rabi Ferenc elnök, Demeter Józsefné főkönyvelő)
2. Tájékoztató az ágazati és társasági szintű bértárgyalások helyzetéről, a megkötött bérmegállapodásokról (tagozatvezetők)
3. A nyugdíjrendszer változásnak gyakorlati hatásai (Gaál Gábor tanácsos)
4. A Bányászati Segélyalap Bizottság működési szabályzatának elfogadása (Herédi József a bizottság elnöke)
5. Különfélék (Május 1, Könnyűipari Napok, civil törvény hatása, fontosabb szakszervezeti események, stb.)

A gazdasági munkajog új szabályai
2012-04-17

Az MTA TK Jogtudományi Intézete "A gazdasági munkajog új szabályai" címmel, szakmai konferenciát rendezett, melyen a BDSZ-t Csanádi József alelnök képviselte.

Az MSZOSZ elnökségi ülése
2012-04-17

Az MSZOSZ Elnöksége  - melyen részt vett Rabi Ferenc, mint az Elnökség tagja - az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. Javaslat az MSZOSZ díj és az MSZOSZ Érdemérem odaítélésére, valamint a kitüntetési ünnepség megrendezésére (Hernádvölgyi Andrea alelnök)
2. A Május Elseje előkészületeinek áttekintése (Hernádvölgyi Andrea)
3. Tájékoztatás a foglalkoztatás helyzetéről, valamint a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről (Balogh Béla Foglalkoztatáspolitikai ügyvivő)

Cselekvési terv (Nemzeti energiastratégia 2030)
2012-04-16

A 2012. április 11-én megtartott első szakmai egyeztetés folytatása melyen a "Készletgazdálkodási és hasznosítási cselekvési terv" megvitatása szerepelt. A BDSZ ezen a szakmai egyeztetésen is képviselte magát.

MNÜ Alapítvány Kuratórium ülése
2012-04-16

A kuratórium ülésén Rabi Ferenc, mint a kuratórium tagja vett részt.

Cselekvési terv (Nemzeti energiastratégia 2030)
2012-04-11

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesületet bízta meg, hogy a 77/2011 ( X.14.) Országgyűlési határozatban meghatározott cselekvési terv koncepciót szakmai szervezetek bevonásával vitassa meg.

A BDSZ is képviselte magát az erőmű-fejlesztési cselekvési terv koncepció megvitatásán, melyen 130 szakember vett részt.

Ülést tartott a BDSZ Országos Elnöksége
2012-04-11

A BDSZ Országos Elnöksége az alábbi napirendi pontokat tárgyalta meg:

1. A BDSZ 2011. évi gazdálkodásának beszámoló jelentése. A BDSZ 2012. évi költségvetésnek tervezete (Demeter Józsefné főkönyvelő)
2. Javaslat a BDSZ vagyongazdálkodásának irányaira (Rabi Ferenc elnök)
3. Tájékoztató a Könnyűipari Nap szervezési feladatairól (Varga Éva alelnök, Csanádi József alelnök, Cseh Zsuzsanna tagozatvezető)
4. Tájékoztató a 2012. évi május 1-jei rendezvények előkészítéséről (Rabi Ferenc elnök)
5. Különfélék

KASZ demonstráció
2012-04-06

Demonstrációt tartott Húsvét előtti pénteken a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete  METRO Kereskedelmi Kft-nál képviselettel rendelkező alapszervezete.

A METRO dolgozói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a 2012. évi bérfejlesztésről szóló tárgyalások hónapok óta eredménytelenek, a bértárgyalásokon nem született egyezség a szakszervezet és a vállalat vezetősége között. A demonstráción a BDSZ képviselői is jelen voltak.

118 éves a "Jó szerencsét" köszöntés
118 éves a "Jó szerencsét" köszöntés
2012-04-04

Várpalotán, a "Jó szerencsét Művelődési Központ"-ban  került sor  a "Jó szerencsét" köszöntés elfogadásának 118. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésre.

A zsúfolásig megtelt nagyteremben a Bányászhimnusz elhangzása után a Faller Jenő Szakközépiskola és Szakképző Intézet diákjainak kultúrműsora után  dr. Tamaga Ferencnek a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettesének "A hazai ásványi nyersanyag kutatás és kitermelés jövőbeni lehetőségei és esélyei" című előadás hangzott el.

Az emléktáblánál az ünnepi beszédet dr. Fancsik Tamás a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója, a pohárköszöntőt Polgárdi Imre a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke tartotta.

Az emléktáblánál 13 szervezet koszorúzott a Bányászhimnusz harangjátéka elhangzása közben, a BDSZ koszorúját Székely Jenő és Vasas Mihály helyezte el.    

Régiós ágazatközi tagszervezetek találkozója Prágában
Régiós ágazatközi tagszervezetek találkozója Prágában
2012-04-04

Az Európai Ipari Dolgozók Szövetségének (EIWF) 2012. május 16-án megtartásra kerülő Alapító Kongresszusa előkészítésének egyik állomása volt az április 1-én 3-án Prágában megrendezett a Közép-Kelet Európai országok (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia) Európai Fémipari Dolgozók Szövetségéhez (EMF), az Európai Bánya-, Vegyészeti- és Energiaipari Dolgozók Szövetségéhez (EMCEF), valamint az Európai Textil-, Ruházati-, Bőr- és Cipőipari Dolgozók Szövetségéhez (ETUF:TCL) tartozó tagszervezetek vezetőinek részvételével megtartott regionális konzultáció.

Bővebben...

2012. ÉVI ÜDÜLÉSI LEHETŐSÉGEK
2012-04-04

Bővebben...

FCE-CFDT kongresszus
2012-04-03

A BDSZ partnerszervezete a francia CFDT-FCE meghívására a Rabi Ferenc a BDSZ elnöke és Potápi Rita, nemzetközi titkár 2012. április 2-5. között részt vett a francia vegyi- és energiaipari ágazati szakszervezeti szövetség V. kongresszusán Marseille-ben, Dél-Franciaországban. A meghívott nemzetközi delegációban a belga, portugál, német, olasz partner szakszervezetek képviseltették magukat a magyar VDSZ-el együtt. A kongresszuson beszédet mondott Manfred Warda az ICEM főtitkára, aki kiemelte a CFDT-FCE és név szerint Jean-Francois Renucci, főtitkár kiemelkedő szakmai segítségét az ICEM európai ágazati érdekegyeztetési munkájában. Michael Wolters, EMCEF főtitkára Michael Vassiliadis az EMCEF elnökének jókívánságait tolmácsolta a több mint 600 fős francia kongresszus felé.

Bővebben...