BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

A BDSZ is meghívást kapott a 2017. június elsejei Lovásziban megtartott második ünnepségre, melyen HORVÁTH Róbert – Srágli Lajos – TÓTH János „Az 1956-os forradalom az olajiparban„ című könyv bemutatója szerepelt. A könyv a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum 31. közleményeként jelent meg. Az első bemutatóra 2017. március 30-án Zalaegerszegen került sor.
A könyvismertetés az alábbiakban olvasható:

„Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
Csak elfajult kor hős elődöket
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövetneket;
S ha a jelennek halványul sugára,
A régi fény ragyogjon fel honára”
Garay János (1812-1853)
Az Árpádokból/VEZÉRHANG/

Kiváló időpontban jelent meg, bár a szerzők eredetileg 2006-ban kívánták megjelentetni, de technikai okokból ez – szerintem szerencsére – 2017-ben jött ki a nyomdából, ezzel is emlékezve az első letartóztatásokra, hiszen az első letartóztatás időpontja 1957. február 20.-a volt (Pollok László).

Ez a könyv
- mint Tóth János az előszóban írja „szerény kárpótlás a nagyrészt elmaradt szerény igazságtétel, a sok igazságtalanság, jóvátehetetlen események után”,
- bár korábban megjelentek után – az irodalomjegyzékben 28 szerepel (egy a mostani könyvismertető tollából) –új riportok, új információk szerepelnek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az „első szerző” (Horváth Róbert) mellé felsorakozott Srágli Lajos és Tóth János, akik már 1991-ben elkezdték a kutatást.
Miért mertem vállalkozni ennek a könyvnek az ismertetésért, azért mert:
- 1955-ben, mint III. évfolyamot befejezett olajmérnök hallgató praxiban Babócsán voltam, ahol, mint dr. Laklia Tibor szintén ez évben megjelent „Babócsa története időrendben” c. könyvében írta „Babócsa 1955 áprilisában felkerült a magyar szénhidrogén termelés térképére”. Ott nagyon sok olajipari szakemberrel volt szerencsém találkozni/megismerkedni.
- 1956 nyarán egy olajipari szakmai csoport utazott Ploiesti-be és egy páran, már mint IV. évfolyamot végzettek utazhattunk a kizárólag olajmérnökökből álló csapattal,
- 1957-es végzésem után mélyfúró vállalatnál kezdtem dolgozni, és kapcsolatban voltam több olajipari szakemberrel és tőlük hallottam a letartóztatásokról.
Ezt a könyvet az Olvasó nem tudja letenni. Tisztelettel adózik a könyvben szereplő meghurcoltaknak, mert olyan hihetetlen megaláztatásokban, kínzásokban volt részük, amit el sem tudunk képzelni. A vallatók szadisták voltak, sajnos a könyvben nem találunk utalást, hogy később milyen büntetést kaptak, sőt a könyvben szerepel, „... egy gellénházi személy, aki több 1956–os forradalmár és családja életét keserítette meg ..a rendszerváltás után sem indult ellene eljárás, sőt elismert íróként, művészként távozott el”.
A 201 oldalas (A/4 formátumú) könyv Ungváry Krisztián történész és Tóth János előszavával kezdődik, majd Horváth Róbert bevezetését követi Tóth János „Történelmi háttér. Emberi sorosok” c. írása.
Talán még soha, sehol nem jelent meg Turkovich György „Feljegyzés” című 4 oldalas írása, akit 1955. november 1-jei hatállyal, erőszakkal felrendeltek az Állami Ellenőrzési Minisztériumba, és akinek három beosztottja volt, Lovász Károly vegyészmérnök, Kiss Sándor közgazdász, Czinki Imre közgazdász (nem véletlen, hogy az első kettő korán, infarktusban halt meg).
A munkába bevonták Kertai Györgyöt, Bán Ákost és Alliquander Ödönt, akik nem voltak hajlandók azt az anyagot szolgáltatni amit „elvártak”, sőt Csabai iparigazgató és Bencze László neve is szerepelt azon a listán, ami Házi Árpád miniszternél volt, akiket ezért felelősségre kell vonni. A mások által vállalt „anyag” (jegyzőkönyv lezáró értekezlet) megbeszélését október 25-re tűzték ki. Félő volt letartóztatásuk, de megmentette őket az 1956-os forradalom kitörése.
Ezt követően az alábbi fejezetek olvashatók:
Srágli Lajos - Tóth János: A Majerszky–per és körülményei
Srágli Lajos: Buda Ernő és társai ügye
Srágli Lajos: Koncepciós perek és perindítási kísérletek a magyarországi olajiparban

Riportok (zárójelben a készítés dátuma)
Farkas Béla okl. bányamérnök (2001. június 14-én)
Dr. Korim Kálmán okl. geológus (1991.október 17-én)
Pollok László okl. gépészmérnök (2006. július 19-én és 29-én)
Dr Várszegi Lajos jogász (Amerikából 1993-ban küldött I. rész, a második magyarországi látogatása során 1995-ben)
Farkas Aladár gázfogadó-állomás kezelő (időpont nincs közölve)
Gellén Antal telefonszerelő, karbantartó (2016. szeptember)
Kiss Jenő pedagógus a rendszerváltás után az első gellénházi polgármester
(2016. május)
Kántás Károly geofizikus és fiai István, János(időpont nincs közölve)
Dr Korim Kálmánné (1999. augusztus)

Mellékletek

Képjegyzék
A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum rövid története + 7 színes kép
Tüntetés a szovjet hősi emlékmű ledöntése Bázakerettyén + 11 színes kép
Az 1956-os forradalom 10 színes fényképen.

A nagy szakmai tartalommal, sok eredeti dokumentumot közlő, kiváló minőségben készült könyv szerkesztője Tóth János, a nagyon ízléses fedélterv és nyomdai szerkesztő Varga Gábor György, a nyomdai munkák a Pátria Nyomda Zrt. (Budapest) dolgozóit dicséri.

A könyv Zalaegerszegen a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban (8900 Zalaegerszeg, Wlassics Gyula u. 13.; tel.: +36 92 313-632; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) és Budapesten a Fekete Arany Klubban (1111 Budapest, Bartók Béla u. 34.; tel.: +36 30 322-6131; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) szerezhető be.

Dr. Horn János
Budapest, 2017. június „10.„

  facebooktwitter