Duna szeminárium
2016-06-30

A GTTSZ, a Társadalmi Egyesülések Szövetsége és az Európa Ház/Danubiana  Hálózat 2016 június 30-án rendezte meg a Civilek Házában  több mint száz meghívott - a melyen a BDSZ is mint meghívott  részt vett - a Duna szemináriumot. Öt éve,hogy elfogadásra került az Európai Uniónak a Duna régióval foglalkozó stratégiája. Bár EU - s léptékben a fél évtized nem tűnik hosszúnak, de a szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy számos kérdésre választ kapjunk.
 
Az előadások az aktuális kérdésekkel foglalkoztak, az előadások várhatóan a szervezők honlapján olvashatók lesznek. 

Végzős hallgatók diplomaátadó ünnepség a Miskolci Egyetemen
2016-06-24

A BDSZ is képviseltette magát 2016. június 24-én a Miskolci Egyetem díszaulájában tartott  Miskolci Egyetem nyilvános ünnepi Egyetemi Szenátusi Ülésén,  amelyen a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és az Egészségügyi Kar végzős hallgatóinak diplomaátadására  került sor.
 
Prof. Dr. Torma András rektor megnyitója - majd   a fogadalomtétel-  után  a Karok dékánjai tették meg előterjesztésüket.
 - Prof. Dr. Szűcs Péter a Műszaki Földtudományi Kar dékánja bejelentette, hogy a 2015/2016 II. félévben 120 fő,          
- Prof. Dr. Palotás Árpád  Bence a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja bejelentette, hogy a 2015/2016 tanév II. félévében 36 fő,
- Prof. Dr. Kiss-Tóth Emőke az Egészségügyi Kar dékánja bejelentette, hogy a 2015/2016  tanév II. félévében sikeres záróvizsgát tett 103 fő, ebből a mai napon 72 fő vehetett át diplomát.
 A diplomákat az Egyetem rektora és az illetékes Karok dékánjai adták át.
 
Az ünnepségen tiszteletbeli doktori oklevelet vehetett át:
          Dr. Jadwiga Jarzyna,  a krakkói Tudományos és Műszaki Egyetem professzora
          Dr. Kevin J.Whitty, az amerikai Utah Egyetem professzora.

 Ezt követően habilitációs oklevelek és egyetemi kitüntetések átadására került sor.

EU ÁPB ülés
2016-06-23

Az EU ÁPB június 23-án tartotta soros munkabizottsági ülését. Az ülésen a BDSZ-t dr. Stanitz Károly nemzetközi tanácsadó képviselte. Az ülés a következő kérdésekkel foglalkozott:

Munkavédelem a bányaiparban:

EU OSHA (Munkavédelmi Ügynökség): tájékoztató az "Egészséges munkahely" kampányról (videokonferencia),
A Podkrepa tájékoztatója a bolgár szociális partnerek munkavédelmi kezdeményezéséről, a projekt keretében készült film bemutatása,
A lengyel munkáltatói szervezet beszámolója a munkavédelem helyzetéről a lengyel bányaiparban,
Az IMA tájékoztatója a júniusban, Brüsszelben megtartott NEPSI konferenciáról, amelyre a megállapodás aláírásának10. évfordulója alkalmából került sor,
Az Euromines beszámolója az áprilisban, Luxemburgban rendezett munkavédelmi konferenciáról,
A szervezetek álláspontja a Kínának adandó piacgazdasági státuszról: Corinna Hebestreit bemutatta az előzményeket, és ismertette a különböző szervezetek jelenlegi álláspontját a kérdéssel kapcsolatban.

Szakismeretek a bányaiparban:

"Új szakismeretek Európa számára" menetrend, az EU Bizottság képviselője adott tájékoztatót a programról,
Tájékoztató a témáról folytatott kutatás eredményeiről,
Az Euromines elkészítette a szakismeretek és kompetenciák menetrendjének módosított változatát: mik a következő lépések, a szükséges tennivalók.

Az EU kvótakereskedelmi programjának 4. szakaszában tervezett kiosztási elvekkel kapcsolatos ÁPB állásfoglalás. Néhány munkáltatói szervezet részéről az utolsó pillanatban (határidő után) érkezett módosítási javaslatok miatt az ülés nem tudta elfogadni a tervezetet, a döntést elhalasztotta. 

BDSZ Szolidaritás
BDSZ Szolidaritás
2016-06-22

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete szolidaritását fejezi ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete követeléseivel.

Egyetértünk azzal, hogy az itt dolgozó munkavállalók számukra is elfogadható erkölcsi és anyagi megbecsülést kapjanak, megnyugtató jövőkép álljon a közszférában dolgozó emberek rendelkezésére, hiszen ez szolgálja valamennyi állampolgár érdekét is.

A BDSZ alapszervezetei 2016. június 22-én kék szalag kitűzésével fejezik ki szolidaritásukat az MKKSZ követelései, munkavállalói mellett.

Kinevezték az MBFH elnökhelyettesét
2016-06-16

Az MBFH honlapján megjelent,hogy kinevezték a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökhelyettesnek Zelei Gábort aki a Miskolci Egyetemen geofizikus-mérnöki oklevelet szerzett 1992-ben és mérnök közgazdász oklevelet l994-ben.
 
Több mint két évtizedet töltött különböző beosztásokban  mind hazai mind  nemzetközi környezetben.a MOL csoportban, jelentős vezetői tapasztalatokkal rendelkezik ügyvezetés, üzletfejlesztés és pénzügyi vonalon valamint nemzetközi programok, projekt menedzsment és stratégiai területeken is.
 
Több hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek tagja.
Testületi ülések
2016-06-15

A BDSZ Elnöksége 2016. június 15-én ülést tartott ahol az alábbi napirendi pontokra került sor:
 
1.
Javaslat a BDSZ Országos testületeinek 2016. II. féléves munkatervére.
2.
Aktuális feladatok.
 
Az Elnökség után a BDSZ
Országos Tanácsa tartotta meg ülését, az alábbi napirendi pontokkal:
 
1. Tájékoztató a villamosenergia-ipari ágazati kollektív szerződésekről és a bértárgyalás helyzetéről
     Előadó : Dr Szilágyi József a VDSZ elnöke
2. Tájékoztató a cafetéria-rendszer átalakításáról
     Előadó :Rajcsányi Gróf Gabriella a MASZSZ F.B. elnöke
3. Javaslat a BDSZ Országos Testületeinek 2016. II. féléves munkatervére
     Előadó : Rabi Ferenc elnök

IndustriAll Europe II. Kongresszus
IndustriAll Europe II. Kongresszus
2016-06-07

Az IndustriAll Europe megtartotta II. Kongresszusát Madridban, több mint 700 kongresszusi küldött részvételével. A rendezvényen elfogadták a szervezet legfontosabb dokumentumait; az új alapszabályt, cselekvési tervet, a következő négy éves időszakra szóló programot, valamint megválasztották az IndustriAll Europe új tisztségviselőit, Michael Vassiliadis elnök, Luc Triangle főtitkár; főtitkárhelyettesek: Sylvain Lefebvre, Luis Ángel Colunga és Benoit Gérits kollégákat, valamint a Végrehajtó Bizottság és a Számvizsgáló Bizottság tagjait. A kongresszuson Rabi Ferenc elnök, Varga Éva alelnök és Sulyokné Kruspán Rozália alapszervezeti titkár képviselte szakszervezetünket.

Képek a kongresszusról

BDSZ Ifjúsági Bizottság ülése
BDSZ Ifjúsági Bizottság ülése
2016-06-03

A BDSZ Ifjúsági Bizottság kihelyezett ülését 2016. június 3-5-e között tartotta Balatonföldváron. A hétvégi találkozón a legfontosabb ifjúságpolitikai szakszervezeti témakörök, a szakszervezeti kihívások, szolgáltatások, a fiatal munkavállalók szervezése került megtárgyalásra. A rendezvényen előadást tartott Rabi Ferenc elnök, Varga Éva alelnök és Sulyokné Kruspán Rozália alapszervezeti titkár. A rendezvényt Mihajlovics Dorottya bizottsági elnök és Beőthy-Fehér Szabolcs bizottsági titkár értékelése, összefoglalója zárta.

Könnyűipari szakmai nap
2016-06-02

Hatodik alkalommal került megrendezésre a könnyűipari szakmai nap, melynek célja véleménycsere a napirendre tűzött témákban, konszenzuson alapuló cselekvési terv kialakítása a szociális partnerek között. A megnyitó
előadást Rabi Ferenc elnök tartotta.

A rendezvény előadásai:
- A textil-ruha és a textiltisztító ágazat helyzete, aktuális kérdései. (előadás)
Előadó: Dr. Pataki Pál Textil-, Műszaki Tudományos Egyesület elnöke

- A bőr- és cipőipar helyzete 2016-ban: egy iparági (területi) adatbázis összeállításának módszertana és (rész)eredményei (előadás)
Előadó: Dr. Molnár Ernő - Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék

- Javaslatok a textil-ruhaipari és textiltisztító szakképzés problémáinak megoldására (előadás)
Előadó: dr. Kokasné dr. Palicska Lívia a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke

A hagyományoknak megfelelően kitüntetések átadására került sor a könnyűiparban kiemelkedő munkát végző titkáraink részére. Elismerést kaptak: Hegedűsné Gecse Andrea, Varga Andrea, Varga Józsefné.

Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942