Régebbi események

H-1068 Budapest, Városligeti fasor 46-48. - Telefon: (36-1) 322-1226 - Fax: (36-1) 342-1942
Földtudományi forgatag
2013-09-29

A Magyar Geofizikai és Földtani Intézet székházában rendezte meg a Magyarhoni Földtani Társulat, Magyar Geofizikai és Földtani Intézet és a Magyar Geofizikusok Egyesülete a "Földtudományi forgatag" c. rendezvényét, melyen a BDSZ-t - meghívásra - Rabi Ferenc képviselte.
A részletek a Magyarhoni Földtani Társulat honlapján olvasható.

Válság hatása a nők munkaerő-piaci helyzetére
2013-09-18

"Válság hatása a nők munkaerő-piaci helyzetére"- címmel rendezett előadást a Friedrich Ebert Alapítvány( FES).
Megnyitót mondott Németh Edit a FES Munkaügyi kapcsolatok és Szociális Párbeszéd, a Szakszervezetek Projekt vezetője.
Gondolatébresztő előadást tartott dr. Tóth András MTA PTI kutatató, szociológus.
A BDSZ-t  Varga Éva képviselte.

Országos Tanács ülés
2013-09-18

Az Országos Tanács ülésen előadás hangzott el a szakszervezeti tagoknak járó Signal Biztosító által adott szolgáltatásokról, kedvezményekről.
A BDSZ elnöke tájékoztatást adott az országos munkavállalói érdekképviseleti és érdekérvényesítési lehetőségekről, testületi ülések közötti időszak munkájáról, az MSZOSZ elnöke pedig a három konföderáció - MSZOSZ, Autonom, SZEF - fúziójáról.
A tagozatvezetők beszámoltak a foglalkoztatási várakozásokról, a cégek helyzetértékelése alapján.

IndustriAll regionális konferencia
2013-09-16
Tisztességes munka az ipari munkavállalóknak, az érdekképviseletek kapacitásfejlesztése témaköreiben szervezett konferenciát az ITC-ILO szervezete az IndusrtiAll-t alkotó magyar cseh, szlovák, szlovén és máltai szakszervezetek képviselői számára Prágában. A rendezvényen az előadók ismertették az iparban dolgozók előtt álló kihívásokat, a válság hatásait, a munkaügyi reformokat, a kollektív tárgyalások tapasztalatait, valamint a szociális párbeszéd nemzeti gyakorlatát. A rendezvényen Csanádi József alelnök, Bálintné Varga Mónika a Martfűi Alapszervezet bizalmija és Beőthy-Fehér Szabolcs tanácsos képviselte a BDSZ-t.

MEE 60. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás
2013-09-11

Mátraházán, az Ózon Hotelben került sor a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 60. Vándorgyűlésére, Konferenciájára és Kiállítására. A Vándorgyűlés mottója: Energia - Fordulat? Fő témája: Villamos energia rendszer 2020. A rendezvényen 49 hazai és nemzetközi kiállító és 550 fő vett részt.
A háromnapos konferencia az első nap délelőttjén kiállítás megnyitásával kezdődött majd plenáris üléssel folytatódott. Itt hangzott el dr. Horn János " A természeti erőforrásokról hitelesen, energetikai kitekintéssel" c. előadása.
Ezt követően szekció ülésekre kerül sor.

BDSZ elnökségi ülés
2013-09-11

Az elnökségi ülésen Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke tájékoztatást adott a három szakszervezeti konföderáció összeolvadását megelőző előkészületek állásáról.
A második napirendi pontban megbeszélték a 100 éves ünnepség tapasztalatait. Rabi Ferenc köszönetét fejezte ki a Centenáriumi Bizottságnak és elnökének a színvonalas munkáért, s ugyancsak megköszönte a helyi rendezvények szervezőinek, hogy méltóképpen emlékeztek meg az évfordulóról.
Az Elnökség tagjai tájékoztatást adtak a területükön működő cégek helyzetéről, a foglalkoztatás, a rendelésállomány, a kollektív szerződések alakulásáról, az üzemi tanács választások előkészületeiről.

Bányásznap Várpalotán
2013-09-07
A Rákóczi-telepi bányász emlékhely megkoszorúzásával kezdődött a 63. Bányásznap megünneplése Várpalotán. Ezt követően a Jó szerencsét Művelődési Központban megnyitották Farkas István festőművész kiállítását, majd a résztvevők menetzenével átvonultak a Thury-várhoz, ahol Dr. Buzási István, a Bányász hagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke megnyitotta a központi ünnepséget.
Leszkovszki Tibor, a város korábbi polgármestere mondott ünnepi köszöntőt, Hargittai László a BDSZ helyi szervezetének elnöke adott át emléklapokat. Hámori István Péter a Bányamunkás főszerkesztője emlékezett meg a bányászszakszervezet elmúlt száz évéről, majd bemutatta Petrovics László, "A várpalotai bányászszakszervezet kulturális érdekképviselete történetéből" című, a centenáriumra megjelentetett könyvét.
A rendezvény a munkában életüket vesztő bányászok emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget

Az EU Kitermelő-ipari ÁPB plenáris ülés
2013-09-06
A bizottság az alábbi témaköröket tárgyalta meg:
- Európai CO2 piac / az ETS 2020 után (a Klíma-akció Főig. képviselője)
- A "2030-as keret a klíma- és energiapolitika számára" c. zöldkönyv vitája
- Az Eurostat tájékoztatója a munkamódszerekről és az adatokhoz való hozzáférésről
- EU munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretstratégia ( Murad Wisniewski tájékoztatója
- NO2 és NOx munkahelyi küszöbértékek - a SCOEL módosított ajánlásai
- A karcinogén irányelv revíziója - dieselmotorok kipufogó gázai (Euromines/IMA Europe)
- NEPSI -helyzetjelentés a NEPSI hatását mérő projektről / a NEPSI további működése
- A "Safer-by-design" projekt alkalmazása és a tervezett tevékenységek

A zöldkönyv vitájában a munkavállalói oldal részéről Sylvain Lefebvre főtitkár-helyettes, a munkáltatók részéről Brian Ricketts, az EURACOAL főtitkára foglalta össze az oldal álláspontját .
A BDSZ-t Rabi Ferenc elnök és Dr. Stanitz Károly nemzetközi titkár képviselte.

Tanévnyitó a Miskolci Egyetemen
2013-09-06
ŰŰ2013. szeptember 6-án tartotta a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyilvános Ünnepi Kari Tanácsülés keretében a 2013/2014-es tanévnyitóját.
A felvett hallgatok eskütétele, majd a dékáni kézfogás után Prof. Dr Szűcs Péter, a Kar dékánja tartotta meg ünnepi beszédét.
A 2013/2014-es tanévben sikeres felvételi eljárás keretében
BSc : a Műszaki Földtudományi alapszakra 104 fő
a Környezetmérnöki alapszakra 18 fő
a Földrajz alapszakra 30 fő
MSc: a Földtudományi mérnöki mesterszakra 11 fő
az Előkészítéstechnikai mérnöki mesterszakra 8 fő
a Hidrogeológus mérnöki mesterszakra 14 fő
az Olaj- és Gázmérnöki mesterszakra 22 fő
az MS cin Petroleum Engineering 3 fő
Levelező : a Bánya-és Geotechnikai mérnöki mesterszakra 10 fő
a Hidrogeológusi mérnöki mesterszakra 10 fő
nyert felvételt.
Beszédében többek között kiemelte, hogy" tárgyalásokat folytatunk a MOL cégcsoporttal és a Földgázszállítási Zrt-vel annak érdekében, hogy egy részben ipari finanszírozású MOL tanszéket hozzunk létre széleskörű olajipari oktatási tevékenységünk továbberősítése végett. Emellett a korábbiaknál is szorosabbá kívánjuk fonni a szakmai együttműködést a Magyar Geofizikai és Földtani Intézettel ".
2013-ban a Kari Tanács döntése alapján a Kar emlékérmét Podányi Tibor a BKL Bányászat felelős főszerkesztője vehette át.
Ezt követően Bányásznapi megemlékezésre került sor, a tanévnyitó a Bányászhimnusz elhangzásával ért végett.

Bányásznap Mátraterenyén (Nádújfalu)
2013-09-06

A Mátraterenyei Nyugdíjas Bányász Szakszervezet és a Nádujfalu Baráti Egyesület 2013. szeptember 7-én tartotta a "Bányásznapi és Kiállítást megnyitó rendezvényét" a Nádujfalu Bányász Emlékhelyen.
Nádasdi József a Nyugdíjas Bányász Szakszervezet Helyi elnöke megnyitója után Becsó Zsolt a Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő köszöntője után az ünnepi beszédet dr. Horn János a BDSZ Bányász Kultúráért elnöke tartotta.
Ezt követően 50 éves tagságért járó emléklapok és bányászkorsók átadása után rövid kultúrműsor következett, majd a helyi gyűjteményes kiállítást Nádasdi János a Nádujfaluért Baráti Egyesület elnöke adta át, a megnyitó beszédet Gecse László polgármester tartotta.

100 éves a BDSZ Emlékülés
100 éves a BDSZ Emlékülés
2013-09-05
A BDSZ vezető testületei 2012. november 12-én meghozott döntésének megfelelően került sor a jubileumi év rendezvénysorozatának lebonyolítására.

Ennek méltó és ünnepélyes záróaktusaként 2013. szeptember 4-én a Vasas Szakszervezeti Szövetség dísztermében közel háromszáz fő részvételével - a Bányász Szakszervezet 100 évvel ezelőtti megalakulásának, megszületésének helyszínén - került megrendezésre a Centenáriumi Emlékülés, mely bensőséges és emelkedett hangulatú keretet biztosított a századik születésnapját ünneplő szakszervezetünk számára a múlt, a hősök, a hősies küzdelmek felidézésére, értékelésre és köszönetnyilvánításra. Szakszervezetünk ünneplő tisztségviselőin kívül a meghívottak között több nemzetközi szakszervezeti és hazai szakmai szervezet képviselője vett részt. Vendégeink hozzászólásaikban a köszöntéssel együtt hitet tettek a további együttes munka, a BDSZ-szel, tagságunkkal való szolidaritás mellett.

A Centenáriumi Emlékülést kísérő kulturális program még ünnepélyesebbé tette a mindannyiunk számára feledhetetlen érzéseket, élményeket biztosító rendezvényt.

Rabi Ferenc BDSZ elnök ünnepi beszéde itt olvasható.


Centenáriumi kiállítás Oroszlányban
Centenáriumi kiállítás Oroszlányban
2013-09-02

"100 éves a BDSZ" kiállítás nyílt a múlt emlékeiből a volt vájár iskolában amely az idén, szeptember 4-én lesz 60 éves!