BDSZ

Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete

2017. október 18-19-én Budapesten a Kongresszusi Központban került sor „6. EU Duna Stratégia Fórum”-ra, melyre dr. Horn János (BDSZ ) is meghívást kapott.

A fórumon 32 ország közel 1000 meghívottja vesz részt, köztük számos ország miniszterelnöke is. A stratégia előzménye, hogy a soros magyar elnökség idején (2011. június) az állam-, és kormányfők jóváhagyásukat adták az EU második makró-regionális fejlesztési koncepció aláírására.
14 ország (9 EU tag: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia; 5 EU-n kívüli: Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Moldova, Szerbia, Ukrajna) összefoglaló célja 11 szakterületen összehangolni a fejlesztéspolitikát, a régió összekötésének javítása, a környezetvédelem elősegítése, a jólét növelése és a régió megerősítése érdekében.
A fórum a „Magyar Árnyék Színház” élő műsorával kezdődött, majd a magyar miniszterelnök üdvözlő beszéde után panel beszélgetésre került sor. A moderátor Benkő Levente (Külgazdasági és Külügyminisztérium) volt, a beszélgetésen Szerbia, Romána, Horvátország, Ukrajna, Magyarország energetikai vezető kormánytagok (magyar részről dr. Aradszki András államtitkár) és az EU energetikai bizottság elnöke vett részt.
Ezt követően több szekcióban, majd plenáris üléseken folytatódott a munka.
A magyar soros elnökséget Bulgária vette át.
A fórumról részletesen a http://dunaregiostrategia.kormany.hu/ oldalakon olvashatunk.

  facebooktwitter